rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. március 23.

Új stadionok 120-150 milliárdért
Muszbek Mihály sportközgazdász


Bolgár György: - Ön nyilatkozott egy ma reggeli televíziós műsorban a tervezett futballstadionokról, és bizonyos értelemben akár optimistának is nevezhetem ezt a nyilatkozatot. Más szempontból persze lehet, hogy nem is annyira optimista, hanem inkább realista, mert azt mondta, hogy háromból kettő valószínűleg fel is épülhet 2016-ra, de úgy tudom, hogy az eredeti elképzelések inkább 2014-ről vagy 15-ről szóltak. Ön ezek szerint egy kicsit kevésbé derűlátó ennél?

Muszbek Mihály: - Azt gondolom, ha az erős politikai szándék megvan, akkor a stadionok építéséhez szükséges költségvetési forrás rendelkezésre fog állni.

- Az erős politikai szándék megvan, Orbán Viktor minden lehetőséget megragad arra, hogy támogatását kifejezze, és gondolom, ez nemcsak nyilatkozatokban, hanem konkrét döntésekben is megnyilvánul.

- Igen. Csak viccből mondom, hogy ma vettem egy tippmixet, de nincs rajta, hogy az egyes az a stadion megépítése és a kormányhatározat. De ez csak vicc persze, én is biztos vagyok benne, hogy ez keresztül fog menni a kormányon, át fogják vezetni az adott év költségvetésén, és nem az lesz probléma, hogy három stadionra van-e összesen 120-150 milliárd forintnyi pénz, hanem az a kérdés, hogy a későbbiekben ezeknek a stadionoknak az üzemeltetésére az évi félmilliárd forint körüli összeget ki fogja állni. Ez nagyobb kérdés, mint önmagában a megvalósulás. Különösen igaz ez a ferencvárosi stadion esetében, ahol vagy állami, vagy a működtető klub pénztárcájából kell az infrastruktúrát állni.

- Azért egyrészt 120-150 milliárd forint óriási pénz, tudjuk, hogy még legalább ennyit meg kell spórolnia a kormánynak ebben az évben, nemhogy plusz kiadnia idén, jövőre és azután. Tehát azért nem akármiről van szó. Másrészt ilyen nagyra taksálja a beruházás összegét, hiszen a két kisebb stadionra váltig azt mondták, hogy az körülbelül tizenkét milliárd forintos beruházás? Jó, a Puskás stadionnál emelte a tétet a miniszterelnök, mert annál már egy új hatvanötezres befogadóképességű stadionról beszélt, valamint a Puskás stadiont is nyilván meg kell menteni az összeomlástól. De azért együtt százötven milliárdot is kitehet az összeg?

- Igen, a nemzetközi stadionépítési normák szerint az elmúlt években épült stadionok statisztikája alapján egy stadionnyi férőhely egy- és másfélmillió forint között van. Tehát, ha a nemzeti stadionunkat figyelembe vesszük, az egészen biztosan hatvanötmilliárd forintot meghaladó összegű lesz, és a két kisebb stadion befogadóképessége is el fogja érni együttesen a huszonötezer főt. Ez azt jelenti, hogy további huszonöt-harmincmilliárd forinttal kell számolni, és ezek még csak az alap stadionépítési költségek, mert ebben nincsenek benne az infrastruktúra, vagyis a szállítási költségek, a közlekedési utak kibővítési, meghosszabbítási, a nézői elvezetéssel összefüggő költségek, és egyéb ilyen típusú dolgok. Tehát mindenképpen százmilliárd forintnyi vagy azt meghaladó összegről beszélünk a három stadion együttes értéke szerint. Hangsúlyozom, hogy ez óriási pénz. Ez mérhető az oktatási vagy kulturális vagy egyéb kiadásokkal, hogy a költségvetés egészének nyolcezer milliárdjához képest egy kisebb összegről beszélünk, négy évre elhúzva, és egyébként vitathatatlan dolog, hogy nemzeti létesítményekre – legyen az az Operaház, a Művészetek Palotája, vagy pedig egy önkormányzati okmányiroda – szükség van. Minőségi színvonalon szükség van, és ha a politika ilyen prioritást állít föl, hogy erre van a legnagyobb szükség, akkor én ezt – sportot szerető emberként – örömmel üdvözlöm.

- Én ezt meg is értem, és valószínűleg még sok sportot szerető ember van ebben az országban, de azt talán még ők sem értik, hogy miért is kellene egy korábban harmincöt-negyven, talán negyvenötezres stadion helyett most – anélkül, hogy egyetlen kapavágást ejtettek volna – mindjárt hatvanötezresre feltornázni ezt a nemzeti stadiont. Erre nem biztos, hogy van igazi igény!

- Ennek a magyarázatát a nemzetközi sportversenyek rendezésével kapcsolatos hajlandóságban és igényben látom. Tehát, ha a mi országunk belátható időn belül valóban olimpiát vagy labdarúgó Vb-t, vagy labdarúgó Eb-t szeretne rendezni – márpedig úgy látom ebből a változásból, hogy ez az igény –, akkor ilyen méretű stadionra szükség van. Szeretném megjegyezni, hogy belátható időn belül a jelenlegi méretünkben ilyen világsportesemények rendezésére nem látok lehetőséget.

- Ez a belátható időn belül tizenöt-húsz év lehet?

- Húsz év. Addigra ezek a stadionok felújítási kényszerűek lesznek, ami természetesen egy jóval kisebb összeg, tehát nem azt mondom, hogy újat kell építeni, de számolni kell azzal, hogy a mi jövőbeni akkreditációnk, pályázatunk esetén a létesítményeinket meg kell újítani abban az esetben, ha húsz éven belül nem nyerjük el ilyen típusú világesemények rendezési jogát.

- Ezek szerint Ön azt olvassa ki ezekből a szándékokból, hogy a kormány nem mondott le világesemények megrendezéséről, akár az olimpiáról sem. De ha már az olimpiát szóba hozta – és nemcsak Ön, hanem Orbán Viktor is, mert azt mondta, hogy nem mondunk le erről az esélyről –, mennyire tartja ezt reálisnak? Egy labdarúgó Európa-bajnokság még csak-csak elképzelhető, de egy olimpiához nagyon sokfajta infrastruktúra kell. Tényleg kellene egy később valószínűleg egyáltalán nem kihasználható létesítmény?

- Ilyen méretű ország az elmúlt ötven évben nem rendezett olimpiát.

- Ezt úgy értékelhetem, hogy ezt nem tartja reálisnak?

- Ilyen gazdasági erejű és költségvetési helyzetű ország nem rendezett ilyen eseményt. Ettől még akár lehet a pingpongdiplomáciához hasonló furcsa odaítélés, vagy lehetnek egyéb szempontok. Ma, józan ésszel, tízmilliós piaci nemzeti jövedelem és nyolcvannégy százalékos eladósodás mellett körülbelül egy egyéves nemzeti költségvetéssel egyenértékű egyszeri beruházást – nyolcezer milliárd forint körüli nagyságrendről lehet egy olimpia kapcsán beszélni – nehezen tudok elképzelni. Bár ne lenne igazam!

- Akkor nem volna reálisabb és ésszerűbb a mai válságos gazdasági időkben egy kicsit kevesebbet megcélozni? Mondjuk hatvanötezres stadion helyett egy negyvenezrest, és akkor a költségek is számottevően csökkenhetnek, ráadásul talán még megvalósíthatóbb is.

- A problémát talán ez is jelenti, de nem ebben látom a fő problémát, hanem abban, hogy ebben a stadionban a mai ismert események figyelembevételével évi öt-tíz nagy eseménynél több nem lesz.

- Márpedig mennyi kellene öt-tíz helyett?

- Jelenleg nincs olyan nemzeti ligában szereplő csapatunk, amelyik a nemzeti stadionban játszaná a mérkőzéseit, ellentétben Európa fővárosaival, ahol a kétharmad-háromnegyednek gazdája van. Sőt, Németországban és Olaszországban két gazdája is van heti váltásban a nemzeti stadionnak. Bár nem erőltetem azt a korábbi gondolatomat, amelyért kis híján megköveztek, hogy mi lenne akkor, ha budapesti csapatok váltva itt játszanák a bajnokságaikat, felszabadítva a tradicionális stadionjaiknak az infrastruktúráját. Ez tíz évvel ezelőtt egy vesztő gondolat volt, most már el sem merem mondani.

- Pedig ma még inkább ez volna a józan megoldás. De hát úgy látszik, ebben sem mindig a realitás és a józanság dönt. Körülbelül mikor válna fenntarthatóvá egy ilyen új létesítmény, ami nagyon korszerű, tegyük föl, hogy többfunkciós is lehet, és nemcsak futballmérkőzésekre alkalmas? Hány nagy esemény kellene ahhoz, hogy ez ne egy folyamatos és nem jelentéktelen veszteséget produkáljon?

- Nem várható el egyetlenegy ilyen méretű stadiontól sem a gazdaságos üzemeltetés, tehát erre a kérdésre nem lehet olyan darabszámmal, bevétellel válaszolni, amelyet bármely világpiaci számmal tudnék igazolni. Nem ez a funkciója. Egy ilyen stadion az országimázsnak, Budapest imázsának részét képező egyedi, ötvenévente megvalósuló beruházása, amelynél csak az éves veszteség csökkentésére, minimalizálására lehet számítani. A jelenlegi kalkulált éves fenntartási költség százötven- és kétszázmillió forint között van egy ilyen stadionnál.

- Magyarán ezzel kell kalkulálni, már amennyiben felépül.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái