rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. április 4.

A szigetszentmiklósi gimnázium esetéről
Galló Istvánné, a Pedagógus Szakszervezet elnöke


Galló Istvánné: - A szigetszentmiklósi gimnáziummal kapcsolatban kialakult helyzetről szeretnék egy kis háttérinformációt adni. Talán a hallgatók nem tudják, hogy ez a gimnázium is azok közé a közoktatási intézmények közé tartozik, amelyek a megyei önkormányzat fenntartásából a kormányhivatalokhoz kerültek. 214 iskola került volt a január elsejétől a kormányhivatalhoz. Ezekben az intézményekben valamennyi intézményvezető vezetői megbízása március 31-ével a törvény erejénél fogva megszűnt. Mi rögtön jeleztük, hogy tanév közben a vezetőváltás, vagy egyáltalán ilyen módon a vezetői pályázatok kiírása nem szerencsés dolog. Én január 3-án Réthelyi Miklós miniszter urat levélben kerestem meg, és egy személyes találkozót kértem, pontosan azért, hogy ezt megbeszéljük. Hiszen a vezetőváltás rendkívüli hátrányokat okozhat tanév közben.

Bolgár György: – Hát mondjuk ilyen hangulatban készülnek a diákok az érettségire.

– A felvételi eljárások lebonyolítását, az állami vizsgák megszervezését és minden egyebet érint ez. Mint miniszternek, akinek hatáskörében volt ez, megtehette volna, hogy nem írja ki a pályázatokat, de a pályázatokat kiírták. És mindösszesen harminc nap volt a pályázóknak arra, hogy a pályamunkát elkészítsék, beadják. És március 31-éig a miniszternek el kellett volna bírálni ezeket a pályázatokat. Természetesen nem sikerült. Mi már akkor jeleztük, hogy ebből probléma lesz, és hát meg is jelent a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium honlapján, hogy eredménytelenül zárult kilenc megyében ez a pályáztatás.

– Hát valószínűleg azért, mert egyszerűen nem volt rá erő, kapacitás, felkészültség, hogy elbírálják őket érdemben. De ettől még mondjuk ebben a konkrét esetben nem kellett volna azt a tanárt megbízni az igazgatói feladatok ideiglenes ellátásával, aki csak most tért vissza a gimnáziumba néhány hónappal ezelőtt, ellenben volt ott egy köztiszteletben álló igazgató, azt meg hirtelen menet közben ezek szerint leváltották.

– Le bizony. Ugyanakkor pedig van egy kormányrendelet, az 54/2012-es március 30-án megjelent kormányrendelet, amely azt mondja, hogy ha az intézményben nem volt sikeres a vezetői pályáztatás, akkor megbízható az intézmény vezetésével az a kolléga, akinek abban az intézményben magasabb vezetői megbízása volt. Magyarul, a régi igazgatót, akinek a megbízása 31-én a törvény erejénél fogva lejárt, továbbra is meg lehetett volna bízni az újabb pályáztatásig, július 31-éig.

– Mondjuk az lett volna a normális, ha nem az van benne a rendeletben, hogy megbízható, hanem azt kell megbízni aki eddig is vezette.

– Itt vagylagos a dolog, hiszen lehet, hogy volt olyan, aki azt mondta, hogy ezt a procedúrát nem is fogom csinálni, nem is pályázok. De de megbízható lett volna. Természetesen folytatódik a rendelet, hogy megbízható az is, aki az intézményben az intézmény tantestületének tagja és a megfelelő képesítésekkel rendelkezik.

– Miután fél percünk van, csak azt szeretném kérdezni, hogy Önökhöz például fordult bárki ebből a szigetszentmiklósi gimnáziumból?

– A szigetszentmiklósi gimnázium felvette a kapcsolatot a jogászunkkal, tehát délelőtt én már meglehetősen képbe kerültem. De nem egy gimnáziumról szeretnék beszélni, hanem általánosítva azt mondani, hogy ez egy elhibázott, súlyos lépés volt. És a tantestület lépése egy kétségbeesett kiáltás és egy figyelemfelkeltés. A gyermekek érdekében a szülők, a gyerekek és a közvélemény figyeljen oda, hogy mi történik a közoktatásban, mert a szigetszentmiklósi gimnáziummal elindult valami. De sajnálatos módon ennek folytatása lesz a többi intézményekben is és mindennek a gyerekek fogják a kárát látni.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!