rss      tw      fb
Keres

Az osztrák kancellárral találkozott Orbán Viktor Bécsben

MTI 2010. június 11., péntek 13:39

Munkamegbeszélésen fogadta pénteken Bécsben Orbán Viktor miniszterelnököt Werner Faymann osztrák kancellár.

A két kormányfő négyszemközti megbeszélésén értesülések szerint elsősorban kétoldalú és európai uniós kérdésekről tárgyalt. A mintegy félórás találkozó után nem tartottak sajtótájékoztatót.

A magyar miniszterelnök érkezésénél jelen lévő újságírók egyikének angolul bekiabált kérdésére, hogy valóban államcsőd van-e Magyarországon, Orbán tréfálkozva azt felelte: "az az osztrákoktól függ". (Az osztrák nagybankok jelentős szerepet töltenek be a magyar hitelpiacon.)

Orbán Viktor délután beszédet mond az International Institute of Finance (IIF) nemzetközi pénzügyi intézet bécsi tanácskozásán. Werner Faymann szintén pénteken fogadja hivatalában az ugyancsak a konferenciára érkező görög miniszterelnököt is.

A háromnapos bécsi tanácskozáson jelen van a nemzetközi bankszakma színe-java - mintegy nyolcszázan - köztük Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke, a Deutsche Bank élén álló Josef Ackermann, Soros György nagybefektető, s Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök is. A miniszterelnöki delegáció tagja Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára is.

Az európai adósságválság és annak nemzetközi kihatásai állnak a nemzetközi pénzügyi intézet (IIF) Bécsben szervezett közgyűlésének középpontjában. Az európai adósságválság mellett terítékre kerülnek a pénzpiacok,a globális pénzügyi szektor megreformálásának, újraszabályozásának a kérdései, illetve ezeknek a világgazdaságra gyakorolt hatásai is.