rss      tw      fb
Keres

A felvételizők figyelmébe
Ötvenhárom ezer államilag támogatott hely helyett idén csak 34 ezret hirdettek meg. Hiába fizették adóikat a magyar felvételizők szülei, nincs pénz olcsó felsőfokú oktatásra. Egészen más a helyzet, ha amerikai szülők gyerekeiről van szó, számukra ingyenes felsőfokú oktatási és kutatási lehetőséget biztosít a kormány a magyar adófizetők pénzéből. Hihetetlennek tűnik, de így van!

Csupán egy rövid angol nyelvű hír jelent meg az Magyar Amerikai Koalíció honlapján arról, hogy a Balassi Intézet 250 ezer dolláros ajándékot (kb. 50 millió Ft) adott az amerikai Indianai Egyetemnek az ottani magyar program finanszírozására. A tanszék támogatását 2007-ben a Gyurcsány-kormány felfüggesztette, akkor elfogyott a pénz, de most a polgári kormány megtalálta a felesleges milliókat, és át is utalták az Egyesült Államok egyik leggazdagabb egyetemének.

Az ajándékot Michael McRobbie, az egyetem elnöke „nagylelkűnek” nevezte, a mostani válságos időkben Amerikában is ritka, hogy ekkora készpénzadomány érkezzen. Érdemes megjegyezni, hogy az Indianai Egyetem magánalapítványának vagyona 1,3 milliárd dollár (közel 400 milliárd forint!); bődületesen gazdag egyetemről van tehát szó.

A Balassi Intézet nagyvonalú ösztöndíjakat biztosít az egyetemen. Elsősorban azokat az amerikai és kanadai állampolgárságú diákokat várják, akik hajlandók magyar egyetemeken tanulni, nekik fizetik a tandíjat, az orvosi ellátást, sőt még 12 ezer dolláros zsebpénzt is kapnak (kb. 2,5 millió Ft) a tanévre. Ha tetszik nekik kishazánk, akkor hosszabbítani is lehet, van pénz bőven.

Elvégre a polgári kormány nem garasoskodhat, a Balassi Intézet feladata „a magyarság jó hírének” terjesztése. Arra azért ügyeltek, hogy az adományokról a hazai sajtóorgánumok ne tudósítsanak. Jobb az ilyesmit titokban tartani, nehogy a megszorítások miatt már amúgy is feldühödött magyar egyetemistáknál elpattanjon a húr.

(Lázár György)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!