rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. április 6.

Az önkormányzatok és iskoláik ellehetetlenítése
Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere


Wittinghoff Tamás: - Azért telefonáltam be, mert a váci volt polgármesterrel beszélgettek, és Ön azt a kérdést tette fel, hogy vajon mi vezetheti az önkormányzatot arra, hogy egyházi fenntartásba próbáljon adni intézményeket. Egyébként ez a kérdés abszolút jogos volna egy olyan helyzetben, ahol az önkormányzat mint fenntartó megmaradhatna, de a további beszélgetésekből látszik is a válasz...

Bolgár György: - ...hogy az állam már rájuk tette a kezét, nem?

- Ez beismerés egy jobboldali többségű önkormányzattól, ha azt mondja, hogy inkább megpróbálom – még mielőtt az állam ráteszi a kezét – egy olyan helyi fenntartó, egy egyházi fenntartó kezébe átjátszani az intézményeimet, ahol meg tudom legalább valamilyen szinten tartani a befolyásomat azért, hogy ne az általános, országos átlagos finanszírozási színvonal működjék utána.

- Polgármester úr, Ön átlát a szitán, nem véletlen, hogy olyan régóta polgármester. Tudja, hogy mi, miért van.

- Csak azért, mert mi is azon gondolkodunk hónapok óta, hogyan kezeljük ezt a helyzetet. Ugyanis az állítás az, hogy azért próbálják az intézményeket államosítani, mert átlagos színvonalon szeretné az állam az intézményeit finanszírozni, működtetni, vagyis hogy azokon a településeken, ahol nagyon alacsony a színvonal, ott szeretné javítani. Ez így rendben is van, csak a baj ott van, hogy vannak települések, amelyek mondjuk az elmúlt húsz évben azt a stratégiát követték, hogy olyan intézményeket hoztak létre – mint például Budaörs és gondolom, Vác is –, amelyek nagyon jól teljesítenek. Szigetszentmiklós is ilyen hely, ahol most a botrány van. Bizony szeretnék ezt a színvonalat megőrizni, viszont ha az állam tartja fent az iskolákat, akkor jó esetben ötven százaléka lesz az intézmények finanszírozása.

- Komolyan? Ötven százalék?

- A budaörsi intézményeknél húsz százalékot sem tett ki az állami finanszírozás.

- A többit az önkormányzat tette hozzá?

- A többit az önkormányzat tette hozzá.

- Azt a mindenit! Jó, az Önök önkormányzata a legjobbak közé tartozik, a legjobban eleresztett, de mindenhol nyilván megpróbáltak hozzátenni valamit.

- Ez így van. Minap beszélgettem XI. kerületi emberekkel, akik az önkormányzatnál dolgoznak, ott ilyen harminc-hetven százalék körüli az arány, természetesen a hetven százalék az önkormányzat hozzájárulása. Tehát kormánypárti többségű önkormányzatoknál is látják azt a gondot, hogy ezek az intézmények bajban vannak. A minap olvashattuk éppen a Városmajori Gimnázium igazgatójának nyilatkozatát, ahol az látszik, hogy szakkörök, különböző minőségi ellátást nyújtó szolgáltatások szűnnek meg azzal a felkiáltással, hogy ha jövőre úgyis elviszi az állam, akkor miért finanszírozzák tovább.

- A közoktatás teljes szétverése és lerongyolódása előtt még valakik különböző trükkökkel megpróbálják átmenteni az intézmények egy részét?

- Ez így van, és pont ezt szerettem volna kiemelni, hogy úgy tűnik, kormánypárti többségű önkormányzatok is úgy gondolják, hogy annál, amit jelenleg a törvények tartalmaznak, és amilyen kilátások jövő év januárjától vagy éppen az új tanévtől várnak az iskoláikra, már minden jobb. Vagyis kritikát mondanak a saját oktatási kormányzatuk döntéseiről, és egyébként az az igazi tragédia, hogy ahol megfelelő, magasabb színvonalú szolgáltatást nyújtanak most a települések, azt nagyon hamar lehet tönkretenni. Percek alatt tönkre fognak menni azok az iskolák, amelyek magas színvonalon szolgáltatnak.

- Hát persze, ha nincs pénz, néhány hónap alatt...

- Ez így van. Viszont ahová meg átcsoportosítják a pénzeket, ott meg évek, évtizedek múltán látszik esetleg az eredmény.

- Nagyon érdekes. Miközben mindettől függetlenül aggályos, hogy mondjuk egy Baptista Szeretetszolgálat vegye a kezébe Vác összes iskoláját. Ez önmagában is elfogadhatatlan, de most már kezdem érteni, hogy mi mögötte a ráció. És tényleg van mögötte ráció ezek szerint.

- Én azt hiszem, ha ezt az összefüggésrendszert értjük, akkor egy kicsit engedékenyebbek lehetünk a baptista egyház ez irányú szerepvállalásával kapcsolatban. Egyébként meg az igaz, hogy az sem lenne törvényes, nem lehet megtenni, hogy az összes intézmény felekezeti fenntartású legyen, mert világi iskolának lennie kell, működnie kell egy önkormányzat területén, de ez csak egy zárójeles megjegyzés. A lényeg a tendencia.

- Önök miben törik a fejüket?

- Sajnos a mondatnak van egy másik fele, hogy hiába törjük a fejünket – nagyon sokféle tanulmányt készítettünk –, a baj ott van, hogy cserébe az állam azért, mert fenntartja majd az oktatási intézményeket – a források nem fognak valahol egyszer csak maguktól keletkezni –, ezeket az önkormányzatoktól veszik el. A huszonkettes csapdája ez esetben az, hogy az önkormányzatoktól százalékosan veszik majd el az iparűzési adó egy részét, a gépjárműadót, s a személyi jövedelemadók oktatásra fordított részét. Ebből az következik, hogy Budaörs esetében például többet fognak elvonni, mint amennyit fordítottunk rá, és ez logikus, mert egy magas bevétellel rendelkező önkormányzat esetében ez így van. Tehát most a helyzet az, hogy nem pusztán el fogjuk veszíteni az intézményeinket és azok jelentős színvonalesésével, s az intézményvezető-kinevezéseknél is azzal az eljárásmóddal számolhatunk, amit itt Szigetszentmiklós példáz, hanem sajnos az fog történni, hogy még az elvonások okán más intézmények fenntartásánál, amelyek még az önkormányzatnál maradnak – óvodák, bölcsődék – is problémáik lesznek, miközben a saját bevételeinkből vígan el tudnánk ezeket az intézményeket jelentősen, magasabb színvonalon működtetni.

- Köszönöm szépen, hogy segített megérteni a helyzetet, amitől ugyan nem lettünk boldogabbak, de legalább többet tudunk.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái