rss      tw      fb
Keres

A jogtalan állam és a rezsiharcA jogtalan állam és a rezsiharc
A rezsiharc véget ért. Ma a hírekben azt hallottam, hogy eddig az önkormányzatok finanszírozták. A pénz elfogyott. Az uniós forrásokból lehet finanszírozni a továbbiakban. Nos kérdem: az unió engedi-e az általuk károsnak tartott, mindössze a propagandacélokat szolgáló pénzek ilyen célú felhasználását? De már minek is a rezsiharc? Hisz már győztek, a cél a sok százezer ember becsapása volt.


Nem vitatom, érezhető volt a rezsicsökkentés, de nem annyira, hogy ez az átlagcsaládokon segített volna. Mert aki eddig nem tudta kifizetni tartozását, a pár ezer forinttal kevesebb után sem tudta, tudja. Viszont kedvezett azoknak, akik háztartásában medence található, a gazdag rétegeknek, akik a medence vizét fűtötték is.


A rezsicsökkentés rövid távon hasznos, hosszú távon káros, mert nem közgazdasági alapon teremtődött meg.


Győzött a kormány. El kell ismerni, a matek sikerült, és ha az egyenlőtlenséget nem vesszük figyelembe, valóban, a kormánynak a szavazatok alapján kéthrmada van.


De lássuk be – a plakátok, a kampány és minden, ami a győzelemhez vezetett, közpénzből teremtődött meg. Mindannyiunk adóforintjából. A mindenkit érintő nem megszorításból, a bankok többszörös megadóztatásából, amit szintén mi fizetünk meg, és ami sokkal több, mint a rezsiharcból bejött rezsicsökkentés.


És lássuk be – az eddigi kormánygyőzelem propagandáját még ezután fogjuk megfizetni, a nem közgazdasági alapokon elköltött pénzek elfogytak – vagy a kormány közeli cégekhez vándoroltak. Tehát ezt a kiesést mindenki, mi és a Fideszre szavazók, a nyugdíjasok, még egyszer megfizeti újból adóemelések formájában.


Persze a kormány azt gondolja, győzött. Még jön az EU-választás, majd az önkormányzati választás. És utána mi lesz? A fent leírtak azután lesznek a gyakorlatba áttéve, és ez még jó pár hónap. Addig is fogy a pénz, ami a nem megtermelt javakból keletkezett. Utána jön majd a bumeráng, amely visszaüt.


A kétharmad a félelem béréből keletkezett. Akik nem lépnek egyszerre, azok szenvednek, lásd a szobrot. Kevesen vannak a tiltakozók. Meggyőződésem, többen vannak, akik ellenzik a múlt idealizálását, mint akik mellette vannak. De kísért a régi. A félelem és a tétlenség, mint anno, régen. És van egy kisebbség, akinek ideális, kedvező a jelenlegi lét. Ők most nyíltan zsidózhatnak, ezért nem büntetnek. Azokat igen, akiket most kísért a múlt. Remélem, egyszer majd lehajtott fejjel járnak, akik azt gondolják, hogy most demokrácia van. A félelem demokráciája.