rss      tw      fb
Keres

OGY - A mentelmi bizottság elnöke tájékoztatta a kormányfőt a DK-s vagyonnyilatkozati eljárásról

MTI 2012. április 19., csütörtök 14:20

Az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke levélben tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt a Demokratikus Koalíció őt érintő, vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményező indítványáról és arra kérte a kormányfőt, hogy öt napon belül nyilatkozzon az ügyben.

Rubovszky György az MTI kérdésére csütörtökön elmondta, a házszabály értelmében közölni kell az érintettel a megkeresés tényét, ezért a kormányfőnek címzett leveléhez mellékelte Vadai Ágnes hozzá beérkezett kezdeményezését.

Szavai szerint kérte a kormányfőt, nyilatkozzon öt napon belül, reagál-e, vagy pontosítja vagyonnyilatkozatát. A továbbiak a kormányfő válaszától függnek - tette hozzá a kereszténydemokrata politikus.

A Demokratikus Koalíció nevében Vadai Ágnes független országgyűlési képviselő hétfőn közölte az MTI-vel, hogy vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményeznek Orbán Viktor ellen az Országgyűlésben. Arra hivatkozott, hogy a Népszabadság információja szerint a miniszterelnök valótlan adatokat közölt a vagyonbevallásában. A budai, tízszobás luxusvilla mérete a napilap értesülése szerint körülbelül kétszer akkora, mint amekkora a kormányfő vagyonbevallásában szerepel - fogalmazott.

A Népszabadsággal időközben a miniszterelnök szóvivője azt közölte - derült ki a csütörtöki lapszámból -, hogy Orbán Viktor családja a tulajdonában álló Cinege utcai ingatlan utáni valamennyi, törvényben és rendeletben előírt adófizetési kötelezettségnek maradéktalanul eleget tett és tesz.

A hatályos házszabály értelmében vagyon-, jövedelem- és érdekeltségi nyilatkozattal kapcsolatos eljárást az Országgyűlés elnökénél bárki kezdeményezhet. Az eljárás célja a vagyonnyilatkozatban foglaltak valóságtartalmának ellenőrzése. Ilyen eljárás kezdeményezése esetén az Országgyűlés elnöke haladéktalanul átadja az ügyet megvizsgálásra a mentelmi bizottságnak.

A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás lefolytatásának a vagyonnyilatkozat konkrét tartalmára vonatkozó tényállítás esetén van helye. A mentelmi bizottság elnöke a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos kezdeményezés esetén felhívja az érintett képviselőt, hogy öt napon belül nyilatkozzon a kezdeményezéssel kapcsolatosan, illetve - ha azt alaposnak találja - javítsa ki a kezdeményezésben kifogásolt adatokat. Ha a képviselő ezeket kijavítja, az elnök nem rendeli el a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás megindítását, ha viszont nem tesz eleget a felhívásnak, illetve a kezdeményezésben foglaltakat vitatja, a mentelmi bizottság elnöke elrendeli az eljárás megindítását - rögzíti a házszabály.