rss      tw      fb
Keres

Bíró D. Péter – Válogatott hírek...

...az Orbán Viktor, felcsúti fociakadémia-elnök által stratégiai ágazatnak tekintett labdarúgás területéről, a 2010. áprilisi választásokat követő időszakból, amely a Fidesz elsöprő győzelmét hozta

I.

2010. április 28.
Hivatalos: Csányi elvállalta a Magyar Labdarúgó Szövetség vezetését
HVG online

„A szerdai sajtótájékoztatón bejelentették, hogy Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója igent mondott az MLSZ elnökjelölő bizottságának felkérésére. Ha elfogadják, ő lesz a magyar foci első embere.”
„A hivatalos hírt szerdán sajtótájékoztatón jelentette be Nemes Ferenc, az MLSZ megbízott elnöke, aki elmondta: a szövetség május 29-én alapszabályt módosító közgyűlést tart, ezt követően pedig körülbelül harminc napon belül összehívják a tisztújító közgyűlést."Nem nagyon szeretnék addig konkrét dolgokról beszélni, amíg a tárgyalás tart - mondta Nemes Ferenc. - Csányi Sándorral átbeszéltük a magyar labdarúgás jelenlegi helyzetét, ugyanakkor személyi kérdések nem kerültek szóba. Az MLSZ támogatja Csányi Sándort, a magyar futballtársadalom várja őt.”
„Az alapszabályt módosító közgyűlésre azért van szükség, mert sajtóértesülések szerint Csányi Sándor kisebb elnökséggel kíván dolgozni. Az 57 éves üzletembert márciusban kérte fel az MLSZ, hogy vállalja az elnökséget.”


erlauer3.nolblog.hu

Emlékeztetők a hírhez

Hegyi Áron 2010. április elsejei  Nincs elveszett labda – Orbán Viktor és a magyar foci című írása az Origón:
„Az Orbán-kormány idején, 2000-ben indult el a stadionrekonstrukciós program, amely hároméves futamidőre 12,7 milliárd forint állami támogatással 38 labdarúgó-stadion felújítását irányozta elő. A futamidő végére azonban csak négy stadionban végeztek a munkálatokkal, ezek közül Újpesten volt a leglátványosabb a változás. A stadionrekonstrukció a Megyeri úton kezdődött, és az élvonalbeli klubok közül a mai napig ez az egyetlen, ahol szinte teljes egészében meg is valósult. A stadion felújítása körülbelül 1,6 milliárd forintba került. Orbán Viktor ekkor már gyakori vendég volt a liláknál, pedig korábban még Vasas-szimpatizánsként volt ismert.… abban az időben a Mol és az OTP is megjelent az újpesti csapat támogatójaként [kiemelés: BDP].”

Ugyancsak az Origo adta közre 2010. április 14-én a hírt, ezúttal a Videoton-stadionról
„Bővítik a székesfehérvári Videoton labdarúgó-stadionjának VIP-részlegét. A jelenleg a bajnokság első helyén álló csapat a következő idényben valószínűleg részt vehet valamelyik nemzetközi kupában, a meccsein pedig rendszeres vendég Orbán Viktor leendő miniszterelnök mellett Csányi Sándor, az OTP elnöke, illetve a sávolyi motorpálya-beruházás vitatott ügye miatt ismertté vált Kovács Bence János, a Grupo Milton vezérigazgatója [kiemelés: BDP].”

Lásd még a Galamusban Mihancsik Zsófia írását: Bodoky Index Orbán foci plusz gazdasági nagyhatalmak

II.

2010. május 5.
Újabb milliárdos a magyar futballban - Leisztinger mentheti meg a Diósgyőrt?
Pepsifoci.hu

„A pepsifoci.hu értesülései szerint előfordulhat, hogy az ország negyedik leggazdagabb emberének tartott” „Leisztinger Tamás érdekeltségébe kerülhet a jövőben a DVTK labdarúgócsapata. Mint ismert, a klub ügyvezetője nemrégiben elmondta, egy olyan befektetőjelölt is képben van, akit az ország 50 leggazdagabb embere között tartanak számon. Nagy Béla a pepsifoci.hu megkeresésére elmondta, három érdeklődőről tud jelenleg, Leisztinger magányszemélyként tudomása szerint nincs a jelöltek között, igaz, megerősíteni ebben a fázisban nem is tudná az információkat.”
Ugyanakkor „megbízható forrásból úgy értesültünk, Leisztinger Tamás valamelyik cége révén komoly szerepet vállalna a miskolci futballban – ezt az információt nem hivatalosan azóta többen is megerősítették.”
Nagy Béla „kérdésünkre azt is elmondta, hogy az érdeklődőket nem tántorítaná el az sem, ha a csapat a másodosztályba zuhanna vissza. A lehetséges jövőbeni befektetők tisztában vannak azzal, hogyan szerepel az együttes.”

Emlékeztető a hírhez:

A Magyar Narancs 2004. augusztus 26-i számában Bogár Zsolt „Leisztinger Tamás pályaképe - II.: A láthatatlan ember” című cikke szerint Leisztinger Tamást a „szélesebb közönség a BÁV-ügy tetőzésekor ismerhette meg, melynek során éles pengeváltások voltak a vevő közvetítőjeként feltűnő Simicska Lajos és Leisztinger között. Ez az időszak – 1998 vége – volt az egyetlen, amikor Leisztinger a nyilvánosság védelmét kereste: a Magyar Sakkszövetség újonnan megválasztott elnökeként társadalmi pozíciót vállalt, és meglepő módon több lapnak is exkluzív interjút adott. Ekkoriban ragadt rá a sajtóban az ’MSZP közeli vállalkozó’ jelzője, ami hirtelen vagyongyarapodása tükrében nem meglepő… Leisztinger Tamás tudomásunk szerint többször megpróbált közeledni a Fidesz prominenseihez. A Hunguest Hotels felbukkanása az újpesti futballklub támogatójaként egyesek szerint szintén ilyen kezdeményezés volt: a stadion tulajdonosa, az Ifjúsági és Sportminisztérium lehetett volna a kapu a jobboldal vezetőihez, ám az végül zárva maradt. (Az UTE-szerződés aláírása egy jobboldali befektetői kör megjelenése miatt meghiúsult [kiemelés: BDP].) Nem bizonyult sikeresnek az a kísérlet sem, amikor Zala László, az Arago jogi képviselője próbált közvetíteni, aki a Fidesz-vezérkart még a jogi egyetemről ismerte… A támadások elől Leisztinger hosszú hetekre külföldre távozott. (’Kényszernyelvtanfolyamra’ – ironizált egy baloldali politikus.) Üzleti lépéseiből ítélve a Fidesz országlásának a folytatására rendezkedett be: a szocialisták győzelme kellemes meglepetésként érhette.”

III.

2010. május 6.
OLLÉ: Mészöly Kálmán az új főnök
Sportfórum

„A február 27-i lemondását közvetlenül megelőző elnökségi ülésen javasolta Kisteleki István, hogy az MLSZ egyik kiemelt projektjének számító OLLÉ-OMV műfüves pályaépítési akciót irányító OLLÉ Programiroda Beruházási Nonprofit Kft. új ügyvezetője Mészöly Kálmán legyen. Az egykori 61-szeres válogatott május 1-jétől látja el feladatát, eddigi tapasztalatairól, terveiről nyilatkozott honlapunknak.”
„’A gazdasági válság, mondanom sem kellene, érzékenyen érintette az önkormányzatokat, különféle intézményeket, akik műfüves pálya építésére készültek. Tagadhatatlan, hogy volt némi megtorpanás az új létesítmények létrehozásában, de remélem a jövőben felgyorsulnak a dolgok, s személyes kapcsolataimat is felhasználva egyre több helyen láthatunk munkához’ – mondta Mészöly Kálmán.”

Emlékeztetők a hírhez:

Részlet az Origo Mészöly Kálmánnal készített 2001. szeptember 11-i interjújából:
Amikor a ligába kerültél, a Kisalföld idézett a nyolcvanas évek egyik Képes Sportjából, amelyben azt nyilatkoztad, hogy kommunista vagy. Vállalod?
– Azt vállalom, hogy az akkori rendszer szemében kimondottan reakciós volt a családunk. Most mit mondjak? Abba is politikát kevernek, hogy 1989-ben megismertem Orbán Viktorékat. Mondták, a Mészöly sportminiszter lesz, azóta voltam már MLSZ-elnök is.”


polir.blog.hu

Föld S. Péter „B…tál már ekkorát?” című írása a klubhálón, 2009. május 26-án:
„Azt mondják, hogy Orbán Viktor kedvenc lábtenisz-partnere. Hogy feltétlen és odaadó híve, azt soha nem rejtette véka alá. Nemcsak mint embert és politikust tartja nagyra, hanem a Fidesz elnökéről mint futballistáról is jó véleménnyel van: ’Ha nem csábítja el a politika, élvonalbeli futballista is válhatott volna belőle’ - nyilatkozta 2001-ben. Kemény, karakán mondatok az éppen hivatalban lévő miniszterelnökről – szerencse, hogy e bátor bokacsattogtatásért nem ütötte meg a bokáját’.”

Sebestyén István „Civilekkel erősít a Fidesz” című írása és interjúja a Hetek 2003. május 16-i számában:
„Mészöly Kálmán: ’1988-ban, a futball kapcsán ismerkedtem meg OrbánViktorral, és azóta nagy szimpatizánsa és csodálója vagyok. Természetes, hogy ha van rá mód és lehetőség, akkor ilyen módon is támogatom őt’ - nyilatkozta a Fideszbe való belépésének indítékairól a Heteknek Mészöly Kálmán, a Magyar Labdarúgó Liga szakmai igazgatója… Mészöly Kálmán azt is elmondta, hogy a párton belül nincs konkrét célja, bármilyen feladatot, tisztséget szívesen elvállal, ha felkérik [kiemelés: BDP].”

IV.

2010. május 7.
Lelkem mélyén rögtön igent mondtam” - Deutsch Tamás lesz az MTK új elnöke
Stop.hu

„Az előzetesben ülő Hunvald György és a kilenctagú elnökség mandátumának decemberi lejárta után új egyletvezető után nézett az MTK. Rövid idő alatt meg is találták a legalkalmasabbat a Fidesz egykori sportminisztere, jelenlegi EP-képviselője, Deutsch Tamás személyében, olvasható a Népszabadságban.”


prherald.hu

„’Olyan elnöke kívánok lenni az MTK-nak, aki a magyar sport hagyományainak felelevenítéséért, ápolásáért kíván tenni, ami elsősorban a klubhagyományok ápolásával valósítható meg’ - mondja Deutsch Tamás. ’Egy fradista és egy emtékás a klubhűséget leszámítva mindenben egyetért, épp ezért a sporttal lehet leginkább tenni az előítéletesség ellen’ - teszi hozzá az MTK sportolóit és vezetőit időnként érő antiszemita megnyilvánulások említése kapcsán. Elnöksége idején szeretné az MTK sportlétesítményeit a jótékonysági, családi, egészségügyi, környezetvédelmi rendezvények, egyszóval jó ügyek helyszíneivé tenni. Mint mondja, EP-képviselői munkarendjébe beilleszthető az elnöki teendők ellátása.”
„Az MTK részéről az ügyvezető elnökhelyettes, Bódayné Blaha Judit megerősítette a Népszabadság Deutsch Tamás elnöki felkéréséről szóló hírét, hozzátéve, hogy a május 26-ai küldöttgyűlés mondja ki a döntő szót az elnök személyéről, aki minden bizonnyal a felkért politikus lesz.”

V.

2010. május 10.
Orbán pécsi partjelzővel vitázott az U19-meccsen
bama.hu

„Váratlan vendég érkezett szombaton a PMFC Stadion utcai pályájára: a piros-feketék U19-es labdarúgócsapata a felcsúti Puskás Akadémia együttesét fogadta, s a vendégeket elkísérte az akadémia alapítója, a leendő miniszterelnök, Orbán Viktor is”.  „Amikor például a partjelző beintett egy lest a felcsútiak kárára, Orbán Viktor nem bírta szó nélkül, megjegyezte: ’Ez bizony nem volt les, nem is ért hozzá a vendégjátékos a labdához!’ „Kicsit gonoszkodva megjegyeztük Orbán Viktornak, hogy érdemes lenne most belelátni a játékvezető-asszisztens lelkivilágába: biztos nem mindennap vitatkozik a pálya szélén a leendő miniszterelnökkel.
’Ugyan, az előbb volt egy tizenegyesgyanús szituáció, azt is nagyon korrektül bírtam’ – válaszolta a politikus.”

Lásd még Mihancsik Zsófia írását a Galamusban: A narancssárga Pobeda



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!