rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2011. december 6.

Ertsey Katalin, az LMP országgyűlési képviselője


Bolgár György: - Összefogott a nőkért az LMP és a Jobbik. Ezt olvasom a Magyar Távirati Iroda hírének címében. Jól hangzik, akarom mondani nagyon rosszul hangzik. Hogy gondolták ezt?

Ertsey Katalin: - Úgy gondoltuk, hogy ez többpárti lesz, mint ahogy erre el is hangzott szándéknyilatkozat. Nemcsak most, a módosító javaslatok beadásakor, hanem korábban, volt egy női vitanap, ott az MSZP is kifejtette, hogy már támogatná a női kvótát. Több pártból is volt arra jelzés, hogy a módosító javaslatokhoz négy vagy öt párt fog csatlakozni. Sajnos az utolsó pillanatban kihátráltak. Épp most néztem meg a telefonomban, még fél egykor is, a leadás előtt fél órával is egyeztetni próbáltam. De az egyik képviselő a másikra hivatkozott, a másik pedig az egyikre. Végül úgy alakult, hogy tegnap még csak Gaudi-Nagy Tamás és én voltunk, és ma, amikor végre a saját képviselőtársaimmal is tudtam tovább egyeztetni, akkor újabb tíz LMP-s képviselő írta alá.

- De ugye érzi a dolog visszásságát?

- Nem, nem érzem. Azt gondolom, hogy ez olyan, amiben az ördöggel is szó szerint.

- Igen? De ha ördögnek tartja az egyik parlamenti pártot, akkor vajon miért gondolja, hogy célszerű együttműködni az ördöggel, amikor az ördög célja éppen a parlamenti demokrácia vagy felszámolása vagy olyan súlyos korlátok közé szorítása, hogy teljesen mindegy, hogy hány nő lesz abban a parlamentben, ha az a parlament nem lesz. Hogy nem mindegy akkor, hogy hány nő van abban az egyébként jelentéktelenné váló parlamentben?

- Pillanatnyilag a Fidesz dolgozik a parlamenti demokrácia felszámolásán, pont ezzel a választási törvénnyel. Emlékeztetném arra, hogy Gaudi-Nagy Tamás, aki nem tagja a Jobbiknak, egyéni döntése alapján már korábban jelezte, hogy ebben az ügyben mellénk áll. Mint ahogy jeleztem az előbb Önnek, az MSZP, a Fidesz is jelezte, hogy van olyan képviselő, aki közülük aláírja, sőt az MSZP-nek – talán még emlékszik, az egy baloldali párt lenne elvileg – kutya kötelessége lenne a nők ügyét segíteni, hiszen egész Európában a baloldali pártok állnak ennek az ügynek az élén.

- Elővehetjük az MSZP-t, mivel indokolják, hogy nem csatlakoznak hozzá. Bár eredetileg azt mondták, hogy igen. Valamit csak mondanak, hogy kedves Ertsey  Katalin, nem csatlakozunk hozzá, mert ez nem jó törvénymódosítás. Vagy nem csatlakozunk hozzá, mert Gaudi-Nagy Tamás is ott van. Vagy majd benyújtjuk a saját módosításunkat vagy nem szeretjük a nőket. Mit mondtak?

- Nem szeretnék kellemetlen helyzetbe hozni egyetlen MSZP-s képviselőt sem.
Ők egy dolgot mondtak, hogy ha a Fidesz is aláírja, akkor ők is aláírják. De szerintem nem ez a lényeg. Szerintem az a lényeg, nem gondolom, hogy bárki normálisnak tartja, hogy pillanatnyilag 91 százalékos többség van a parlamentben, ami azt jelenti, hogy nemhogy női kvóta nincsen, de férfi kvóta van, és elsősorban párthűség-kvóta van. Amit az előbb az egyik telefonálója hiányolt, hogy szakértelem és felelősség, pontosan a nők azok – ma már a kutatási  adatokból tudjuk –, akik jóval képzettebbek, mint a férfiak. Azt is kimutatták kutatások, hogy felelősebben bánnak a döntésekkel. Elsősorban nem a másik lenyomására, kiszorítására szövetkeznek egymással, hanem meggyőzésre, érvelésre, nem a pozíció, hanem a teljesítmény érdekli őket. Ezeket mind elmondtuk és remek beszédekben ki is fejtettük a női vitanapon. Ott meglehetős egyetértés volt abban a parlament több oldaláról is, hogy szégyenletes a mai helyzet, és ezen változtatni kell. A módosító indoklásban az szerepel, hogy a tizenhat százalékkal, amit ezzel a mi módosítónkkal elérnénk, fel tudnánk zárkózni Azerbajdzsán, Tádzsikisztán és Albánia mellé. Azt gondolom, hogy ennek épp itt az ideje.

- Jó, ehhez gratulálok előre is. Az a kérdés, hogy amikor rájött, hogy egyedül maradt Gaudi-Nagy Tamással, akkor miért nem vonta vissza a javaslatát. Miért nem mondta azt, hogy a céljaink változatlanok, az esélyeim nullák egyébként, nem fogom magamat és a pártomat abba a helyzetbe hozni, hogy egy jobbikossal együtt nyújtsunk be javaslatot, úgy téve, mintha ők a parlamenti demokrácia feltétlen hívei volnának.

- Nem maradtam egyedül, ahogy említettem, másik tíz, külföldön nem tartózkodó, jelenleg Magyarországon levő, elérhető LMP-s képviselő is ott van a módosítóban. Ez ez messze pártok feletti ügy.

- De látjuk, hogy nem az.

- Az emberek elsősorban nőként és férfiként élik az életüket. Az egyik nem létezhet a másik nélkül. Ha a közértben nem kérdőjelezzük meg azt, hogy ki áll a pult mögött, férfi vagy nő, vagy az iskolában, teljesen természetesen az utcán haladva vagy bárhol, hogy ötven-ötven százalékban – egyébként ötvenkettő a nők százalékos aránya a társadalomban – vagyunk a világban, akkor azt gondolom, hogy mindenkinek feltűnhet, hogy ez mennyire egészségtelen a parlamentben.

- De képviselő asszony, igaza van. Szerintem nemcsak hogy engem nem kell győzködnie, az olvasóinkat sem kell győzködnie erről. Nem is tizenhat százalékban, legalább fele arányban ott volna a helyük a nőknek a parlamentben és egyébként az államigazgatás különböző vezető posztjain. Csak az a problémám, hogy mindezt egy olyan párt képviselőjével teszi, amelynek kisebb gondja is nagyobb annál, hogy mekkora legyen a demokrácia Magyarországon. Pontosabban kinyilvánított, többször hangoztatott célja, eszköze, mindene az, hogy ezt a demokráciát lebontsa. Egy olyan fajta rendszert akarnak, aminek semmi köze a nyugati polgári demokráciához. Önök pedig – ha nem egyedül van, hanem most már tizedmagával az LMP-ből – magukra vonják azt, hogy ezek szerint semmi gondot nem látnak abban, hogy egy antidemokratikus párttal működjenek együtt. Márpedig sokak számára ez gondot jelenthet.

- Ön bizonyára tényleg a Fideszről beszél, hiszen pillanatnyilag az a választási rendszer, amiben ez csak egy módosító – másik több tucatnyit adunk be egyébként a választójogi törvényhez –, ez a választójogi törvény pillanatnyilag épp azt az ellenzéket próbálja kizárni, aminek ugyanúgy tagja a Jobbik, mint az MSZP. És pillanatnyilag úgy írja át a választókerületeket, hogy az egészen elképesztően részrehajló. Méghozzá egyetlenegy párt, a Fidesz Magyar Polgári Párt javára hajlik. Úgy rajzolták át a választókerületeket, hogy példátlanul igazodik ahhoz, ahogy korábban a Fidesz nyert. Ezt nagyon szépen bemutatta Karácsony Gergely a vita során. És egészen elképesztő az a fajta rombolás, amit ebben az országban ezen a téren is most már a Fidesz végez. Egyetlen különbség van, ha ezen a területen is lerombolják a lehetőségeket, akkor aztán arra is megszűnik a lehetőségünk, hogy leváltsuk ezt a kormányt. Azt gondolom, hogy még mindig kell azon gondolkodni és azzal törődni, hogyan tesszük ezt meg, és ebben őszintén szólva számomra nincs fontosabb, mint a nők ügye, de ebben a nők ügye sajnos másodlagos. Mert azt kell látnunk, hogy a Fidesz választójogi törvényeiben talán ez lesz még az egyetlen olyan rész, amit támogat is a kormánypárt, ez egyáltalán nincs kizárva. Ön talán nem tájékozott ez ügyben, de az biztos, hogy ha ebben a jelenlegi formájában megy át, akkor nemcsak a nőknek lesz itt annyi, hanem az egész magyar parlamentnek.

- Ez így van, de ezzel a törvénymódosítással, amelyben mégiscsak összeállt egy jobbikos képviselővel, lényegében csak az a fontos üzenet, hogy Önök hajlandók a Jobbikkal is együttműködni. Mert a nők nagyobb szerephez juttatására esély nincsen, csak akkor, ha a Fidesz is emellé áll. És igaz, a Fidesz választójogi törvényjavaslatát semmivel nem tudnám védeni, sőt. De attól még biztos vagyok benne, hogy nem egy olyan párttal kell együttműködni ezzel szemben, amelyik nem látott semmi problémát abban, hogy létrehozzon egy Magyar Gárdát, amely ezzel rendszeresen, szisztematikusan, hosszú időn át félemlítette meg a magyar társadalom egy részét.

- Most a nők ügyéről beszélünk?

- Nem a nők ügyéről, de miután a nők ugye csak egy részletkérdés, Ön is azt mondta, hogy választójogi törvényhez képest ez egy másodlagos kérdés, ezért csak egy üzenete lehet egy ilyen fajta közös törvénymódosítási javaslatnak, hogy Önök még egy olyan párttal is együttműködnek, amelyik a Magyar Gárdát létrehozta, amelyik szeretné akár új formában újjáéleszteni. Amelyik együttműködik különböző rendezvényeken Hatvannégy Vármegyésekkel, betyárseregesekkel és így tovább. Hol gondolják meghúzni a határt? Vagy nincs határ?

- Érdeklődve hallgatom az Ön kifejtését. Azt hangsúlyoznám, hogy nyitott továbbra is a módosítás arra, hogy csatlakozzanak. Tehát ha a Magyar Szocialista Párt, amelyik megtette azt, hogy álságos módon úgynevezett kvótát léptetett életbe – ugyanis a nőket a lista legaljára rakta, a Fidesznél is alacsonyabb a nők száma a parlamentben –, ha megteszik, hogy ehhez az ügyhöz nem csatlakoznak, az az ő lelkükön szárad, bocsánat. Nem kéne arra rákenni, hogy kivel adtam én be ezt a módosítót. Azt gondolom, ha az Ön számára a nők ügye kevésbé fontos, mint az, hogy kinek a neve szerepel egy módosítón, az én összes képviselőtársammal együtt és reményeim szerint egy néhány szocialistával együtt, akik nyilván megfelelően, önállóan, autonóm módon gondolkozva szintén tudnak csatlakozni ehhez a módosítóhoz, az csak az Ön véleménye. De azt gondolom, hogy ennél jóval felelősebben gondolkodnak például a szocialista képviselők a házban, akik azt mondják, hogy önmagában attól, hogy ki mit ír alá, vannak olyan ügyek, amik messze pártok felettiek. Például ilyen a nők ügye Magyarországon.

- De az, ha Ön bead egy ilyen törvénymódosító javaslatot, és aztán megszavazzák a jobbikosok is, nem kifogásolható, sőt. Nagyon helyes, ha megteszik. De miért kell közösen vállalni a módosító beadását?

- Nem olvasta, hogy a Jobbik elhatárolódott ettől?

- De, olvastam, de ettől még Gaudi-Nagy Tamást nem tekintem nem jobbikosnak. Sőt.

- A Jobbik azonnal elhatárolódott és azt jelezte, hogy nem támogatja a kvótát. Gaudi-Nagy Tamás – én utólag tudtam meg egyébként – nem tagja a Jobbiknak, ő előre megmondta, hogy ő ezt az ügyet támogatja, és ebben semmi problémát nem látok. Az, hogy ő egy olyan pártnak nem tagja, viszont a frakciójában ül, ami ezt nem támogatja, azt nagyon sajnálom. Ebben semmiben nem tér el az MSZP-től, aki szintén nem támogatja. Sőt mondjuk Harrach Pétertől, aki kijelentette, hogy ez egy ultrafeminista vadhajtás. Én ezeket a véleményeket távolról tiszteletben tartom, azt gondolom, hogy az még inkább tiszteletre méltó, ha valaki félre tudja tenni végre a különböző fóbiáit, és elsősorban az emberekért, a nőkért és férfiakért, ebben az esetben a nagyon súlyosan hátraszorított nőkért képes tenni.

- Miért fóbia a Jobbik politikája, világnézete és célja?

- Ha egy női kvótáért, a nők részvételéért szót emelő javaslatban az a legfontosabb, hogy Gaudi-Nagy Tamás aláírása is ott van rajta, akkor Önök valami egészen tévúton járnak. Akkor azt gondolom, hogy Önöknek ott kellene rendszeresen élőláncban állni a parlament körül, és nem beengedni jobbikosokat. Onnantól kezdve, hogy másfél éve ott van ez a párt a parlamentben, és ha jobban megnézi, láthatja, hogy pillanatnyilag a három ellenzéki párt nagyon sok ügyben egy emberként küzd egy elképesztő – és adott esetben a Jobbiknál jóval veszélyesebb – Fidesz ellen, ami olyan szinten darálja le a parlamenti demokráciát, hogy az, amit itt Ön elmondott, kutya füle ahhoz képest…

- De Önnek mondjuk megnyugvást okozna, ha egy Jobbik által esetleg létrehozandó autoriter, a Fidesznél sokkal szélsőségesebb, antiparlamentáris rendszerben megfelelő arányban vennének részt a nők?

- Nem tudom, hogy követte-e a választójogi törvény vitáját, nem tudom, hogy hallgatta-e a vezérszónoki felszólalásokat. Javaslom, hogy tegye meg.

- Az, hogy a Jobbiknak nem teszik ez a javaslat, az nyilvánvaló, mert az ő lehetőségeiket is korlátozza.

- Nem, pontosan az ellenkezőjéről beszéltek, ezért javaslom, hogy nézze meg. A vezérszónoki felszólalásban pontosan azt mondták, hogy sajnos a Jobbikot semmiben nem akadályozza az új választójogi törvényjavaslat. Semmiben. Olyan szinten szervezett a Jobbik és olyan szinten tudna egyéni képviselőmandátumokat szerezni pontosan a Fidesz receptje alapján, hogy neki semmi érdeke önmagában ezt a választójogi törvénytervezetet támadni, ha a saját érdekeit nézi. Az egészen elképesztő az, hogy pontosan ez a választójogi törvény adja meg arra a lehetőséget, hogy Kelet-Magyarországon nagyon-nagyon sok körzetben egyéni mandátummal, harminc százalékkal is megszereznek képviselői helyeket, és pontosan a Fidesz lesz az, aki ezzel úgy juttatja be a Jobbikot, hogy adott esetben a meggyengülés esetén csendes vagy akár nem is annyira csendes kormánypárti koalíciós társként számíthat rá. Tehát azt gondolom, hogy pillanatnyilag nem a Jobbik az, aki nagyon súlyosan fenyegeti ezt az országot, hanem a Fidesz. Méghozzá azzal, hogy lehetőséget ad egy olyan pártnak, amit inkább ki kellene szorítani a demokráciából.



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái