rss      tw      fb
Keres

Egyetemi oktatók és értelmiségiek az amerikai magyaroktatás védelmébenAz alábbiakban közöljük azt az állásfoglalást, amelyet Ablonczy Balázs, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója, történész juttatott el hozzánk, válaszul Lázár György március 7-ei írására (A felvételizők figyelmébe).

„Egyetemi oktatók és értelmiségiek az amerikai magyaroktatás védelmében

Az Amerikai Magyar Népszava honlapján 2012. március 8-án megjelent Lázár György-cikk (A koldusok nagyvonalúsága), majd a nyomában felkapott sajtóhírek súlyos és alaptalan vádakkal illetik az Indiana University (IU) magyar programja számára juttatott, a Balassi Intézetből érkező magyarországi támogatást, és alkalmasak arra, hogy megrendítsék a programba vetett bizalmat.

Az állításokkal szemben az az igazság, hogy az IU magyar programja és az ahhoz kapcsolt Ránki György Chair az egyetlen olyan oktatási program Észak-Amerikában, amely teljes egyetemi képzést nyújt magyarságtudományból, a minor szaktól a doktori címig. A régióval kapcsolatos érdeklődés megcsappanásával és a korábbi magyarországi támogatás megvonásával a graduate (mesteri és doktori) hallgatók száma az elmúlt években erősen visszaesett, veszélyeztetve a program létét. A 2010. évi költségvetési maradványból átadott 250 ezer dollárnyi alapítvány lehetővé teszi, hogy kamataiból évente egy-két hallgató magyar témában folytathasson tanulmányokat, biztosítva a hungarológiai képzés folytonosságát egy olyan helyen, ahol az 1944 óta folyamatos és ahol az Egyesült Államok második legnagyobb magyar könyvgyűjteménye található. Az Indiana University a maga részéről ugyanekkora összeggel támogatja a képzést (tandíjmentesség, biztosítás) és a Fulbright Alapítvány is megerősítette a helyi magyar jelenlétet egy professzori állás létrehozásával. A Budapestről jövő támogatás nem magyarországi utazásra és tartózkodásra, hanem helyben folytatott tanulmányokra adható és nem zsebpénz, hanem szerény hozzájárulás a képzés költségeihez. A most létrehozott alapítvány nem adomány, annak összege a magyar állampolgárok tulajdona marad az ösztöndíj esetleges megszűnése után, az éves kifizetéseket pedig a betét kamatai teszik lehetővé. Hasonló alapítványokkal sok más ország él kultúrája megismertetése céljából, Magyarországnak pedig égető szüksége van arra, hogy nyelvét, történetét, kultúráját ismerő amerikai, kanadai szakemberek legyenek a térség szakértői.

Mi, akik az elmúlt húsz évben a Ránki György Chair betöltői voltunk Bloomingtonban, üdvözöljük a lépést és attól az IU magyar programjának hosszútávú fennmaradását reméljük.

Ablonczy Balázs történész, igazgató (Párizsi Magyar Intézet)
Borhi László történész, az MTA doktora, jelenlegi Ránki György Chair Professor
Csorba László történész, a Nemzeti Múzeum főigazgatója, Fülemile Ágnes néprajzkutató, igazgató (New York-i Magyar Kulturális Központ)
Mazsu János történész, egyetemi docens
Szegedy-Maszák Mihály irodalomtörténész, egyetemi tanár, az MTA tagja
Pléh Csaba pszichológus, nyelvész, egyetemi tanár, az MTA tagja
Romsics Ignác történész, egyetemi tanár, az MTA tagja”Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!