rss      tw      fb
Keres

OGY Alakuló ülés - Schmitt: 15 millió magyar ember sorsáért vállaljunk felelősséget

MTI 2010. május 14., péntek 18:43

Schmitt Pál, az Országgyűlés frissen megválasztott fideszes elnöke a plenáris ülésen elmondott beszédében széleskörű nemzeti összefogásra bíztatott, és arra, hogy a képviselők vállaljanak felelősséget 15 millió magyar ember sorsáért.

Az új Országgyűlés elnöke, aki beszéde elején megköszönte a tisztséget, úgy fogalmazott: a megválasztott képviselők között nincsenek győztesek és vesztesek, mindenki előtt feladatok, kihívások és a bizonyítás széles körű lehetőségei állnak.

Mint mondta, olimpikonként megtanulta, a győzelmet szerénységgel, a vereséget alázattal kell elviselni, a mérkőzés végén pedig kötelező a kézfogás.

Schmitt Pál kiemelte: házelnökként azon lesz, hogy a képviselők maradéktalanul gyakorolhassák alkotmányba foglalt képviselői jogaikat és eleget tehessenek kötelességeiknek.

"Elnöki kötelességemnek tartom visszaadni az Országgyűlés méltóságát és hitelét (...)" - fogalmazott.

A fideszes házelnök széleskörű nemzeti összefogásra bíztatott "a magasztos cél érdekében". "Emeljük fel szívünket, vállaljunk 15 millió magyar ember sorsáért felelősséget" - tette hozzá.

Schmitt Pál közölte: minden képviselő előtt mindig nyitva áll majd az ajtaja.

A megválasztott házelnök szerint el kell követni mindent, hogy egy "erős Magyarország tartozzon egy erős Európához". Be fogjuk bizonyítani, hogy egy nemzetnél sem vagyunk alávalóbbak - jelentette ki.

A házelnök úgy fogalmazott: erős Magyarország alatt erős állampolgárokra gondol, akiknek van munkájuk, akik büszkék magyarságukra, emellett pedig erős önkormányzatokra gondol, modern oktatásra, hatékony egészségügyre.

Az új kormánnyal kapcsolatban azt mondta: olyan kormányra gondol, amely hisz a határokon átívelő nemzeti újraegyesítésben.

A beszéd végén Horváth János korelnök átadta Schmitt Pálnak a parlament alakuló ülésének vezetését.