rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. március 7.

Mire van pénz?
Lukáts Andor, színész


Lukáts Andor: - Gratulálok ahhoz a háromperceshez, amit az V. kerületi főépítésszel játszottatok, dialogizáltatok. Én ilyen jót még nem hallottam. Felteszel háromszor egy kérdést, ő háromszor megmondja a választ, illetve háromszor ugyanazt válaszolja. Csak éppen a lényegre nem válaszol, hogy mi van a tizenhatodik napon, amikor kivágják a fát, és mondjuk egy év múlva valaki fellebbez. Hol van már a fa addigra? Tehát teljes képtelenség. És azt gondolom, ez nagyjából szimbolizálja azt, amit itthon tapasztalok, és ami történik napjainkban.

Bolgár György: - Mondanám, hogy legalább majd a színházaknak lesz jobb műsoruk.

- Mondjuk alapanyagnak jó.

- De erre meg hozzátenném rögtön, hogy ha lesz még színház hozzá.

- Ha ki nem vágják azokat is.

- Így van. Mostanában mintha erőteljesen kezdenének dolgozni ezen is.

- Azt a képtelenséget nem lehet érteni, hogy ha van egy ország, amiért felelős valaki, mondjuk a kormány vagy a miniszterelnök, vagy nem tudom kicsoda, és olyan fejre állt dolgok történnek, mint az, hogy például elképzelsz egy családot, ahol beteg van, ahol éhező gyerek van, és ez a család kicseréli a televíziót. Ez történik az országban. Nincs pénz egészségügyre, oktatásra és jóformán semmire, kultúrára sincs, pénz sincs, de közben kivilágítják a Parlamentet, stadiont építenek és a Kossuth teret átalakítják. Teljes képtelenség. És mi ennek a nézői vagyunk.

- Igen, abból a pénzből, amibe a Kossuth tér átépítése kerül, a magyar kultúra ebben az évben úgy nagyjából már meglenne, mármint abban az értelemben, hogy ez a pénz biztos hogy segítene a talpra állásban vagy a megmaradásban, mert ez egy két és fél milliárdos összeg legalább.

- Egészen biztos, hogy nem kellene színházakat bezárni, nem kellene színészeket az utcára tenni. De mondok fontosabb dolgokat. Nem kellene kórházakat bezárni, nem kellene egy ilyen oktatási őrületet bevezetni, ami tízezreket zár el a tanulástól, az egyetemtől. Annyira képtelen ez az egész ami történik, hogy kevés az abszurd szó ennek a felfogására és megfogalmazására.

- Én mindenesetre megkönnyebbüléssel olvastam, hogy az adókedvezmények miatt, amelyeket a látványsportokra lehet fordítani – a vállalkozások látványos sportokat támogathatnak, és akkor ezért kevesebb adót kell fizetniük –, a focira már több tíz milliárd forint ment. Úgyhogy legalább az fel fog lendülni.

- Igen, úgy látszik, hogy vevők vagyunk erre az őrületre. Vagy legalábbis vannak köztünk erre vevők. Nem látjuk a lényeget, nem látjuk, ami történik velünk, nem látjuk, hogy milyen cinikus ez az egész. Ez őrület. És azt hiszik, hogy mi ezt bevesszük. Azt hiszik, hogy nem látjuk át. A főépítész, amit mondott, egy minta. Mintapéldány arra, hogy valaki vagy cinikus, vagy teljesen ostoba.

- Cselovszky Zoltán egy nagyon tájékozott, nagyon művelt, azt kell mondanom, hogy a Fidesz szakértelmiségének – korábban politikus is volt – a legjobbjai közül való. Biztos tudja, miről beszél.

- Nem a saját hangján beszél.

- Hát ez az. Csak a magyar hangja valakinek, igen.

- Ő szinkronizál valakit.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái