rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. március 9.

A Klubrádió frekvenciahelyzete
Arató András, a Klubrádió elnök-vezérigazgatója


Bolgár György: - Frekvenciaengedély-ügyben mi a helyzet?

Arató András: - A helyzet nem változott január elejéhez képest, és miután elhívnak engem ide-oda különböző fórumokra, sokhelyütt megszólítanak, egyrészt gratulálnak az elsőfokú pernyeréshez a 92,9 ügyében, másrészt pedig megnyilvánulnak, és ebből a megnyilvánulásból egyfajta nyugalmat, megnyugvást érzékelek. És én ugye mindjárt az első nap azt mondtam az ítélet után, hogy örömre van ok, de ünnepre nincs, tudniillik e pillanatban semmi nem változott attól az időponttól kezdődően, amikor a Médiatanács kihirdette az Autórádió Kft.-t a 95,3-as frekvencia győzteseként. Ugye ennek az ügynek egy per lett a folytatása, mi úgy gondoltuk, hogy jogellenes volt a Médiatanács határozata, ezért a bírósághoz fordultunk, és kisebb huzavona után végül is március 14-e lesz az a nap, amikor kiderül, hogy ezen a frekvencián folytathatjuk-e a tevékenységünket, vagy sem.

- De addig nem fog kiderülni, hogy a 92,9-en, amit elnyertünk, és első fokon meg is erősítette a bíróság ezt a frekvenciaengedély nyerést, mi lesz a helyzet, ugyanis a Médiahatóság eddig nem jelentette be, hogy fellebbez-e, vagy pedig eláll a fellebbezéstől. Erre tizenöt napja van, de nem az ítélet kihirdetésétől, hanem attól a naptól kezdve, hogy kézhez kapja az írásos ítéletet.

- Így van, és még nem kaptuk kézhez, gondolom, akkor az alperes sem kapta kézhez ebben az ügyben az elsőfokú bírósági ítéletet. A két jogi folyamat egymástól teljesen független, nincs köze egymáshoz a kettőnek. Majd ha a végén eredménye lesz, és tegyük fel, a mi szempontunkból pernyerés lesz mind a kettőben, akkor egyesülnie kell a két dolognak, hiszen – ismét hangsúlyozom – nem akarunk két budapesti frekvencián sugározni. De jelen pillanatban van egyfajta esélye annak, hogy március 14-én, akár átmeneti időre is, nem lesz földi sugárzású lehetőségünk. Én nem tartom ezt nagyon valószínűnek, de lehetségesnek igen.

- Magyarán itt akarod felkészíteni a hallgatóságot, hogy végső, nagyon rossz esetben az is elképzelhető lesz, hogy ha a jelenleg használt frekvenciánk esetében a másik bíróság úgy dönt, hogy az a pályázat jogszerű volt, tehát helybenhagyja a Médiatanács határozatát, akkor tizenötödikétől vagy tizenvalahányadikától akár le is kapcsolhatnak minket?

- Miután ez a lehetőség nem kizárható, és én nap mint nap azt tapasztalom, hogy a Klubrádió közönsége valóban egy egyesület, egy klub, egy közösség, tulajdonképpen csak arra szeretném fölhívni a figyelmet, hogy semmi okunk nincs arra, hogy a figyelmünk lankadjon, a helyzetünk nem változott január eleje óta, vagyis kérem, hogy figyeljünk mindnyájan oda, és szurkoljunk, szorítsunk, mert az talán valamit segít is.

- Az biztos segít. Meddig szól a jelenlegi ideiglenes frekvenciaengedélyünk?

- Az ideiglenes frekvenciaengedélyünk április hetedikéig szól, ugye azzal lehet számolni, hogy ha március 14-én nem mondja azt a bíróság, hogy ez a pályázat a 95,3-ra rendben volt, akkor április hetedike után újabb hosszabbításra nyílik majd lehetőség. Én tudom azt, hogy aki nem nap mint nap ezzel foglalkozik, annak komplikált ez az ügy, lehet, hogy objektíve is az, és senkitől nem várható el, hogy ezt az összes variációjában érzékelje, de miután igen erős az érdeklődés, úgy gondolom, hogy rendszeresen meg kell adni a tájékoztatást. Március 14-ig még sokkal több variációja van ennek az ügynek, a mi sorsunknak, mint majd március 14-e után.

- Például az a variáció is bekövetkezhet, hogy a Médiahatóság kijelenti, hogy nem fellebbez az ügyben, mert kézhez kapta az írásos ítéletet, és úgy ítéli meg, hogy nincs értelme, nem akar, és jobb a békesség, legyen a Klubrádiónak lehetősége, s március 14-re már ott állunk esetleg egy jogerősen megítélt frekvenciaengedéllyel.

- Igen, ez egy ésszerű magatartás lenne, hiszen a Médiatanács nagyon sokszor elmondta, hogy számára a jogszerűség az egyetlen igazán fontos szempont. Most van egy olyan bírósági ítélet, tehát egy igazán felkészült, joghoz értő ember mondta ki hivatalosan azt a véleményt, hogy nekünk abban az ügyben igazunk van, és egy komoly közérdek fűződik ahhoz, hogy a Klubrádió folytathassa a működését. Valóban az tűnik az ésszerű és a közérdeket követő magatartásnak, ha nem fellebbeznek. Nincs információm arról, hogy mik a szándékaik, de azért rögtön hadd tegyem hozzá, hogy azt az ideiglenes állapotot, hogy mi történik a 95,3-mal, nem oldja meg. Tehát annak, hogy a véglegesen elnyert, fellebbezés nélkül jogerőssé vált ítélet alapján el tudjuk kezdeni az új frekvencián az adást, szintén van időszükséglete, egy hónapos nagyságrend, akkor, ha mindenki jószándékúan segíti az ottani indulást.

- Ezzel nekem is újdonságot mondasz, mire kell ez az egy hónapnyi idő ahhoz, hogy egy másik frekvenciára átálljunk?

- Az egy szűk szám, egy jóindulatú feltételezés volt.

- De hát megcsináljuk a műsort, és az elmegy az adóig.

- Ez sajnos nem így van, mert meg kell terveztetni rádióműszaki értelemben. Ez valamikor a Star FM-nek volt a frekvenciája, és a Gellérthegyről sugározták, mi most egyébként a Szabadság-hegyről, onnan hallgatnak minket, tehát meg kell terveztetni, azt az NMHH-nak jóvá kell hagynia, és annak alapján egy új adót kell építeni. Mert ez az adó nem úgy néz ki, hogy akkor most csak beprogramozom, hogy nem 95,3, hanem 92,9, és akkor működik, tehát ennek van egy műszaki időszükséglete is és pénzbe is kerül, de ezt most tegyük mellékessé ebben a dologban.

- Magyarán még a legjobb esetben is elképzelhető, hogy néhány hétre megszűnik a Klubrádió adása?

- Abban az esetben, ha nem sugározhatunk a 95,3-on addig, amíg nem kezdjük el a 92,9-et, akkor igen.

- Ha a bíróság jóváhagyja a Médiatanács határozatát, ámde a nyertes – vagy legalábbis az eddigiek alapján nyertes – Autórádió Kft.-vel a Médiatanács nem írja még alá a műsorszolgáltatással kapcsolatos szerződést, akkor elvileg a 95,3-on mi mehetünk addig a pillanatig, amíg ez meg nem történik?

- Igen. Tehát akkor szűnik meg ez a mostani ideiglenes frekvenciaengedélyre vonatkozó szerződésünk, ha aláírja az új szolgáltatóval a Médiatanács a szerződést. De még az is elképzelhető, ha ne adj’ isten győztes maradna az Autórádió Kft., hogy ő nem fogja aláírni, sőt, hogy a Médiatanács aláírja a szerződést, annak az a feltétele, hogy egy félévre vonatkozó frekvenciadíjat befizessen. Tehát ez azt jelenti, hogy az Autórádió Kft.-nek – ugye még mindig titkos az ő pályázatuk, még mindig nem tudhatja a kedves hallgató, hogy mivel nyertek – minimum az ötvenhárommillió felét vagy annál többet be kell fizetnie, plusz áfa, vagyis hogy fizetési kötelezettsége van a nyertesnek a szerződés aláírása előtt, tehát vannak ilyen apróságok ekörül.

- Akkor jól megmagyaráztad mindenkinek, jól megnyugtattál mindenkit, vagy jól összekavartál mindenkit, a lényeg az, hogy semmi se biztos. Még az se biztos, hogy semmi se biztos.

- Mondjunk akkor egy vázlatot, és emeljük ki a legfontosabb tényezőket. Március 14-én tíz órakor közigazgatási perbeli eljárás van a 95,3-as frekvenciával kapcsolatos határozat ügyében, ott a bíróság eldönti, hogy törvényes volt-e, jogszerű volt-e a Médiatanács határozata, amivel az Autórádió Kft.-t hirdette ki győztesnek. Most az a kérésem, hogy ennél ne is menjünk tovább, koncentráljunk transzcendentálisan erre az időpontra.

- Így lesz, addig pedig műsort sugárzunk.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!