rss      tw      fb
Keres

Elbocsátották az éhségsztrájkolókat, mert „provokálják a munkáltatót”




A Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének két alelnöke december 10-én kezdett éhségsztrájkba a közszolgálati televízió óbudai székháza előtt. Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka a tiltakozással azt követelte, hogy a Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökének kitakarási ügye miatt bocsássák el az ügyben felelősséggel tartozó vezetőket. Kedden az MTVA elbocsátotta őket. Lásd az ügyről Csillag Ádám videóját.

Az MTVA rendkívüli felmondással megszüntette Nagy Balázs Péter és Szávuly Aranka munkaviszonyát

Azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással szüntette meg kedden Nagy Balázs Péter (Nagy Navarro Balázs) és Szávuly Aranka munkaviszonyát a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). Indoklás: az érintettek „több mint két hete tartó demonstrációjuk során folyamatosan provokálják a munkáltatót. Tudatosan jogszabályellenes magatartásukkal, tevékenységükkel megsértették a Médiatörvény és a Munka Törvénykönyve vonatkozó szabályait, politikai szerepvállalásukkal pedig semmibe vették a Közszolgálati Kódex előírását, mely szerint politikai ügyekben közéleti szereplést nem vállalhatnak, a nyilvánosság előtt véleményt nem nyilváníthatnak”. Egyébként is: ők a tevékenységükkel azt juttatták kifejezésre, hogy „nem akarnak a közszolgálati médiában dolgozó munkavállalói közösséghez tartozni”, ezért „nem hagytak más lehetőséget a munkáltató számára”, mint hogy éljen a rendkívüli felmondás munkajogi eszközével.

Az LMP kiáll az elbocsátott éhségsztrájkolók mellett, Demszky is megjelent az MTVA székháznál

Az LMP országgyűlési képviselői az elbocsátások hírére megjelentek a közmédia Kunigunda úti székháza előtt, és közölték: az LMP kiáll a kedden elbocsátott éhségsztrájkolók mellett, és bíznak abban, hogy a két szakszervezeti vezető, Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka a munkaügyi bíróságon meg tudja védeni majd igazát. Karácsony Gergely szerint ez „sunyi döntés” az alap részéről, amit ahelyett hoztak meg, hogy a megfelelő konzekvenciát levonták volna, és inkább azokat a vezetőket távolították volna el a most elbocsátottak munkavállalók helyett, akik „galádságra” kényszerítették a kollégáikat.

Időközben a helyszínen összegyűltek között megjelent Demszky Gábor, Budapest volt szabad demokrata főpolgármestere is.

MTVA-közlemény: az LMP elhárította a meghívást

„Ma este a Lehet Más a Politika (LMP) delegációja Schiffer András frakcióvezető vezetésével az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisához látogatott. Az MTVA vezérigazgató-helyettese és szóvivője Böröcz István vezérigazgató megbízásából kötetlen megbeszélésre hívta a küldöttséget annak érdekében, hogy az MTVA vezetése hivatalos tájékoztatást adjon a megjelent országgyűlési képviselőknek a mai munkáltatói intézkedésekről.

Schiffer András a meghívást azzal hárította el, hogy ők az éhségsztrájkot folytatókhoz jöttek látogatóba.”

MSZP-közlemény: Az MSZP szolidáris a sajtószabadság minden áldozatával

A Magyar Szocialista Párt megdöbbenéssel értesült arról, hogy a közmédiumok fölé állított MTVA azonnali hatállyal felmondott két, a Magyar Televízió óbudai székháza előtt 17. napja éhségsztrájkoló szakszervezeti vezetőnek. Az MSZP számára a felmondás ténye és módja egyformán elfogadhatatlan. Elfogadhatatlan, mert a véleménynyilvánítás szabadsága egy demokratikus jogállamban minden állampolgárt meg kell, hogy illessen. Ugyanilyen elidegeníthetetlen joga minden magyar állampolgárnak a munkaviszonyában beállt változásokkal kapcsolatos korrekt munkáltatói tájékoztatás, amit jelen esetben az MTVA nyilvánvalóan és jóvátehetetlenül elmulasztott. A tisztességes közmédiáért sztrájkolók kirúgásával a kormány újabb kést döfött az ezer sebből vérző Magyar Köztársaságba.

A 4K! felháborítónak tartja az éhségsztrájkoló tévések kirúgását

A 4K! – Negyedik Köztársaság szerint az MTVA szóvivőjének indoklása, hogy a két tévés tiltakozásával az juttatta kifejezésre, „nem akarnak a közszolgálati médiában dolgozó munkavállalói közösséghez tartozni”, megdöbbentően cinikus, és tökéletesen illeszkedik az elmúlt másfél év vérlázító kormányzati kommunikációjába. Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka a közszolgálati média tisztaságáért, az újságírói normák megőrzéséért kezdett éhségsztrájkba. Az MTVA minden maradék hitelességét eljátszotta azzal, hogy felmondott a tisztességes újságírásért a testi egészségüket kockára tevő tévéseknek. A 4K! szolidaritását fejezi ki a sztrájkjukat folytató tévésekkel és minden, általuk igényelt módon támogatni fogja őket.

Szakszervezetek tiltakoznak

Az MTI Sajtószakszervezet, a Duna Televízió Üzemi Szakszervezet (DTVÜSZ) és a Független Rádiós Szakszervezet (FRÁSZ) tiltakozik a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) keddi döntése ellen, hogy rendkívüli felmondással, azonnali hatállyal megszüntette két, az éhségsztrájk eszközével a sajtószabadság tiszteletben tartásáért és a tisztességes közmédiáért küzdő szakszervezeti vezető munkaviszonyát. „Sajnálatosnak és megengedhetetlennek tartjuk, hogy az MTVA vezetése munkajogi eszközökhöz nyúlt egy olyan konfliktusban, amelyben Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka a manipulációtól mentes közszolgálat melletti elkötelezettségéről tett tanúbizonyságot. Különösnek és indokolhatatlannak tartjuk, hogy politikai közszereplésnek minősít az MTVA egy olyan demonstrációt, amely a közszolgálati normák megsértése miatt, és ellen indult, még akkor is, ha abból politikusok politikai ügyet is csinálnak. Ilyen alapon a közélet bármely eseményével kapcsolatos állásfoglalás politikai szereplésnek minősíthető.”

Folytatják

Nagy Navarro Balázs, a TFSZ alelnöke azt mondta, az éhségsztrájk folytatódik. Addig nem mennek el a köztévé épülete elől, amíg a „hírhamisítók nem távoznak”. Szerinte a mai törvények szerint a gyülekezési jogukkal élők „nem oszlathatók fel”, de ha ez mégis megtörténne, szimpatizánsait arra kérte, hogy semmiféle erőszakot ne tanúsítsanak, s csak a véleményüket hangoztassák, de azt is csak a megfelelő hangnemben.

***

Közvetlen előzmények (vasárnap):
LMP-közlemény: A rendőrség lépjen fel a Guantanamóra emlékeztető kínzásokkal szemben a köztévék székháza előtt
Schiffer András rendőrt hívott az MTVA gyártóbázisához

Lásd még a hvg.hu videóját: Orbán-idézetekkel éhségsztrájkolnak a közmédiánál



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!