rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. május. 9.

Soós Tamás, a Heves megyei közgyűlés volt MSZP-s elnöke


Bolgár György: - Ön egri politikus és ezért szeretném, ha beszélne erről a Székhelyi-ügyről, botrányról, ami persze nem Székhelyi botránya, hanem a helyi fideszes többségé. Hogy lehet az, hogy tavaly ősszel történt mindaz, ami nyilvánosságot látott az elmúlt napokban, és nem terjedt el akár Egerben, akár az országban? Például a szocialisták nem tudtak róla?

Soós Tamás: - Valóban így van, a napokban került nyilvánosságra ennek a forrása a stop.hu-n, és Székhelyi úr kapcsán került ez úgy napirendre, hogy a múlt év nyarán Középkori Piactér néven egy műsor szerveződött, ahol Székhelyi Józsefet egyórás Villon előadói estre kérte fel Patai Zsuzsa, a művészeti ház vezetője. És amikor megtudták a fideszes bizottsági tagok, a kulturális-idegenforgalmi bizottság elnöke, Orosz Lászlóné és Csákvári Antal, a Fidesz frakcióvezetője, akkor arra kérték Patai Zsuzsát, hogy vegye le a műsorról. Ő ennek eleget is tett. Valójában ez később szeptemberben, egy kulturális idegenforgalmi bizottság ülésen került előtérbe, majd ennek került most nyilvánosságra a hangfelvétele. Ott elhangzott több kétértelmű kijelentés, de úgy gondolom, hogy mindenképpen megbotránkoztató, és Európában ilyen kijelentéseket a 21. században nem lehet használni. Egyrészt, hogy büdös zsidónak neveznek valakit, mondjuk Székhelyi Józsefet.

- Lehet, hogy az, aki ezt a kijelentést tette, bizonyos távolságtartással vagy iróniával tette. Más kérdés, hogy az a fideszes, aki erre reagált, kvázi nevetve jóváhagyta ezt.

- Valóban, igaza van, ez így helyes, viszont a megnyilatkozása szintén mindenképpen megbotránkoztató annak, aki azt mondta, hogy mi most megtehetjük, hogy levehetünk valakit a műsorról.

- Ahelyett, hogy azt mondta volna, hogy képzeled, kinek jut eszébe ilyesmi, csak nem gondolod, hogy azért, mert zsidó, nem hívjuk meg Egerbe szerepelni?! De nem ezt mondta.

- Nem ezt mondta, sőt, a Művészetek Háza vezetője, aki ugye közalkalmazott, jogosan kérdezi ilyenkor, hogy akkor a politikus mondja meg neki, hogy ki az, akit ő meghívhat, és ki az, akit nem. És ennek lesz a következménye az, hogy ma már elkezdenek listázni, és azóta egy újabb ügy is a napokban nyilvánosságra került, hogy Nádasy Erika, aki korábban az egri Gárdonyi Géza Színház színművésze volt, szintén már egy kinyomtatott plakáton szerepelt egy városi rendezvénnyel kapcsolatban, és utána nem kerülhetett műsorba, mert a műsor szervezői, akik a városi önkormányzat támogatását is bírták, mondjuk úgy, hogy megfenyegették a vezetőt, hogy nem kap támogatást, ha mondjuk Nádasy Erikát fogja szerepeltetni.

- Mitől alakult ki ez a helyzet Egerben? Ott ráadásul a szocialisták korábban igen erősek voltak.

- Én úgy gondolom, hogy ez nem egri jelenség, ez ma sajnos magyar jelenség. Esztergomban is megfigyelhetjük, Szigetszentmiklóson is megfigyelhetjük iskolaigazgatók kinevezésénél, vagy akár itt Budapesten színházigazgatók kinevezésénél, vagy mondjuk a Kossuth tér átrendezése is valami ilyesmi, szinte egy ilyen kultúrát valósítanak meg, és én úgy gondolom, hogy itt a fejétől bűzlik a hal. Amikor Orbán Viktor kinevez gyakorlatilag választókerületi elnököket, akkor úgy gondolom, hogy Orbán Viktor felelős azért is, hogy mi történik az országban. Felelős azért, hogy hogyan viselkednek fideszes politikusok. Nem véletlen, hogy a párttársaim a napokban felszólították Orbán Viktort is, hogy határolódjon el és működjön közre, hogy felelősségre legyenek vonva ezek a fideszes politikusok, de minimum Orosz Lászlóné Ibolya és Csákvári Antal mondjon le a mandátumáról, és kérjen bocsánatot Székhelyi Józseftől. Ugyanúgy, mint a város polgármestere, akinél tárgyszerűen el kell mondani, hogy ő kimondta, hogy vizsgálják ki ezt az ügyet, és akár a felelősségrevonás lehetőségét is felvetette. De nem határolódott el, amit már, úgy gondolom, az események birtokában meg kellene tenni és bocsánatot kellene kérni neki a város nevében Székhelyi Józseftől. Én úgy gondolom, hogy ez a legkevesebb amit most meg kellene tenniük.

- Az egri politikai életen kívül nyilván ott van a városban a főiskola, van helyi értelmiség, mekkora visszhangot kelt ez az esemény? Milyenek a reakciók?

- Azt gondolom, hogy a város mértékadó emberei párthovatartozás nélkül megbotránkoznak ezen. Ráadásul egy olyan város, amely idegenforgalomból, turizmusból él, és a kulturális és idegenforgalmi bizottságnak ilyen szelleme van, amikor a szocialista időszakban mondjuk a vári fejlesztést sikerült elindítanunk, az érseki palota felújítására került sor, a líceum felújítása 5,3 milliárd volt, a főiskola most fejeződött be, és még sorolhatnám. Gyakorlatilag ez a város a szocialista időszakból él, új dolgokat nem igazán tudott elindítani. Én azt gondolom, hogy mindenképp felháborítóak ezek az események.

- Ha már az érseki palotát említette, eszembe jut, hogy nem volna-e érdemes esetleg a katolikus egyház vezetőit megszólítani, mert az ő tekintélyük, az ő szavuk sokat jelenthetne ilyenkor, és biztos vagyok abban, hogy ha akár a szocialisták, akár mások kezdeményezésére megkeresnék a Fidesz mértékadó embereit, érdemes volna valamiféle közös fellépéssel útját állni ennek, mert ha ez elszabadul, akkor nehéz lesz megállítani.

- Osztom a véleményét, magam is egy integratív embernek tartom magam, és azt gondolom, hogy arra a szemléletre törekszünk, amit korábban is vitt és most is visz a szocialista párt Egerben, Heves megyében, hogy párthovatartozás nélkül összefogni a megyéért, a térségért, és azt keresni, hogy ez a térség fejlődjön, gyarapodjon, gazdagodjon, boldoguljon. Viszont ez most mérgezi mindazt, ami ebben az egész országban mérgezi az emberi lelkeket, hisz valójában itt szétverték a demokráciát, megfélemlítenek embereket. Az emberek nem mernek megszólalni, igazodnak, viselkednek, és az ilyen ügyek is később kerülnek nyilvánosságra. És ma már hallani egyéb dolgokról is, amik várhatóan a következő időszakban nyilvánosságra fognak kerülni, mert úgysem félnek az emberek a megtorlástól.

- És Ön már tud ezekről? Vagy még nem tudja biztosan és nem meri nyilvánosságra hozni?

- Vannak sejtéseim, de amíg nem vagyok tényszerűen minden ismeret birtokában, addig úgy gondolom, felelőtlen lenne dolgokat állítani. De azt kell, hogy mondjam – és ebben példát fogunk mutatni –, hogy meg kell nevezni az ilyen ügyeket és ezek felelőseit, és úgy gondolom, hogy ezeket meg kell tudni a nyilvánosságnak. Viszont nem boszorkányüldözésre van szükség, hanem összefogásnak kell lennie a következő időszakban.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái