rss      tw      fb
Keres

A Kroes–Navracsics-vita utóélete








Az Európai Parlament (EP) liberális frakciójának kezdeményezésére az EP polgári szabadságjogokkal, igazságügyi és belügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottsága (LIBE) nyilvános meghallgatást tartott február 9-én, csütörtökön Brüsszelben a magyarországi helyzetről, az új magyar alkotmányhoz kapcsolódó sarkalatos törvényekről. (A vita valamennyi korábban született dokumentuma itt található angol, illetve francia nyelven.)


Mint ismeretes, a meghallgatáson vita alakult ki Neelie Kroes uniós biztos és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes közt. A biztos ugyanis – beszédének elmondása után – többször is Navracsics Tibornak szegezte a kérdést, hajlandó-e nyilvánosan is kijelenteni, hogy kérni fogja az Európa Tanács teljes körű vizsgálatát a médiatörvényről, és eszerint módosítani a médiatörvényt. A kormányfő-helyettes igennel válaszolt, de – tette hozzá – csak akkor, ha a szervezet ajánlásai nem ütköznek a magyar alkotmányba. Neelie Kroes erre így reagált: „Miniszter Úr, ez nem az, amit néhány órája az irodámban ígért!” Mire Navracsics Tibor azt mondta, „nem feltételezem az Európa Tanácsról, hogy alkotmányellenes ajánlást tesz Magyarországnak”, egyébként ő a magyar alkotmányra esküt tett képviselőként kénytelen megfogalmazni ezt a fenntartást: „az Európa Tanács nem is írhat elő számunkra olyan kényszerkötelezettséget, ami a magyar alkotmánnyal ellentétes”.

Összeállításunkban olvashatják Neelie Kroes beszédét, valamint a rövid purparlé Magyarországi utóéletének néhány momentumát.

Neelie Kroes beszéde: „A magyar hatóságoknak el kell fogadni és alkalmazni kell az Európa Tanács konkrét ajánlásait.

Navracsics Tibor és hírtévés műsorvezetők a HírTv-ben a vitáról: „Ez a holland politikusnő”, „’egy arrogáns, pökhendi hárpia’ megpróbálta Önt megalázni, vérig sérteni, meghazudtolni.”

Navracsics Tibor az MTV-ben a vitáról: „…a liberálisok egy eléggé markánsan magyarellenes vagy magyar kormányellenes álláspontot visznek. És én azt hiszem, hogy egy kicsit nekik játszott.”

Szájer József levele Kroesnak: „Biztos asszony! Mi történt Önnel?” „…kérem Önt, hogy légből kapott, alaptalan, kettős mércével mérő nyilatkozatokkal ne rombolja a magyar emberek hitét a közös Európa eszméjében.



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!