rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. május. 18.

A Rongyosgárdánál lefoglalt fegyverekről
Kotroczó László fegyvermester


Bolgár György: - Azért kerestük Önt, mert a közelmúltban megjelent az egyik vezető hírportálon egy érdekes tudósítás, amely szerint a közeli hetekben több tucat éles vagy rövid idő alatt élesíthető fegyvert hoztak be Szlovákiából Magyarországra, mégpedig annak a bizonyos, a Jobbik parlamenti frakciójából a napokban kizárt Endrésik Zsoltnak a vezetésével, és ennek az úgynevezett Rongyosok Kulturális Hagyományőrző Egyesületének néhány tagjával. És ehhez kapcsolódott a tudósításban egy másik hír, hogy Edelényben április 30-án volt egy majális, ahol ez a bizonyos jobbikos országgyűlési képviselő beszédet tartott, és interaktív fegyverbemutatót is. Vaktölténnyel sorozatot eresztett a levegőbe, a rendőrség pedig a helyszínen lefoglalt hat darab AMD gépkarabélyt és két VZ típusú gépkarabélyt. Milyen fegyverek ezek, legalábbis, amikről itt most konkrétabban szól a tudósítás?

Kotroczó László: - Megtisztel, hogy megkérdez, de nem vagyok fegyverszakértő. A minősítésem fegyvermester. Az a véleményem erről, hogy a rendőrségnek az a dolga, ha bejelentést kap, hogy lefoglalja ezeket a fegyvereket, de csak a megfelelő vizsgálatok után. Erre szigorú szabályok vannak, elolvastam egyébként az interneten is, ami megjelent, a bevizsgáló hivatalnak jóvá kell hagynia Magyarországon minden ilyen fegyvert, ami színházinak van minősítve, vagy hatástalanítottnak. Hát hatástalanítottal nem tudnak bemutatót tartani. A színházival tudnak, de az is alkalmatlan éles lőszer kilövésére.

- Tehát ebből a tudósításból nem tudjuk megállapítani, hogy ez hatástalanított vagy alkalmas-e éppen emberi élet kioltására, mert az, hogy a levegőbe lőttek vele, még nem bizonyít semmit?

- Mindenféle riasztópisztollyal is lehet a levegőbe lőni, az még nem jelenti azt, hogy emberi élet kioltására alkalmas.

- Ha egy ilyen AMD vagy VZ típusú gépkarabélyt élesítenek, akkor mennyire veszélyes fegyverek ezek?

- Ha éles, akkor természetesen mindenki tudja, hogy az emberi élet kioltására alkalmas, de azért vannak ezek a szigorú jogszabályok, aminek ha megfelelnek, akkor nem alkalmasak rá. Azzal kapcsolatban, hogy mennyire könnyen lehet visszaélesíteni, ha megfelelnek a jogszabályoknak, én kétségbe vonom, hogy azt egy hétköznapi ember gyorsan vissza tudja élesíteni, hamarabb kezébe vesz egy kést vagy baltát.

- De azok, akik mondjuk vagy szakemberei a fegyvereknek, vagy ezzel akár amatőr módon régóta foglalkoznak, vissza tudják őket élesíteni?

- Szerintem annyi munka van vele, hogy sokkal hamarabb tud venni a feketepiacon egy másik fegyvert, tehát én nem hiszem, hogy ez történt, de látnom kellene…

-… Nem tudom megmutatni Önnek sajnos, ez a baj!

- Én értem, amit mond, meg is el is olvastam a cikket, de abból én ezt nem tudom megmondani. De még egyszer mondom, hogy ezek tudomásom szerint átestek az MKH vizsgálatain.

- Egy akármilyen egyesület, legyen az hagyományőrző is, kaphat engedélyt arra, hogy ilyen gépkarabélyokat tartson?

- Nem tudom, én a jogszabályoktól messze vagyok, de éles fegyverre nem kaphat, abban biztos vagyok.

- Önvédelmi fegyvernek minősül egy ilyen gépkarabély?

- Nem.

- Akkor nyilván nem kaphat.

- Azt nem kaphat. Szituációs vagy egyéb versenyeken használják, ahol szintén szigorú előírások vannak. Oda kaphat, de önvédelemre magánszemély ilyen fegyvereket nem kaphat.

- Tehát ahhoz, hogy ezeket a fegyvereket visszaélesítsék, komoly tudás kell, mondja Ön.

- Ha megfelelnek a magyar előírásoknak, akkor komoly tudás kell.

- És ha nem felelnek meg? Mit jelent ez a kitétel, hogy ha megfelelnek a magyar előírásoknak? És ha nem, akkor?

- Akkor nem adnak rá engedélyt az MKH-ban.

- De induljunk ki abból, hogy valaki, mint ebben a hírben is, feltételezhetően Szlovákiából becsempészett ilyen fegyvereket, és – gondolom – nem engedéllyel akarja őket tartani, hanem valamilyen más céllal.

- Semelyik országban nem tudják kiszűrni az illegális fegyvereket, sajnos azokkal van a baj, nem a legálisakkal. Tehát még egyszer mondom, Szlovákiában ugyanazok a törvények vannak, kivétel a színházi fegyver. Tehát ott van riasztófegyver vagy hatástalanított fegyver. De ami ott le van színházira hatástalanítva, az ugyanúgy megfelel tudomásom szerint itt is az MKH-nál.

- Ennek a bizonyos Rongyosok Kulturális Hagyományőrző Egyesületének az alapító elnöke, Ambrus Zoltán nyilatkozott ennek a hírportálnak, és olyasmit mondott, hogy őt már tizenvalahány évvel ezelőtt is börtönre ítélték robbanószerrel és lőfegyverrel való visszaélés bűntette miatt, aztán néhány éve ugyancsak eljárás indult ellene hasonló okból, de azt mondta a hírportálnak, hogy tele van az ország fegyverekkel. Önnek fegyvermesterként van valamilyen elképzelése, tudása, tapasztalata arról, hogy valóban tele van-e az ország fegyverekkel? Természetesen itt illegálisra gondolt nyilvánvalóan.

- Természetesen. Hát az túlzás, hogy tele, de biztos, hogy nagyon sok maradt a háborúból. Gyerekkoromban, ahol én születtem, azokon a helyeken nagyon sok megmaradt, eldugdosták, megmaradt az 56-os időkből, megmaradt az oroszok kivonulásából.

- És létezik fegyvercsempészet is.

- Így van. Én ezektől a fegyverektől félnék, és nem annyira a legálistól. Ezek legálisnak mondhatóak abszolút. Én nem akarok erről nyilatkozni, de messze vagyok mindenféle szélsőséges dolgoktól, én abszolút a szakmai dolgokban tudok csak nyilatkozni. Ha ezek a fegyverek megfelelnek a magyar jogszabálynak, akár Szlovákiából, akár máshonnan vannak behozva, akkor biztos, hogy azok éles lőszer kilövésére alkalmatlanok, és aki ezt megpróbálja, az mások egészségével vagy életével is játszik.

- Ha viszont valaki azzal a szándékkal csempészi be ezeket, hogy adott esetben alkalmazza is…

-… Akkor nem ilyen fegyvereket fog becsempészni, hanem éles fegyvereket.

- Tehát ezek a megnevezett fegyverek, az AMD gépkarabély, a VZ típusú gépkarabély, ezek színházi fegyvernek minősülnek.

- Igen. Amennyire én tudom, ezek a fegyverek annak vannak minősítve. De erről meg lehet kérdezni egy fegyverszakértőt, vagy az MKH-t kell felhívni, ahol szerintem abszolút kielégítő választ fognak kapni konkrétan ezeknek a fegyvereknek az esetében.

- Önhöz, mint fegyvermesterhez fordulnak esetleg gyanús emberek, akik ki tudja, milyen forrásból beszerzett fegyvereket akarnak mondjuk javíttatni, vagy visszaélesíttetni?

- Az elmúlt tíz évbe már nem volt ilyen, régebben igen, de akkor nem lennék negyvennégy éve a szakmában, ha én ezt elfogadnám, bármennyit ígérnek is.

- Vagyis Önről tudják, hogy ilyen munkát nem vállal

-. Valószínű, sőt biztos.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái