rss      tw      fb
Keres

Levél Hatos Pálnak az amerikai adomány ügyébenTisztelt Hatos Pál!

Angolul olvastam a Magyar Amerikai Koalíció (Hungarian American Coalition) honlapján, hogy 2007-ben a magyar kormány megszüntette az Indianai Egyetem magyar programjának támogatását, de most a Balassi Intézet 250 ezer dollárt (kb. 50 millió Ft) adományozott az egyetemnek.  Mindez azért lepett meg, mert az amerikai gyakorlattal ellentétben itt magyar adófizető pénzekről van szó, ezért is írtam erről egy rövid glosszát a Galamuson.

Cikkemre reagálva Ön az nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy a támogatás azért időszerű, mert ezekből a diákokból válhat az a tudós nemzedék, amelynek kiegyensúlyozott ismeretei lesznek hazánkról, és hiteles, pártatlan forrásból ismerkedhetnek meg az ország kulturális, társadalmi viszonyaival.

Én nem ismerem a Balassi Intézetet, de ismerem az akadémiai finanszírozás amerikai rendszerét.  Nem vagyok kompetens arra sem, hogy az Indiana Egyetem magyar programjának hasznosságát értékeljem, de amerikai szemmel nézve furcsa a finanszírozása.  Az amerikaiak ugyanis nemcsak a Balassi Intézettől kapnak pénzeket, hanem a Magyar Tudományos Akadémiától is, amely a Ránki Györgyről elnevezett professzori állást támogatja.

És itt engedjen meg egy kényes kérdést. Mivel Ön két évig ezen az egyetemen kutatott, éppenséggel az adófizetői pénzből finanszírozott professzori állást töltötte be, nem tartja-e furcsának, hogy most ugyanennek az egyetemnek ajánl fel nagy összegű ajándékot az Ön által vezetett Balassi Intézet? Amerikai szemmel nézve ez felvetheti az összeférhetetlenség (conflict of interest) gyanúját.  Én úgy gondolom, és talán Ön is egyetért ezzel, hogy hasonló programokat magánpénzből kell finanszírozni. Ezt teszi a budapesti Rézler Gyula Alapítvány is, amely ösztöndíjakat ajánl ezen az egyetemen.  De ha már adófizetői pénzeket ítélnek oda, az csak a nyilvánosság bevonásával történhet.

Meglepve tapasztaltam azt is, hogy a Balassi Intézet honlapján a Gazdálkodási Adatok címszó alatt a támogatások, szerződések és kifizetések témakörében semmilyen információ nem található. Az a kérdés is felmerül, hogy vajon etikus volt-e, hogy az amerikaiak elfogadták a magyar felajánlást. A kérdésről mostanában nagy vita folyik, miután kiderült, hogy a patinás LSE (London School of Economics) pénzt fogadott el Líbiától. Egyre többen sürgetik, hogy amerikai egyetemek ne fogadjanak el adományokat autoriter rezsimektől.

Válaszát és gondolatait érdeklődve várom, és bízom abban, hogy a Galamus szerkesztői helyet adnak a közlésére.

Szívélyes Üdvözlettel,

(Lázár György)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!