rss      tw      fb
Keres

Varsóba vezetett Orbán Viktor első hivatalos külföldi útja

MTI 2010. június 1., kedd 11:38

Első hivatalos külföldi látogatására Varsóba érkezett Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedden délelőtt.

A kormányfő kíséretében van Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, tárca nélküli miniszter, Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára és Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője.

Orbán Viktort délután katonai tiszteletadással fogadják a miniszterelnöki hivatal előtt, majd négyszemközt tárgyal vendéglátójával, Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel. Ezután plenáris tárgyalásokat folytatnak a delegációk. A magyar küldöttség ezt követően megkoszorúzza az ismeretlen katona sírját, majd pedig Bronislaw Komorowski ideiglenes államfő, házelnök a szejm épületében fogadja a magyar miniszterelnököt és kíséretét.

Donald Tusk kedden este díszvacsorát ad a magyar miniszterelnök tiszteletére.

Orbán Viktor kormányfőként tett első útja azért vezet Lengyelországba, mert - mint Szijjártó Péter a látogatás bejelentésekor elmondta - Magyarország számára stratégiai fontosságú a közép-európai együttműködés erősítése, és ezen együttműködés szempontjából kiemelkedő fontosságú a magyar-lengyel együttműködés.

A magyar-lengyel együttműködésnek külön hangsúlyt ad, hogy a két ország 2011-ben egymás után tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét.

Orbán Viktor látogatásának programján szerepel egy találkozó Jaroslaw Kaczynski volt miniszterelnökkel, az ellenzéki Jog és Igazságosság párt vezetőjével, az idei elnökválasztás egyik résztvevőjével.

A magyar miniszterelnök szerdán Varsóból továbbutazik Brüsszelbe hivatalos látogatásra.