rss      tw      fb
Keres

Eljött a Jobbik ideje?



Az LMP egyre ügyefogyottabban politizál. Legutóbb például a női kvóta érdekében, valóra váltva régi vágyát, egy rövid pillanatra összefogott a neonáci Jobbikkal, aztán a szélsőjobboldali párt, nevetség tárgyaként, magára hagyta. A megegyezést kezdeményező Ertsey Katalin hosszan magyarázta a Klubrádióban Bolgár Györgynek, hogy az Jobbik nem veszélyes, mert a Fidesz a veszélyes. Addig sajnos nem jutott el, hogy a kettő egyszerre is lehet veszedelmes, azt pedig végképp nem fogta fel, hogy ma már az LMP is egyre nagyobb veszélyt jelent a demokráciára. Egyáltalán nem értette, miért nem szabad együttműködni a szélsőjobbal. Szívesen írnám le, hogy meglepődtem, de már nincs min. A Schiffer András vezérelte LMP politikusgárdája a demokrácia legegyszerűbb elveit és normáit is képtelen felfogni. Egyáltalán nem érti például, hogy a nőket nem lehet úgy felszabadítani, hogy közben semmibe veszik a demokrácia határait, hogy a szabadságjogok ellenségeinél (a Jobbik politikusainál) keresnek támogatást. A képviselőasszony ellentmondást nem tűrően jelentette ki az interjúban, hogy a női kvótáért akár még az ördöggel, jelen esetben az elnyomás híveivel is összefogna. Ez nagyon hasonló Orbán Viktor politikájához. Ő is összefogott a számára legkedvesebb célért – a hatalomért – a neonáci ördöggel, és közben értelmetlenné vált számára minden demokratikus érték és intézmény. Ezen az úton jár az LMP is.

Valóban a magyar parlament és az egész ország szégyene, hogy ennyire kevés női képviselő, ennyire kevés női politikus van. Helyeslem a kvótát, mert úgy gondolom, hogy a társadalmi folyamatok oly mértékben nőellenesek, hogy be kell avatkozni, és amennyire lehetséges, el kell téríteni ezeket a folyamatokat, ha nem csak a jövő évezredben akarunk eredményt elérni. Eddig tehát egyetértek a képviselőasszonnyal. A baj csak az, hogy az LMP legtöbb képviselőjéhez hasonlóan ő is csőlátásban szenved, és egyáltalán nem törődik azzal, hogy elérheti-e a célját úgy, ha szövetségkötéseivel a demokráciát rombolja. Számára a női kvóta maga a demokrácia. Jelenleg például olyan a helyzet, hogy hiába lenne kétszer ennyi női képviselő, a magyar parlamentben ülő „hintalovak” (1) akkor is lenéznék őket, és sértéseket kiabálnának be nekik. A nők létszáma még nem hozza el a demokráciát, demokrácia nélkül viszont sohasem lesz női egyenlőség. Miért gondolja tehát az LMP úgy, hogy az egyik többet ér a másiknál? Az ugyanis, aki összefog a Jobbikkal, lemond az egyenlőség és a szabadság értékeiről, és ezzel a nők egyenlőségéről és szabadságáról is.

Meggyőződésem, hogy a nők és a férfiak közti viszonyok jellege döntő mértékben határozza meg a társadalmi viszonyok minőségét. Ha ez így van, akkor ebből az következik, hogy az egyének egyenlőtlenségét és a kiszolgáltatottság, egyes kisebbségi csoportokhoz tartozók táborokba gyűjtését, kényszermunkára rendelését, állandó rendőri felügyeletét követelő és megvalósító pártok nőellenesek is. A cigányok szabadsága nélkül a nők sohasem lehetnek szabadok és egyenlők ebben az országban.

Az LMP már régóta kerülgeti a Jobbikot, megtesz mindent, hogy legitimálja és képtelen elképzelni az ellenzéki összefogást nélküle. A neonácik Schiffer András, Karácsony Gergely, Ertsey Katalin és a többiek tevékenysége nyomán válnak legitim párttá. Mielőtt az LMP-hívek – ha vannak ilyenek – rávágnák, hogy a választás legitimál, gondolják meg, hogy ezzel egyben a kormány minden intézkedését elfogadnák legitimnek, hiszen a kétharmad az mégiscsak a választóktól ered, nem?

Schiffer András Matolcsy Györgytől tanult „unortodox” politikája és dilettantizmusa egyre több kárt okoz a demokrácia híveinek. Vegyük például a Budapest második kerületében lezajlott választást, amit jelentéktelen részvétel mellett a Fidesz nyert meg. Nem a pártok közötti arányok a fontosak, és nem is az, hogy az ellenzéki győzelemnek lett volna-e bármi jelentősége. Egyik sem tartalmaz ugyanis olyan üzenetet, ami perspektívát nyithat a választók számára, ugyanis mindkettő véletlenszerűnek tekinthető. Üzenete volt viszont a pártok viselkedésének, egymáshoz való viszonyának. Bármit nyilatkozott is az első forduló után Karácsony Gergely, döntésével azt üzente a választóknak, hogy az LMP megbízhatatlan párt, nem érdemes számítani rá. Politikusaiban és főleg a vezetőiben valamiféle irracionális gyűlölet munkál, ami lehetetlenné teszi a szocialistákkal való megegyezést, holott ők is tudhatják, hogy csakis a demokratikus pártok összefogása vezethet sikerre a következő választásokon. Az LMP számára azonban a Jobbik demokratikusabbnak tűnik, mint az MSZP.


Sunflowers emerge from the darkness – flickr/Alistair Knock

A demokratikus ellenzék továbbra is bénán, magatehetetlenül sodródik. Az Esztergom-szindróma pedig már lassan az egész országra kiterjed, nemsokára mindenütt megszűnik a közlekedés, lekapcsolják a lámpákat és feldühödött emberek támadják meg a bűnösnek tartott politikusokat. A Fidesznek mindez nem számít, hisz pontosan ez volt a titkos tervük, amit a választók elől rejtegettek, és valóra váltják mindaz, amivel ellenfeleiket vádolták: kifosztják, lerombolják, szolgaságba taszítják Magyarországot, pontosabban a polgárait. De csak akkor vihetik végig a tervüket, ha a demokratikus ellenzék továbbra is bénult marad, ha úgy, ahogy eddig, ezután sem lesz képes reményt adni az egyre kétségbeejtőbb helyzetben lévő polgároknak, vagyis ha képtelen lesz megmutatni a kiutat. Nem számít most, hogy valaki 1989-et akarja-e visszaállítani, vagy egy új köztársaságot hozna létre. Csak az számít, hogy a demokrácia és a piacgazdaság alapértékeinek és alapintézményeinek visszaállításában és/vagy újraalapításában meg tudnak-e egyezni. Amennyiben igen – bár ennek semmi nyoma –, akkor van miért összefogni. A köztársaság és a demokrácia kizárólag az egymást kiegyensúlyozó közhatalmi intézmények sérthetetlenségére alapozódhat. A demokratikus ellenzéknek meg kell egyeznie abban, milyenek legyenek és hogyan működjenek ezek az intézmények: ha megteszi, képes lesz összefogni, ha pedig képtelen erre, akkor  eljött a Jobbik ideje.

_____________________

* „Nagyon súlyosan kontraszelektált a Parlament, azt lehetett beküldeni az Országgyűlésbe, akit a Fidesz csak akart, ’akár egy hintalovat is’ beültethetett volna a kormánypárt a képviselői közé – mondta el Ertsey Katalin […]”



Krémer Ferenc



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!