rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. május. 31.

Az MSZP beérte a Fideszt; a kormány ártalmas gazdaságpolitikájáról
Mesterházy Attila, az MSZP elnöke


Bolgár György: - Kezdjük a legjobbal. A tegnapi Tárki közvéleménykutatás azt mutatja, hogy az elmúlt egy hónapban meglehetősen nagy változás történt az emberek véleményében, az MSZP lényegében beérte a Fideszt. Tudjuk, hogy egy hónap adata nem teljesen meggyőző, de azért ilyen nagyarányú kilengés már jelez valamit. Ön hogy értékeli a történteket?

Mesterházy Attila: - Így van, nagyon fontos, hogy harmincegy százalékra mérték a szocialista pártot, amire talán 2006 óta nem volt példa. Ez mindenféleképpen pozitív és számunkra egészen biztosan örömteli. Talán egy picit annak a munkának is köszönhető, amit elkezdett a Szocialista Párt, hogy alternatívákat ad, programot tett le az asztalra. Nagyon sokat vagyunk a választópolgárok között, és az ő véleményüket meghallgatva alakítjuk a politikánkat, ennek volt a mai állomása a Békés megyei program, hiszen éppen e pillanatokban kezdődnek Békés megyében, több mint harminc településen lakossági fórumok, ahol az MSZP képviselői vesznek részt. Bízom benne, hogy ez egy további tendencia lesz, hiszen talán Ön is emlékszik rá, a választásokon tizenhat százalékos támogatottságot ért el a Szocialista Párt, és ezt sikerült majdnem megduplázni az elmúlt két évben. Ez számunkra mindenféleképpen bizalomgerjesztő. De még nagyon-nagyon sokat kell dolgozni, hogy ez stabilizálódjon, és aztán a végén ne egy kiegyenlített, hanem egy győzelmi helyzetből induljon neki a választásoknak a Szocialista Párt. Az látszik, hogy ma már a Fidesznek nincs többsége a magyar társadalomban, ilyen értelemben a hangjukból az illő szerénység kellene hogy érződjön, nem pedig az a fajta nagyképűség, amit Lázár János a Parlamentben, és számos más vezető fideszes politikus is képvisel.

- Vagyis azt mondja, hogy módszeresen dolgozni kell tovább, nem kell túl nagy hangon, nem kell egészen váratlan vagy különleges dolgokat kitalálni, hanem szorgalmasnak és kitartónak kell lenni?

- Nem állítanám ezt a kettőt szembe egymással semmiféleképpen. A kitartás és az, hogy valaki nagyon sok munkát tesz abba, amiben hisz, és konzekvensen képviseli a politikai álláspontot, szerintem nagyon helyes és jó. Természetes van olyan helyzet, amikor akár meglepő, akár váratlan dolgokkal lehet nagyobb politikai hatást elérni. De szerintem a politikában egyébként a kiszámíthatóság, a biztonságérzet egészen biztosan nagyon fontos elem, hiszen az elmúlt két év nem szólt másról, mint hogy a választópolgárok kapkodták a fejüket, hogy egyik napról a másikra milyen adót vezetnek be, hogyan írják át a különböző nyugdíjazási szabályokat, hogy a kis- és középvállalkozókra milyen újabb és újabb terheket raknak. Láthatóan az elmúlt két év egyenlege növekvő munkanélküliség, növekvő szegénység, egy szétzilált jogállam, szétvert demokrácia, és ezen túl pedig egy stagnáló és most már recesszióba forduló gazdaság. Erre nem nagyon lehet büszke sem a miniszterelnök, sem a Fidesz-frakció.

- Vagyis a kiszámíthatóság felértékelődik ebben a helyzetben. De azt mondta, hogy nem szabad lebecsülni a váratlan, hatásos húzásokat sem. Tegnap egy hallgatónk felvetette, ma egy másik tovább gondolta azt az egyébként szerintem érdekes ötletet és kíváncsi vagyok, Önnek mi a véleménye erről, hogy már elkezdődött ez az úgynevezett nemzeti konzultáció, bár az egyik hallgatónk szerint nem szabad ezt a terminust használni, legyen inkább népbolondító kérdőív. Mikor a kérdőívet kiküldi a kormányzat a választópolgároknak, akkor a demokratikus ellenzéki pártok legalábbis fordítsák ezt a visszájára, és kérjék, hogy a híveik ne a kormánynak küldjék vissza ezeket a kérdőíveket, hanem mondjuk az ellenzéki pártok székházába vagy megadott címekre vagy vigyék be bizonyos pártirodákba, és aztán összesítsék őket, esetleg kérjék meg a szakszervezeteket, hogy ők is működjenek közre ebben. És a végén gyűjtsenek össze x tíz- vagy százezer vagy millió ilyen kérdőívet, hogy megmutathassák a kormánynak, hogy nálunk is itt vannak ezek a kérdőívek, ekkora számban, ekkora tömegben, lám, itt van az udvaron felhalmozva, meg is lehet őket nézni. Nem gondolkodnak valami ilyen akción?

- Két dolgon gondolkodunk, ebből az egyiket be is jelentettem ma, de nem ezt a megoldást, mivel ez egy adathalászás, én inkább úgy hívnám: a Fidesz adathalászását szolgálja egy-egy ilyen kérdőív. Az a baj, hogy amikor visszaküldik ezeket a kérdőíveket, azon olyan adatok vannak, amit speciálisan kell nyilvántartani. Jogszabályi akadályokba ütközik az ilyen típusú levélgyűjtés. Éppen ezért mi egy másik megoldást választottunk, arra bíztattuk a választóinkat, szimpatizánsainkat, hogy ne dobják ki a kukába a kérdőíveket, hanem bojkottálják a kérdőív kitöltését, hogy érezze és lássa a kormány, mi a véleménye a választópolgároknak arról, ha valaki az adataikra vadászik és ha teljesen olyan kérdéseket tesz fel, amire mindenki pontosan tudja, hogy mi a válasz szerintük. És erre egymilliárd forintot költenek el, ahelyett, hogy ezt az egymilliárd forintot például egy olyan munkaerőpiaci alapba tennék, ami vagy a képzés vagy továbbképzés kapcsán valóban munkahelyeket tud teremteni az emberek számára. Hiszen ez lenne a legfontosabb, a munka tisztességes bérért és akkor nagyon sok társadalmi probléma is könnyebben megoldódna.

- Akkor is törvénytelennek minősül ez az adatkezelés, mármint ha Önökhöz mennének vissza ezek a kérdőívek, ha Önök nem tudják leolvasni a kódokat? Mert a kormányzat le tudja olvasni, ő tudja is, hogy milyen kódhoz milyen adat tartozik, de Önök nem tudják.

- Igen, azonban ezeket akkor is nyilván kell tartani. Azt lehetne megtenni, hogy ledaráljuk vagy elvisszük a MÉH-be ezeket a kérdőíveket. Viszont szerintem ennél egyszerűbb megoldás, ha azzal üzennek a választópolgárok, hogy minél kevesebben küldik vissza a kérdőíveket, úgyhogy egyfajta bojkottra szólítjuk fel a szimpatizánsainkat. Mindenki pontosan tudja, hogy miért történik ez a levelezés, teljesen egyszerűek a kérdések, mindenki pontosan tudja, hogy mi a társadalmi probléma Magyarországon. Növekvő szegénység, munkanélküliség, stagnáló, recesszióba forduló gazdaság. Ezeket kellene orvosolni a kormánynak, nem pedig levelezgetnie.

- Mit szól ahhoz, hogy az új köztársasági elnök nem írta alá a médiatörvény módosítását, de lényegében nem történt semmi, mert visszaküldte a Parlamentnek egy eljárási hiba miatt, és Rogán Antal már jelezte is, hogy változatlan formában újra el fogják fogadni. Vagyis nesze semmi fogd meg jól.

- Szerintem így pontos, ahogy Ön fogalmazott. Ez egy köztársasági elnöki PR-akció, hogy mondhassa azt, lám, ő visszaküldte, de nem a lényege miatt küldte vissza, hanem egy formai szabály miatt, amit ha jól látom, akár már a jövő héten orvosolni is akar a kormányzat. Aminek pusztán eljárástechnikai oka van, de tartalmilag nem fog változni, miközben a nagy baj pont a tartalommal volt, nemcsak a formával.

- Akkor a végére még – miután tudom, hogy siet – valamit arról, hogy miket mond mostanában a miniszterelnök. Tulajdonképpen egymás után meglehetősen meghökkentő dolgokat. Az egyik az volt ma, hogy az Európai Unió által javasolt válságkezelést Magyarországnak érdemes elutasítania, a brüsszeli bürokraták által indítványozott lépések végrehajtása ugyanis kárunkra válna, igaz, hogy a diplomácia táncrendje miatt ezt az elutasítást úgy kell előadni, mintha barátkozni szeretnénk. Ennél nagyobb nyilvános pofont adni Brüsszelnek nemigen lehet. Mitől ilyen erős Magyarország és a magyar kormány?

- Ez szerintem teljesen beleilleszkedik az eddigi arrogáns politikába. Itt a kormány szabadságharcot folytat most már mindenkivel szemben. Csak az a baj, hogy ennek a szabadságharcnak magyar áldozatai vannak, és látható módon a legnagyobb akadály, hogy hogyan lehet kilábalni ebből a nehéz helyzetből, ami maga a kormány és a miniszterelnök. Hiszen egy téves gazdaságpolitikával, egy perverz társadalompolitikával nem lehet az országot kivezetni a bajból. A kormány új adókat, több mint huszonöt adót vezetett be az elmúlt két évben, miközben ők az adócsökkentés kormányaként aposztrofálták magukat. Szerintem senki nem tudott beadni személyi jövedelemadó-bevallást egy söralátéten sem. Megszorítást megszorítás hátán hoz a kormány, miközben éppen növekedésre és munkahelyteremtésre lenne szükség. Az európai szociáldemokraták, a megválasztott francia köztársasági elnök pont ezt képviseli, efelé kellene látható módon haladnunk. De a miniszterelnök ragaszkodik ahhoz, ami nagyon káros és rossz gazdaságpolitikában.

- A miniszterelnök egy másik nyilatkozata szerint az ország bármennyi ideig kibírná az IMF segítsége nélkül is, és mintha a jegybanktörvény részleges módosítása is azt jelezné, hogy tényleg nem akarjuk elkezdeni a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal, holott a jegybanktörvény módosítása volna a tárgyalások elindulásának feltétele. Ön szerint milyen kockázatokat rejt ez magában?

- Én két hónapja ezt mondom, talán már Önnel is beszéltem erről, hogy a miniszterelnök láthatóan nem akarja ezt a megállapodást megkötni. Talán legutóbb a Magyar Nemzeti Bank számításait láttam, ami arról szólt, hogy harminc-negyvenmilliárd forint az ára annak, hogy Magyarország nem ez alapján a megállapodás alapján vesz fel hiteleket, hanem a pénzpiacokról. Tehát ez azt jelenti, hogy jóval drágábban jutunk ahhoz a forráshoz, amivel finanszírozni lehet a magyar költségvetést. Ezt a végén az emberek fizetik meg, tehát igen, egészen addig lehet e nélkül a szerződés nélkül lenni, amíg az emberek bele nem rokkannak. Mi pont azért javasoltuk, hogy el kell kezdeni a tárgyalást és jó feltételeket kell kiharcolni, mert ezzel az IMF-EU-megállapodással olcsóbban jutnánk hitelekhez. Ha olcsóbban jutunk hozzá, akkor pedig az embereknek is könnyebb és a vállalkozásoknak is. Ha nem lesz meg ez a megállapodás, akkor egészen biztosan stabilan, bőven háromszáz forint fölötti euróárfolyammal lehet számolni. Hallgatva a mai híreket, megint háromszázkettő forint környékén volt az árfolyam. Azt pedig nem nehéz belátni, hogy ez nagyon nagy károkat okoz az összes adósnak és ezen belül azoknak a cégeknek is – nemcsak a magánembereknek –, akik valamilyen devizában adósodtak el. Ezt hosszútávon nem bírja sem a társadalom, sem pedig a magyar gazdaság. Ez az igazi öngyilkos politika és ezért kritizáljuk a miniszterelnököt, most már régóta.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái