rss      tw      fb
Keres

Clinton figyelmezetése Orbánnak – Lázár szerint nálunk lejárt az amerikai segítséggel létrehozott demokrácia ideje
A Népszabadság washingtoni forrásokból úgy értesült, hogy még karácsony előtt terjedelmes levélben küldött figyelmeztetést Orbán Viktornak az Egyesült Államok külügyminisztere, Hillary Clinton. Információik szerint az amerikai diplomácia vezetője a magyar demokratikus intézményrendszer szisztematikus leépítéséről fejti ki a véleményét, miután a tengerentúli sajtó már hetek óta visszhangzik az Orbán-kormány törvényalkotási ámokfutásának újabb és újabb epizódjaitól.


A Klubrádió Megbeszéljük című műsorában Charles Gati elmondta: a korábbi amerikai üzenetekhez képest ebben a levélben már változtak a hangsúlyok, már nem 60-70 százaléka dicséret. Ez utóbbi azért megtalálható a levélben, a magyar demokráciát nem tartja elveszett ügynek, ám a hangsúly nem itt van. „Egyfajta utolsó figyelmeztetés ez, hogy Orbán Viktor tegye meg, amit még meg lehet tenni”, mondta a rádiónak a magyar származású politológus professzor, aki maga is olvasta a levelet.

A Népszabadság úgy értesült, hogy a levél megerősíti az elmúlt hetekben többször hangoztatott amerikai aggodalmakat a bíróságok függetlenségével, az új egyházügyi törvénnyel és a média szabadságával kapcsolatban. Új bírálati elemként felbukkan, hogy a Klubrádió frekvenciáját másnak ítélték. Egyik forrásuk megjegyezte, „több alkalommal is jeleztük aggodalmunkat, és figyelmeztettünk, hogy az alkotmány nagyszabású reformjában is meg kell őrizni az egyéni szabadságjogok, illetve a fékek és ellensúlyok rendszerét, és a változtatásokat átláthatóan, a szükséges viták nyomán kell végrehajtani”.

A levélben Clinton „alapvetően az általa korábban szóban elmondottakat foglalta írásba” – erősítette meg kedden az MTI-nek Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője, és „a miniszterelnök természetesen a szokásos rendnek megfelelően válaszolni fog a levélre”.

A levél időzítése nem véletlen: az alkotmány és számos új törvény január 1-jei hatályba lépése előtt egy héttel íródott, abban a reményben, hogy ez még egy utolsó lehetőség arra, hogy változás történjen az említett kérdésekben. A Népszabadság forrásai szerint a levél egyik előzménye a washingtoni magyar nagykövetség Mikulás-napi ünnepsége is, amelyen Eleni Tsakopoulos-Kounalakis nagykövet udvarias, ám a kormányt bíráló beszédet mondott. Schmitt Pál köztársasági elnök erre válaszul használta „a kutya ugat, a karaván halad” fordulatot, melyet természetesen lefordítottak a jelen lévő amerikai vendégek számára.

A Népszabadság egyik forrása szerint tévedés azt gondolni, hogy ezek a bírálatok a Fidesz politikai irányultságának szólnak, mert egy republikánus (azaz konzervatív) kormányzat ennél is élesebb kritikát fogalmazna meg [ezt egyébként Charles Gati is megerősítette Bolgár Györgynek adott interjújában – a szerk.].

***

Lázár János fideszes frakcióvezető szerint azonban ez nem így van. Szerinte a mai amerikai bírálatok oka is a pártok-pártcsaládok ádáz [Magyarországon mindenekelőtt a Fidesz révén megismert – a szerk.] harcában keresendő. A hvg.hu-nak adott interjújában elmondta: „Az amerikai külpolitika láthatóan aktivizálta magát magyar belpolitikai kérdésekben, de ez nem meglepő olyankor, amikor Washingtonban demokrata, Magyarországon pedig konzervatív kormány van hatalmon. Tom Lantos közreműködésével az 1990-es évek elején, az Antall-kormány időszakában az amerikai kongresszus szintén napirendjére vette a magyar helyzet megvitatását.” Egyébként is, Lázár szerint Magyarországon lejárt az amerikai típusú konszenzuális demokrácia ideje: „1989-1990-ben sok-sok amerikai segítséggel a parlamenti erők megegyezésén alapuló konszenzuális demokrácia jött létre Magyarországon. Viszont ez nem azt jelenti, hogy évtizedek múltán is csak ilyen típusú demokrácia működhet.”

***

Az AFP híre: Clinton voices democracy concerns in letter to Hungary PM
A Bloomberg híre: Clinton Voices Concern for Hungary Democracy in Letter, Nol Says

***

Hillary Clinton levelének előzményeit lásd kiemelt híreinkben, például:
A Freedom House Orbánról: arrogancia és más semmi
Budapesti amerikai nagykövet: „továbbra is aggódunk”; Schmitt Pál ebből semmit sem érzékel
Cardin szenátor a Jobbik térnyeréséről
Hajmeresztő” és „jobb távol maradni Budapesttől” – amerikai apróságok Magyarországról
Charles Gati a The New York Timesban Orbán illiberális demokráciájáról
The New York Times – Paul Krugman: A közvetlen veszélyt a Fidesz jelenti
Az Index on Censorship a tévés éhségsztrájkról; washingtoni konferencia a médiatörvényről 
A Le Monde és a The New York Times beszámolója a magyar jegybank-ügyről
Amerikai nyomás a vallásszabadság érdekében
Krugman-blog – Kim Lane Scheppele: Magyarország alkotmányos forradalma
A Paul Krugman-blog újra Magyarországról szól
Charles Gati: 2011-ben Washington ellentmondásos jelzéseket küldött Budapestre
The Washington Post: A tekintélyelvűség visszatér Közép-Európába

illetve

Az amerikai külügyi államtitkár-helyettes, Thomas O. Melia bírálata a magyar kormánynak
Amerikai képviselők nyílt levélben fordultak Orbán Viktorhoz az egyházügyi törvény ügyébenHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!