rss      tw      fb
Keres

Szereptévesztés?
Bitó Lászlóról tíz éve tudom, hogy orvosprofesszor, író. Ebbéli munkásságát ismeretlenül csodálom, de közéleti megszólalóként lett kedvencem. Ha jól emlékszem, az első vagy második Friderikusz Mostban már oly indulattal elemzett, hogy könnyek szöktek a szemébe. Azóta is minden megnyilvánulásában látom a túlcsorduló indulatot. Gyakran van mondanivalója. Legutóbb a Galamuson jelentkezett, muszáj volt megszólalnia. Mit akart elérni? Nem láttam tudósírásnak, de szenvedélyes kibicnek. Nekem nincs rá helyem, hogy bő terjedelemben hozzászóljak, de kiragadom: Bajnait államférfinak tartja, csak mert visszalépett a miniszterelnökség-jelöltségtől. Én is élőben, tapssal vártam Bajnait 2012 októberében. Akkor eszembe sem jutott, ami azóta sokszor: a 2010-es megszólalása, hogy Orbán demokrata. Két évvel később Brüsszelig rohant védeni a kormányt. Mikor van igaza Bajnainak? Amikor azt mondja, Orbán demokrata, vagy amikor azt, hogy csigolyánként törte össze a demokrácia gerincét? Sokáig hittem, Bajnai több, mint válság-miniszterelnök. Ma már úgy gondolom, Bajnai becsületes, tisztességes, jó ember, de nem lát a pályán.


Két éve, helyi fórumon Grecsó Krisztián moderátorként autópálya-építésről, könyvtárról faggatta Bajnait. Utána várta a kérdéseket. Tettettem, hogy kérdezek, miközben véleményt mondtam. De Grecsó átlátott a szitán, rám szólt: És mi a kérdés? Ő úgy látta, 2012 Magyarországán a kormányváltáshoz vezető út ez: autópályáról és könyvtárról kérdezni.


Grecsó Krisztián napjaink egyik legsikeresebb költője, írója, véleményformáló értelmisége. Hát még Heller Ágnes. Érzem, tudom, róla bírálatot írni szentségtörés. Nekem szinte személyes kedvencem. Anyámat juttatja eszembe, akivel a konyhaasztalnál szenvedélyes, sokszor sikongásig fajuló vitákba mélyedtünk. Anyám sem volt hivatásos gondolkodó. Heller Ágnes és anyám is 2010-ben csak azért nem látta Dávid Ibolyában a jövő államférfiját, merthogy Dávid Ibolya nő.


Török Zsolt nekiment Konrád Györgynek. Azóta üldözi a népharag. Ők valóban összemérhetetlenek. Konrád György méltán világhírű. Török Zsolt hivatásos politikus. Konrád György legutóbb arról beszélt, kit látna szívesen a főváros vezető politikusaként.


Bitó László, Grecsó Krisztián, Heller Ágnes, Konrád György számomra etalonok. Már alig olvasok véleménycikket, a tévében is jobbára csak tehetségkutatót nézek. De ha megneszelem, hogy valahol írtak, valamit szólnak, odafigyelek. Érvelhetnek ők oly szenvedéllyel, már-már visongva, mint mi tettük azt anyámmal annak idején otthon, a konyhaasztalnál? Nekem ez örök kedves emlék. Bitó Lászlónak, Grecsó Krisztiánnak, Heller Ágnesnek, Konrád Györgynek súlyos felelőssége.


Mondják, Mesterházy Attila nem viseli a következményét a választási kudarcnak. És ők, akik mondják, beismernek valamit? Hogy méltán megalapozott talapzatukról a politikacsinálás útjára tévedve, szenvedélyből, királyt próbáltak csinálni?