rss      tw      fb
Keres

Schmitt Pál nem barátja Amerikának
Schmitt Pál erősködik. Szerinte hivatalos látogatásra utazott az Egyesült Államokba*, de az amerikai politikusok és a budapesti amerikai követség erről semmit sem tud. Úgy tűnik, hogy Amerikában élő lányát és unokáit látogatja a magyar adófizetők költségén.

Schmitt nem mer nyilvánosan találkozni amerikaiakkal sem, csupán egy zártkörű ebédre invitálta azokat, akik hajlandóak lefényképeztetni magukat vele. Kitünteti a magyar-amerikai kapcsolatok ápolásában jeleskedő Lauer Editet és Kurt Volker volt amerikai NATO-nagykövetet. Az amerikai republikánusokhoz kötődő Lauer és a mostanában lobbista Volker – aki megszervezte Schmitt előadását a Johns Hopkins egyetemen – nem büszkélkednek majd a magyar államfővel.

Hogy miért nem? Mert Schmitt nem népszerű Amerikában. Az a „kettősbeszéd”, amely szerint egyfelől Magyarországot az Egyesült Államok barátjának próbálja beállítani, másfelől személyesen vesz részt az amerikai külpolitikai célok aláásásában – nem működik.

Az Egyesült Államok és szövetségesei évtizedek óta próbálnak igazságos és átfogó egyezséget kötni a Közel-Keleten. Ellenzik a különalkukat, az egyéni diplomáciai manővereket, mert ellehetetlenítik a nyugati kezdeményezéseket. Az UNESCO legutóbbi közgyűlésén Schmitt éppen akkor jelent meg (egyetlen uniós államfőként!), amikor egy nyíltan Amerika-ellenes határozatot hoztak.

A közgyűlés Palesztinát is tagjai közzé fogadta, és a döntés az Egyesült Államok diplomáciai erőfeszítéseit veszélyezteti. Bogyay Katalin magyar diplomata vezette az UNESCO gyűlésen az ominózus szavazást, Schmitt Pál is felszólalt, de egyetlen szóval sem támogatta az amerikai álláspontot! Az Egyesült Államok, Németország, Hollandia és sok más ország vehemensen ellenezték a lépést, de Magyarország tartózkodott! Az Egyesült Államokban nagy volt a felháborodás, azonnal megszüntették az UNESCO támogatását.

Nem volt ez baráti lépés az Orbán-kormány részéről. Ha a magyar államfő valóban nagy barátja az Egyesült Államoknak, legalább beszédében támogathatta volna az amerikai álláspontot. (Megjegyzem, Schmitt saját unokái is amerikai állampolgárok.)

Az Egyesült Államokban egyre többen vélik úgy, hogy ideje lenne tiszta vizet önteni a pohárba. Ha az Orbán-kormány valóban Amerika barátja, akkor szavazatával is legyen az, ne csak szólamokkal. Sokan lépéseket sürgetnek, a konzervatív Stanford egyetemen nemrég tartott szemináriumon már egy Magyarország elleni bojkott ötlete is felmerült.

Az Orbán-kormány nem Amerika ellensége, de már nem is közeli barátja. És ha valóban országimázst akar javítani a kormány, akkor könyörgök, ne Schmitt Pált küldjék az Egyesült Államokba, ő azon csak ronthat.

(Lázár György)

__________________

* A szerkesztő megjegyzései:

Az elnöki hivatal honlapja szerint „2011 december 2. Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke hivatalos látogatáson vesz részt az Amerikai Egyesült Államokban”.

A Népszava információja: „Kiss Norbert, a KEH hivatalvezetője lapunk kérdésére azt mondta: a köztársasági elnök útja hivatalos, mivel egy egyetem és a HAC meghívásának tesz eleget. A budapesti amerikai nagykövetség másként értelmezi a helyzetet, a Népszavának elmondták, nem hivatalos látogatásról van szó, s ezért a fogadó ország nem vett részt az út szervezésében, csak az államfőnek kijáró technikai jellegű támogatást nyújtják az úthoz. Tóth József külügyi szóvivő kérdésünkre elmondta, mivel nem az amerikai kormánytól érkezett a meghívás, nem merült fel, hogy amerikai kormányzati illetékesekkel szervezzenek találkozót az államfőnek.”

Az MTI híre szerint „csütörtökön, a washingtoni magyar nagykövetségen az amerikai magyarság képviselői előtt mondott beszédében Schmitt Pál köztársasági elnök elmondta, hogy noha hivatalosan a Johns Hopkins Egyetem meghívására érkezett az amerikai fővárosba, látogatása csúcspontjának a helyi magyarokkal való találkozót tekinti”.


Az MTI grafikája Schmitt Pál külföldi útjairól. Eszerint az Egyesült Államokban háromszor járt: kétszer New Yorkban, az ENSZ közgyűlésén, illetve most Washingtonban. Egyik sem volt hivatalos látogatás, mert nem az amerikai vezetés meghívására járt az országban. Hivatalos látogatáson a következő országokban volt:

– Horvátországban, Romániában, Csehországban, Szlovákiában, Szerbiában, Lengyelországban Bulgáriában;
– a Vatikánban;
– Üzbegisztánban, Türkmenisztánban, Azerbajdzsánban, Törökországban;
– Ausztriában, Belgiumban, Németországban, Spanyolországban (ahol korábban nagykövet volt) – a látogatásokra 2010 szeptembere és 2011 márciusa közt került sor, azóta egyetlen nyugat-európai országban sem járt hivatalos látogatáson.

Olaszországban a grafika szerint hivatalos látogatáson járt február 22–23-án, azonban az elnöki hivatal honlapja szerint „Schmitt Pál részt vesz a magyar soros EU-elnökség és a Liszt-emlékév alkalmából Rómában, a Quirinale-palotában megrendezendő nyitókoncerten, valamint találkozik Giorgio Napolitanóval, az Olasz Köztársaság elnökével” – ahogy Nagy-Britanniában is csak a magyar EU-elnökség kulturális megnyitójának rendezvényén vett részt. Ezenkívül ott volt a monacói herceg esküvőjén (ahová minden államfő hivatalos volt), Svájcban kétszer járt, egyszer a sportért, békéért és fejlődésért rendezett fórumon, egyszer a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megbeszélésén (egyik sem hivatalos látogatás, noha korábban svájci nagykövet is volt), a Dél-Afrikai köztársaságba is a NOB ülésére ment, Katarba a Sport- és Környezetvédelmi Világkonferenciára, Belgiumba is elment még kétszer, egyszer misére, egyszer jótékonysági rendezvényre, Németországban ott volt a 11. olimpiai kongresszus emlékülésén, Párizsban csak az UNESCO közgyűlésén járt.

Megjegyzendő, hogy novemberben Orbán Viktor nagy-britanniai kétnapos „hivatalos látogatása” és találkozása David Cameron brit miniszterelnökkel is úgy zajlott, hogy Orbán részt vett a Nemzetközi Demokrata Unió londoni kongresszusán, és a rendezvény helyszínén találkozott vele David Cameron.