rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. május. 29.

A Nyirő-temetés visszhangja a romániai magyaroknál
Parászka Boróka, a Klubrádió erdélyi tudósítója, közíró


Bolgár György: - Nyírő újratemetése a beszélgetésünk témája. Talán azzal érdemes kezdeni, hogy mi történt ma, milyen visszhangja van Romániában annak, hogy tegnap mi történt Székelyudvarhelyen?

Parászka Boróka: - Természetesen másképpen reagál a román fél és másképpen reagálnak az erdélyi magyar pártok. Egyre nyilvánvalóbban látszik, hogy ez inkább pártpolitikai kérdés, már ami a magyar felet illeti.

- Abból a szempontból pártpolitikai, hogy más az RMDSZ és más a Szász Jenő-féle polgári párt véleménye. Mondjuk Tőkés László mintha nem hallatta volna a hangját.

- De, bizony.

- Ő is?

- Erre akartam felhívni a figyelmet, hogy itt nem is az RMDSZ és a polgári párt nézetkülönbsége az érdekes, mert itt nyilvánvalóan más állásponton vannak a szereplők. De közleményt adott ki a néppárt is, amiben elutasítja azt, hogy ezt az újratemetést pártpolitikai propaganda célokra kívánta felhasználni az MPP, illetve a temetés Magyarországi támogatója Kövér László.

- A Tőkés-féle erdélyi magyar néppárt adott ki egy olyan közleményt, hogy az újratemetést politikai célokra akarta volna kihasználni a Magyar Polgári Párt?

Igen, és hogy mennyire előkészítetlen és nem komolyan vehető vállalkozás.

- Ez olyan, mintha az RMDSZ adta volna ki ezt a közleményt.

- Azt akarnám itt hangsúlyozni, hogy egyre élesebb a konfliktus. A néppárt és a jobboldal belső ellentéte bontakozik ki. És az is egyértelmű, hogy a magyarországi támogatást, a Fidesz–Jobbik-kapcsolatokat egyre inkább árgus szemekkel figyelik a felek. Úgyhogy nagyon-nagyon furcsán alakulnak a dolgok.

- A dolog annál is inkább bizarr, mert ennek a Magyar Polgári Pártnak, amelyet Szász Jenő vezet, és amelyik szerette volna ezt az újratemetést megrendezni – ami végül is nem sikerült, mert a hamvak nem tudjuk, hol vannak – a tiszteletbeli elnöke Kövér László, a magyar országgyűlés elnöke. Ellenben a Tőkés-féle néppártnak a legodaadóbb magyarországi támogatója Orbán Viktor. Most akkor itt mi van? Orbán-Kövér ellentét Erdélyben?

- Én azt tapasztaltam már tavaly is, ahogyan fonódik a Jobbik és a polgári párt közötti kapcsolatépítés egyre szorosabban, hogy a Magyarországi jobboldali erők egy ideig azt gondolták, hogy az erdélyi szavazatok könnyen és automatikusan megszerezhetők.

- A magyar választásokon 2014-ben majd, ugye?

- Igen. És most érkezett el az a pillanat, amikor felismerték, hogy nemcsak hogy az RMDSZ nagyon jelentős szavazóbázisával találják szembe magukat, hanem egymással is, és egy kihelyezett rivalizálás kezdődött és folytatódik. Hozzátenném a Nyírő-ügyhöz, hogy a múlt héten kirobbant Tőkés-ügy, ugye az Andrassew Iván által közreadott botránykönyv, leleplező könyv kapcsán is felmerült, hogy ez egy Szász Jenő által, illetve Budapestről irányított akció.

- Mintha valaki irányította volna Andrassewet. Értem.

- Igen. Felmerülnek ilyen forgatókönyvek.

- Majd azért megnézem én Andrassewet közelről, hogy kinek is az embere. Komolyra fordítva ismét a szót, milyen kultusza volt eddig Nyírő Józsefnek, akár a Székelyföldön, akár tágabban Erdélyben? Mennyire volt ő ismert, számon tartott, tisztelt, nagyra becsült író? És most nem irodalmi életben értem, hanem egyáltalán a magyar közéletben. Emlegették-e őt gyakran, vagy ez csak az utóbbi hetek, hónapok eredménye?

- Itt fel kell hívni egy nagyon ellentmondásos tényre a figyelmet. Nyírő munkáiból forgatott egy nagyon szép filmet Szőts István 1942-ben, ha jól tudom.

- Igen, ez az Emberek a havason. Egy híres film.

- Igen. Ezt a magyar közszolgálati televízió nagyon sokszor, szinte minden karácsonykor bemutatta éveken keresztül, és ez nemzedékekbe beivódott. Az is egy fontos kérdés, hogy lehet abból a munkásságból egy ilyen filmet készíteni. De tény és való, hogy akár a Szőts-film, akár az Uz Bence, ami megint nagyon furcsa, ellentmondásos regényvilág, és sok mindent elmond Erdélyről, ha tetszik, ha nem, ha elfogadható, ha nem, azért benne vannak a köztudatban.

- Amennyire ismernek egyáltalán könyveket és írókat az emberek a mai világban, ugye?

- Igen. Tehát ahogy itt mondják, kultúrát értő emberek. Nyírő nem volt rossz író, legalábbis voltak jó mondatai, jó munkái, olvasható munkái is. Ezek élnek is.

- Nem mérhető Tamási Áronhoz, de benne van még az emlékezetben.

- Valahogy így lehetne fogalmazni. Azt viszont szerintem nagyon kevesen tudták, hogy ezeknek a kedves, szép, borongós, tragikus történeteknek, novelláknak a szerzője milyen politikai múlttal rendelkezik. És lehet, hogy visszájára fog elsülni ez a történet, és nemhogy Nyírő-kultusz kezdődik, hanem lehet, hogy most újraértékelendődnek ezek a munkák.

- Azt látjuk, hogy a román politikában milyen visszhangot váltott ki ez az egész újratemetési ügy, és láthatóan igyekeznek az ottani magyar nemzetiséget összekapcsolni a nyilas vagy fasiszta múlttal. Valamilyen módon megbélyegezni akár az egész a magyarságot. Van erre nyilvánvaló politikai törekvés. De vajon az ottani magyarok mennyire szeretik ezt, vagy mennyire hajlandók elviselni azt, hogy na jó, Nyírőt számon tartjuk mint írót, de azért azzal tán nem értünk egyet mi sem, hogy Szálasi híveként az utolsó nyilas parlament tagjaként tevékenykedett, még ha Erdély képviseletében is.

- A kollektív megbélyegzés, a kollektív bűnösség ódiumát hosszú évtizedek óta hárítja el magától kisebb-nagyobb sikerrel az erdélyi magyar közösség. Mert hogy ez egy igaztalan vád.

- De éppen ezért lehet, hogy Nyírő mellé sodródik akár akaratlanul is az egész magyar közösség, mert ha a román politika azt mondja, hogy nahát, ilyenek ezek a magyarok, egy nyilas íróból akarnak hőst faragni, akkor erre azt mondhatják az emberek, hogy egyrészt nem vagyunk ilyenek, mi nem voltunk nyilasok, a mi felmenőink sem voltak azok, és ne bántsanak minket azért, mert ezt az írót ezzel lehet vádolni.

- Ha ez már kimondódik, hogy elutasítjuk a nyilas múltat, már az is egy fontos tény. Ha itt elkezdődne egyfajta – nem fog elkezdődni, nyilván – szigorú történelmi közös múlt vizsgálat, az már egy jó dolog volna. De nem vagyok annyira optimista, hogy azt mondjam, hogy ennek a Nyírő-esetnek ez lesz a következménye. Mindenképpen fel kell ismerni Magyarországon, és ez a nagy felelőssége most a Jobbiknak, a Fidesznek vagy bárkinek, aki átlépi a nem létező uniós határokat, hogy Erdélyben azért mások az érzékenységek, mások a viszonyok. Nem lehet játszani sem a szavakkal, sem a jelképekkel. Mert ami egy politikai píár-akció, vagy egy médiahack, mint ahogy ez a Nyírő-temetés volt Magyarországon, az bizony itt valós emlékeket, sérüléseket bánt, és olyan indulatok indulhatnak el, amit kezelni nem fog tudni senki. Kövér László összecsomagol, hazamegy, és legfeljebb sértődötten hátranéz, hogy milyenek ezek a románok, nekünk meg nap mint nap szembe kell nézni ezzel. Sorolhatnánk a történelmi szörnyűségek helyszíneit, és valamit tudnunk kell mondanunk egymásnak, és rendeznünk kell a dolgainkat folyamatosan. Ezt próbáljuk is, ha nincs megzavarva.

- De mégis mi a sejtése, hogy a küszöbön álló helyhatósági választásokon ez a Nyírő-újratemetési botrány milyen következményekkel fog járni a három magyar pártra nézve? Az RMDSZ közülük a legnagyobb, a Tőkés-párt valószínűleg a második legnagyobb, és a legkisebb ezt a temetést szervezni kívánó Magyar Polgári Párt. Vajon okoz ez bármiféle eltolódást az erőviszonyokban Ön szerint?

- Már most az az eredménye ennek, hogy a marosváráshelyi RMDSZ-es polgármester-jelölt, Frunda György nagyon határozottan és keményen elutasította ezt a szélsőjobboldali propagandaakciót, amivé a Nyírő-újratemetés minősítette önmagát. Tehát itt azért letisztultak a dolgok. Az is látszik, hogy milyen polgári pártos propagandakampány folyik Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen a Fő téren, Kövér László életnagyságú portréja van kampányplakátként kirakva. Tehát itt most vízválasztóhoz érkezünk. Az elmúlt húsz évben az RMDSZ sokszor nem fogalmazott egyértelműen, sokszor kacsingatott jobbra-balra, próbál egy ilyen több utas politikát folytatni. Most úgy tűnik, hogy tiszta víz kerül a pohárba. Hogy mit döntenek az emberek, azt nem tudom megmondani. De hogy van igény arra, hogy legyen határozott állásfoglalás, és nagyon sokan vannak olyanok, akik elutasítják azt, hogy kívülről politikailag manipulálják az erdélyi magyar közösséget, vagy automatikusan jobboldalra sorolják, ez biztos. Hogy ez elég-e arra, hogy az RMDSZ megtartsa a pozícióit, vagy hogy megtisztuljon, érettebbé váljon az erdélyi magyar közélet, ezt most nehéz megmondani.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!