rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. június 28.

A Szegedi Csanád-ügy árt a Jobbiknak
Ceglédi Zoltán, a Republikon Intézet vezető tanácsadója

Bolgár György: - Vagy szólítsam inkább Crnkovics úrnak?

Ceglédi Zoltán: - Én már nem használom. Édesapám még Crnkovicsként született, de aztán mivel ahány hivatalos papírja volt, annyiféleképpen írták a nevét és kimondani is nagyon nehezen szokták, ezért megváltoztattuk Ceglédire. Hát most mindenki cz-vel írja sajnos, pedig simán c-vel szoktuk, de hát ez már egy jóval kisebb kereszt, mint az előző volt.

– Meg hát az ember tulajdonképpen legyint rá, hogy ki, kit, hogyan, miért értenek és írnak félre, de ezt az egészet csak onnét vettem, és remélem senki nem érzi rosszízűnek, hogy Ön írta meg a Hírszerzőn megjelent cikkében, a Szegedi Csanád ügyben saját magáról bevallva szerb gyökereit. Hogy tulajdonképpen abszolút nem számít, hogy abból a szempontból, hogy megbélyegezhető-e valaki vagy sem, hogy zsidó származású-e vagy szerb, vagy akármeddig visszavezethetően magyar, vagy Isten tudja, hányféle, hiszen itt a Kárpát-medencében általában nagyon sokféle eredetűek és származásúak vagyunk. És nem is ez a része érdekel tulajdonképpen ennek a Szegedi Csanád-ügynek, hanem az, hogy Ön politológusként hogyan érzi, hogyan látja, egy ilyen ügy, amely nyilvánvalóan a szélsőjobboldalt kisebb-nagyobb mértékben megrázza, a mondjuk a liberális és baloldalon pedig hát bizonyos mosolyt fakaszt az emberekben, hogy na, tessék megkapták, szóval egy ilyen ügy egy alapvetően és talán főjellemzőjében idegengyűlöletre alapozott pártot valamiféle más irányba vihet-e? Vagy ez azért nem olyan nagy ügy ahhoz?

– Hát az ügy az nagy, azt nem gondolom, hogy a Jobbik képviselői, szimpatizánsai támogatói markáns módon meggondolnák magukat mondjuk antiszemitizmusukat tekintve. Ez az ügy inkább azért fontos, mert nem viszi más irányba a Jobbikot, de rongálja. Ezt láttuk már, voltak erre előzmények, hogy ugye kétféle törekvés szokott az irányban lenni, hogy a Jobbik támogatottságát csökkentsék. Az egyik, amit a Fidesz jelenleg csinál, és abszolút nem működik, amikor megpróbálja a jelszavakat és ezzel a vélt szavazókat ellopni.

– És ez miért nem működik? Azért nem működik, mert legitimálja, szalonképessé teszi a korábban szélsőségesnek tartott nézeteket, követeléseket, hiszen ha a kormányzó, magát jobbközépnek, kereszténydemokratának demokratának valló Fidesz is ezt képviseli, akkor nincs velük semmi baj.

– Így van, ezek az üzenetek a Fidesz szándéka szerint a Jobbik-szavazóknak szólnának, hogy mi is azért ugyanezt gondoljuk, csak talán kicsit szelídebben, mint a Jobbik, de valójában a Fidesz-szavazókat éri el, és arról győzi meg őket, hogy Nyirő rendben van, Horthy rendben van, a zsidózással nincs akkora probléma, külön lehet választani az írói életművet és mondjuk a nyilas parlamentben elfoglalt ülőhelyet, tehát ez azért nem működik. És látjuk, ez most már viszonylag hosszú ideje húzódik, hogy ez csak arra jó, hogy elmossa a határt a két párt között. Van egy másik módszer viszont, és ennek indirekt módon része ez a legutóbbi, hiszen ez nem a Fidesztől, hanem egy Jobbikkal elégedetlen, ha jól emlékszem, valamiféle fegyverekkel kapcsolatos bűncselekmény miatt elítélt vagy legalábbis perbe fogott férfiútól jött, ami arról szól, hogy a Jobbiknak beleveri az orrát egész egyszerűen abba a mocsokba, ami a párt politikáját jellemzi. 2010 elején, a választásokat megelőzően amikor már elég nagy veszélyt jelentett a Jobbik a Fideszre is, akkor jöttek elő. Hát a pornós gárdista, az – elnézést –  péniszpumpás jobbikos képviselő vagy a füvező, a melegfelvonuláson megjelenő jobbikos képviselő szóvivő az mind-mind erről szólt. És láttuk, hogy ártott is. Ez a mostani is árt. Tehát ez az, amit egyébként hatékony eszköz a Jobbik ellen. Ha valaki tudja használni.

– És az is, az is lehet, hogy a Fidesztől jön? Mert ugye egy szélsőséges, még a szélsőségesnél is szélsőségesebb portáltól és annak a kutatómunkája alapján vált ez nyilvánossá. De lehet, hogy a háttérben nem is annyira szélsőséges, hanem tegyük fel, annál polgáribbnak tartott erők vannak? Vagy kicsodák?

– Az eset körülményei azok inkább arra engednek következtetni, hogy ez a Jobbik mostanában egyébként nem először tapasztalt belső eróziójának a következménye. Tehát, hogy ha ezt a Fidesz építette volna fel, akkor valóban fel lett volna építve. És ugyanakkor a körülmények alapján inkább az tűnik valószínűnek, hogy ami a Jobbikkal történik… Ugye a Jobbiknak az életében volt egy nagyon fontos változás, ez a 2009-2010-es időszak. Azt megelőzően a szavazók és a szimpatizánsok látens módon rejtőzködtek, bizonytalan szavazónak vallva magukat. Hazudva magukat, ha úgy tetszik. És azzal, hogy a párt kilépett a fényre, vitte magával a szavazókat is. És lett egy középpárti méretű szélsőjobboldali erő, amelynek a szavazói között azonban óriási különbségek vannak. Más okok miatt szavaz valaki mondjuk Borsodban a Jobbikra, és egészen más okok miatt dönt így mondjuk egy budapesti. Novák Elődről is tudjuk, hogy ő is egy hatalmas budai villából indult, egészen más indokai vannak arra, hogy a Jobbikot támogassa. Vagy a Jobbikban politizáljon. Ezek az ellentétek most kicsúcsosodnak.

– De merrefelé vihetik a pártot? Mi lehet az az ideológia és mi lehet az a konkrét politikai program, amelyik egyben tartja a Jobbikot, sőt erősíti a Jobbikot, vagy éppen ezek a belharcok, konfliktusok, kínos ügyek végül is szétfeszítik a jelenlegi párt kereteit, sokfelé esik szét, és nem lesz valami közös pont, aminek alapján a szélsőjobboldali nacionalista azt mondja, hogy én a zsidókat sem szeretem, az európaiakat sem szeretem, a tőkéseket sem szeretem, a cigányokat nagyon nem szeretem, és egyébként bízom a határrevízióban is.

– Hát ugye 2010 óta a Jobbik folyamatosan küzd azzal a ténnyel, hogy egyfelől ők egy ilyen elit- és politika ellenes erőként indultak, másfelől viszont milliót közelítő fizetésekkel ülnek bizottsági elnöki meg országgyűlési képviselői pozíciókban. És ez nyilván, most egyszerűen fogalmazok, a talpas szintnek ez nem igazán szimpatikus. Nem tud ezzel azonosulni. Ha ez a folyamat, ami most látszik, és ami felburjánzott, így folytatódik, az a Jobbiknak mindenképpen rosszat tesz. Nem gondolom, hogy ezt rövidtávon meg lehet oldani, sőt azt látjuk, hogy ez már a sokadik olyan alkalom egyébként, mert ugye mi történt a magyar gárdával. Ott is a pártnak le kellett mondani egy nagyon fontos kampányeszközről, mert nem volt képes koordinálni és kontrollálni annak a félkatonai szervezetnek a működését. Nincs magyar gárda, ha úgy vesszük.

– De ez bizonyos szempontból még jól is jött a Jobbik jelenlegi vezetésének, mert állandóan tiltakozhat amiatt, hogy lám, megfosztják őket a legitim véleménynyilvánítás meg a rend megteremtésének egyik lehetséges eszközétől, és mindenféle ráutaló magatartást tanúsítanak, hogy ha rajtuk múlik, akkor bizony valamilyen más formában újrateremtenék ezt a gárdát. Ez egyben szólhat valamiféle tiltakozásként a jelenlegi kormányzat ellen, meg szólhat valamiféle reménységként azoknak, akik úgy gondolják, hogy még mindig nincs közbiztonság, hogy a cigányok továbbra is lopnak, és csak a Jobbik tud erőt mutatni. De közben mégsem kell nap mint nap azzal a konfliktussal szembenézni, hogy gárdisták vonulnak, összetűznek mondjuk a rendőrséggel, és félelmet keltenek a lakosság nagyobb részében. Mert vannak. Most pedig nemigen vannak, csak mintha kezdeményezések volnának arra, hogy legyenek.

– Hát ez igazából inkább a Jobbik hivatásos politikusainak az egzisztenciáját óvja meg. De azért ha azt megnézzük, ami mondjuk Borsodban zajlik a Jobbik kapcsán, akkor azt látjuk – ez volt a valamikori legerősebb fellegvára a pártnak –, hogy nem az az általános meggyőződés, hogy a Jobbik nagyon szeretne gárdázni, de nem hagyják, hanem pont fordítva. Azt, hogy magára hagyta a militáns rendteremtő egyenruhásait. Ezért lépnek ki sorozatosan, tucatszám egyébként a Jobbikból ma is az emberek, szűnnek meg szervezetek. És ezért látjuk, hogy sokaknak nem elég már az, amit a Jobbik a parlamentben képvisel ezek támogatók közül, hanem épp gárdát szeretnének. És ők a pártvezetést, illetve a párt politikáját jelöli meg ennek felelőseként.

– Ha tehát ilyen botrányok robbannak ki a Jobbikban és a Jobbik körül, akkor az Ön szerint egyértelműen gyengíteni fogja a pártot.

– Igen, nem vették észre, hogy a 21. században vannak. Azért ha megnézzük, szerte a világban működnek szélsőjobboldali pártok, de a Jobbikkal ellentétben ők a 21. században is élnek. Tehát ott a bevándorlóellenesség, egy más típusú rendteremtési igény az, ami őket mozgatja. Az egy zsákutca, amikor a Jobbik most próbálja ugye az apostoli nemzeti királyságot vagy éppen Horthy Miklós idejét visszahozni akkor, miközben pontosan tudjuk, hogy a szóvivőjük is ott volt a San Franciscó-i melegfelvonuláson, tudjuk, hogy vannak jobbikosok, akik mondjuk kábítószert fogyasztanak, tehát azok a szavazók, akik a 21. században élnek, nem fognak a 20. század közepi megoldásokkal kielégülni.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái