rss      tw      fb
Keres

Matolcsy és a fennakadt tantusz



Hétfőn, a parlament gazdasági és informatikai bizottságának ülésén azt mondta Matolcsy György, hogy azért büntették az országot, mert nem a lakosságra és a magyar vállalkozásokra terheli a kormány a takarékossági csomagot.

Hát dehogynem! Épp az a lényeg az egészben, hogy a lakosságra és a vállalkozásokra terheli. Kétségtelenül szelektíven és nem mindig közvetlenül, de a többségnek nyögnie kell a következményeket, akár az egykulcsos adózásra, akár a bankok gyengítésére, a forint elbizonytalanítására és általában a növekedés-aktivizálás helyébe állított pénzelvonásra gondolunk.

Azt persze nem tudjuk, hogy maga Matolcsy hiszi is, vagy csak hazudja, amit a sárkánymesei modellként fölrajzolt gazdasági rendszerről beszél, kettévágva a pénzügyi rendszert jókra és gonoszokra, de ez egyre érdektelenebb. Az érdekes az, hogy mikor esik le végre a tantusz a többségnél. Azoknál, akiknek szintén fogalmuk sincs a pénzvilág működéséről, de akiknek a saját praxisukban valamilyen módon mégis a résztvevőivé kell válniuk, tehát legalább a tendenciákra rá kéne látniuk, hogy meg tudják ítélni, mit támogatnak. Ám mivel ma a többség sem az alaposabb, sem a kissé felszínesebb elemzésekből nem fog tájékozódni ezekben a kérdésekben (nem olvas, mert inkább fülhallás útján szereti beszerezni az információkat), az igazi kérdés nem is annyira a „mikor”, mint inkább az, hogy kitől és mitől fog leesni az a tantusz.

Egyszerűbben szólva: kitől és mitől fog bekerülni a híradásokba érthető, képletszerű mondatokká fogalmazva mindaz, hogy mitől hamisak Matolcsy szövegei? Ki képes úgy ellenfényt állítani a mondatainak, hogy az a járatlan állampolgár számára is bevilágítsa a helyzet egészét, a saját, esetleges tapasztalatain is túl?

El sem tudom képzelni, tényleg, kik lehetnének képesek ilyesmire. Végtére az írói-költői lángoszlopok kora már lejárt, a Wass Albert- és Horthy-szobrok hallgatnak, mint a sír, Nyirő bolygó poraira se számíthatunk, az ellenzéki pártoknak meg, úgy látszik, nincs pénzük elemezni és fogalmazni képes háttérmunkásokra – reménytelen.

Amíg ki nem derül, hogy tantuszból is lehet pálinkát főzni, csak a kormány speciel ezt nem hagyja, addig itt kapcsolás nem lesz.

(Lévai Júlia)



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!