rss      tw      fb
Keres

Ilonka néni honosodik

Miután a 99 éves rimaszombati Tamás Aladárné (Ilonka néni) gyorsított eljárással megkapta a magyar állampolgárságot, a szlovák hatóságok felszólították, hogy adja le az okmányait, mert nem lehet egyszerre magyar és szlovák polgár. Azt is olvasom, hogy Háromszéken egy 101 éves erdőfülei asszony jelentkezett honosításra, sőt, egy New York-i férfi nemrég 104 éves korában kapott magyar állampolgárságot.

Amerikában vizsgát kell tenni, mielőtt odaítélik az állampolgárságot. Nemcsak a nyelvet illik ismerni, de jó ha a jelentkező megérti a törvényeket, az sem árt, ha ismeri az alkotmányt is. Az állampolgári ismereteket oktatják, és sok idős ember – köztük amerikai magyarok is – azért nem folyamodnak állampolgárságért, mert nem tudják letenni a vizsgát. Ritka az, amikor százévesek állampolgárságot kapnak. Sok tízmillió bevándorló közül csupán 15 olyan különleges esetről tud az amerikai történetírás, amikor 100 év felettiek állampolgárságot kaptak.

Ilonka néni lánya Magyarországon él, és a Határon Túli Magyarok Hivatalában is dolgozott. Az idős néni most nála van, injekciókat kap, hogy megnyugodjon, és mihamarabb vissza szeretne menni Rimaszombatba. Ott tagja a Wass Albertről elnevezett nyugdíjas körnek. Ilonka néni úgy tudta, hogy mivel ő a Monarchiában született, így csupán „visszaigényelte” az állampolgárságát. „Ő abban bízott, hogy ez más, mint aki felveszi a magyar állampolgárságot, és sohasem rendelkezett magyar állampolgársággal” – magyarázta el az esetet Auxt Ferenc, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) rimaszombati járási szervezetének elnöke. Én azon morfondírozok, hogy honnan tudja Auxt úr és pártja azt, hogy miben bízott Ilonka néni.

Megkérdeztem az ügyről Bauer Editet is, ő Szlovákia európai parlamenti képviselője. Postafordultával kedvesen válaszol, és megírja, hogy a szlovákiai magyar politikusok tudatában vannak annak, hogy a magyar állampolgárság elnyerésének nyilvánosságra hozatalával a szlovák állampolgárságot a kérvényező elveszíti. Bauer megnyugtat, hogy ők nem folytatnak kampányt, nem biztatnak idős embereket a honosításra, ők csak felhívják a figyelmet arra, hogy a szlovák jogrend sértheti az európai jogokat.

Nekem sem tetszik a szlovák törvény, de az sem tetszik, hogy sem a magyar honosítási hivatalnokok, sem a szlovákiai magyar politikusok nem figyelmeztették ezt a 99 éves idős, beteg nénit arra, hogy elveszítheti a szlovák állampolgárságát. Akármennyire is erősködött volna velem Ilonka néni, én a saját jól felfogott érdekében nem adtam volna neki magyar állampolgárságot.

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikus szerint az ügyben a szlovák kormány a bűnös. „Ez szégyen” - jelentette ki. Szerintem Ilonka néni ügyében a magyar honosítási bürokraták és a szlovákiai magyar politikusok sem egészen vétlenek.

(Lázár György)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!