rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. április 18.

Hol tart a strasbourgi ügy?
Kuti László, a Korkedvezményes Nyugdíjasok Országos Érdekvédelmi Egyesületének elnöke


Bolgár György: - Néhány hónappal ezelőtt már beszéltünk arról, hogy az egyesület két európai bírósághoz, a strasbourgihoz és a luxemburgihoz fordult a korkedvezményes szolgálati nyugdíjak járadékká minősítése miatt. Mi történt ezzel a két beadvánnyal?

Kuti László: - A strasbourgi emberi jogi bírósági beadványunkkal kapcsolatosan tudok eredményről beszámolni, mert ott szerencsére már iktatták. Ez azt jelenti, hogy a bíróság elkezdte az érdemi ügyintézést, tehát kaptunk egy regisztrációs számot, és volt lehetőségem a koordinátorral személyesen is beszélni Strasbourgban, aki előkészíti ezt az irathalmazt, mert elmondása szerint valami irtóztató mennyiségű irat érkezett hozzájuk ezzel kapcsolatban.

- Kitől érkezett az irtózatos mennyiségű irat? Mert gondolom, Önök beadtak egy keresetet, az nem feltétlenül óriási mennyiség, hanem a másik oldal, a kormány adta be?

- Nem, hanem a korábbi műsorában, ha emlékszik, volt arról szó, hogy bizonyos érdekvédelmi szerveződések azt a hírt adták ki, arra szólították fel az érdekelt feleket, hogy mindenki maga írjon ilyen beadványt. Na most, ugye, nem szervezett formában rengeteg olyan érkezett így be, ami egyetlenegy érdekvédelmi egyesülethez, mint például a mienkhez,a KNOÉ-hoz nem tartozik. És a bíróság elmondása szerint nyilván nem várható el egy nem szakembertől, hogy olyan beadványt készítsen, amivel a bíróság érdemben tud foglalkozni.

- De ezeket mind átnézték,és miután ezt az összes egy tárgyra vonatkozó beadványt végignézték, befogadták az Önökét, vagy az összeset együtt, vagy egyesítették, vagy hogy ment ez?

- Nem, a mi beadványunk ettől független, csak azért mondtam ezt az irtóztató mennyiségű beadványt, mert ez lassította az ügymenetet, mivel mindet át kellett ezt nézni. Tehát a KNOÉ beadványát, mint egységes beadványt a tagság nevében, külön, már iktatószámmal látták el, és az ügyben már érdemi intézkedés folyik, legalábbis az információink szerint.

- Mit jelent ez az érdemi intézkedés? Hogy kiosztják egy bírói testületnek? Vagy kiosztják egy bírónak, hogy nézze meg alaposabban, és aztán álljon fel? Nem tudom, pontosan mi az ügymenet Strasbourgban, de gondolom, nem egy bíró dönt, hanem több, ha nem is az egész testület.

- Így van. Önmagában már ez is eredmény, mert ezt el szokták utasítani, tehát azt mondják erre, legalábbis a nemzetközi jogban jártas szakemberek, hogy úgynevezett lajstromszámot már csak az az ügy kap, amivel érdemben fog foglalkozni a bíróság.

- Szóval átnézik abból a szempontból, hogy egyáltalán érdemes-e a megvitatásra, van-e esélye ennek a beadványnak?

- Pontosan erről van szó.

- És ha úgy találják, hogy igen, itt jogilag bizony alaposan megkérdőjelezhető az ügy, amiben hozzánk fordultak, akkor lajstromba veszik, iktatják, és valakit kijelölnek, hogy nézze meg?

- Ugyanúgy, mint általában más bíróságoknál, itt is nyilván egy olyan bírói testület fogja tárgyalni, amelyik érdemben fog tudni dönteni. Reményeink szerint pozitívan.

- Valószínűleg többé-kevésbé értenek is mondjuk az ilyen nyugdíj-ügyekhez.

- Nézze, mi átnéztük, amennyire a lehetőségeink ezt lehetővé tették, a nagyvilágot, hogy ehhez hasonló ügy volt-e, tehát olyan, hogy megszerzett nyugdíjat bárhol elvettek volna ilyen formában. Sajnos nem találtunk. Tehát egyedi a magyar eset. Gondolom, a bírók Strasbourgban is tanácskoznak rajta, hogy ez precedenst teremt.

- Azt lehet mondani, hogy eddig a pontig sikeres az Önök beadványa és az Önök fellépése. A koordinátor mit jelent? A strasbourgi emberi jogi bíróság egyik alkalmazottjáról van szó?

- Igen. Kijelöltek egy olyan személyt, aki az iratokat olyan állapotba hozza, egy számítógépes nyilvántartást készít, ami alapján a bíróság majd meg fogja tudni… mert itt nyilvánvalóan okirati bizonyítékokra is szükség van. Mi mindegyik tagunknak megküldtük a nyugdíjazási határozatát is, hiszen igazolnunk kell azt, hogy ő valóban nyugdíjas.

- Van vagy hatezer tagjuk, ugye?

- Hatezerötszáz tagunk van, gondolom, ebből majd lejönnek, mert talán néhány száz olyan tagunk van, aki nemcsak nálunk, hanem a biztonság kedvéért máshol is beadta ezt. Ezeket ki fogják szűrni a bíróságnál, de hatezer körüli tagunk marad szerintem.

- Szóval akkor van éppen elég dokumentum, amit tanulmányozni kell. Mondott ez a koordinátor valami közelebbit arról, hogy mikor veszi napirendjére a bíróság? Mikor kezdi tárgyalni az ügyet?

- Én erre rákérdeztem nyilvánvalóan, mert mindegyikünket nagyon foglalkoztat.

- Így van. Gondolom ez a második számú lényeg. Az első, hogy felvegyék egyáltalán az ügyek közé.

- Így van. Ezt már hál Istennek sikeresen elértük, hogy felvették az ügyek közé, és azt ígérte, hogy érdemi tájékoztatást május közepén várhatunk. Nagyon reméljük, hogy az már olyan tájékoztatás lesz, hogy a bíróság megkezdte ennek a részletes vizsgálatát. És ha esetleg szükség van még további bizonyítékra, vagy be akar szerezni majd a bíróság olyat, ami még hozzátartozik az ügyhöz, akkor ezt meg tudja tenni.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái