rss      tw      fb
Keres

EURO-2012 - Történelmi spanyol címvédés

MTI 2012. július 1., vasárnap 22:53

A spanyol labdarúgó-válogatott megvédte Európa-bajnoki címét, miután vasárnap a lengyel-ukrán közös rendezésű kontinensviadal kijevi döntőjében 4-0-ra nyert az olasz csapat ellen.

A spanyol válogatott - amely nagy tornán először győzte le az olaszokat - ezzel történelmi győzelmet aratott, ugyanis az első csapat lett, amely megvédte Európa-bajnoki címét, ráadásul abban is "egyedivé" vált, hogy sorozatban - 2008-as Eb és a 2010-es világbajnokság után - a harmadik nagy tornáját nyerte. A spanyolok 1964 és 2008 után harmadszor nyertek Európa-bajnokságot, ezzel utolérték Németországot az Eb-k történetének élén.

A találkozót Orbán Viktor miniszterelnök a helyszínen tekintette meg.

Döntő:

Spanyolország-Olaszország 4-0 (2-0)

-----------------------------------

Kijev, 64 ezer néző, v.: Pedro Proenca (portugál)

gólszerzők: Silva (14.), Jordi Alba (41.), Torres (84.), Mata (88.)

sárga lap: Piqué (25.), illetve Barzagli (45.)

Spanyolország:

--------------

Casillas - Arbeloa, Piqué, Ramos, Jordi Alba - Xabi Alonso, Xavi, Busquets - Silva (Pedro, 59.), Fabregás (Torres, 75.), Iniesta (Mata, 87.)

Olaszország:

------------

Buffon - Abate, Barzagli, Bonucci, Chiellini (Balzaretti, 21.) - Marchisio, De Rossi, Pirlo, Montolivo (Motta, 56.) - Cassano (Di Natale, a szünetben), Balotelli

I. félidő:

----------

10. perc: Xavi kényszerítőzött Fabregásszal a 16-os vonalánál, majd nem sokkal a kapu fölé lőtt.

14. perc: Fabregás tört be erőszakosan a 16-oson belülre, az alapvonalról középre adott, Silva pedig öt méterről a jobb felsőbe fejelt (1-0).

33. perc: Cassano lőhetett 20 méterről, Casillas magabiztosan öklözte ki a labdát.

41. perc: Xavi fantasztikusan ugratta ki a bal oldalon felfutó Jordi Albát, a védő már csak Buffonnal állt szemben, és higgadtan a kapu jobb oldalába lőtt (2-0).

II. félidő:

-----------

46. perc: Abate jobb oldali beadását a csereként beálló Di Natale hét méterről kapu fölé fejelte.

51. perc: Montolivo ugratta ki Di Natalét, a csatár hatalmas helyzetben nyolc méterről Casillasba lőtt.

84. perc: Xavi ugratta ki Torrest, aki higgadtan a kapu bal oldalába gurított (3-0).

88. perc: ismét Torres lépett ki ziccerben, ám ezúttal rendkívül önzetlenül a csereként beálló - az Eb-n először pályára lépő - Matához játszott vissza, akinek csak az üres kapuba kellett passzolnia (4-0).

Komoly rohamokkal kezdtek a spanyolok és ennek a 14. percben meg is lett az eredménye David Silva fejesgólja révén. Az olaszok helyzetét az sem könnyítette, hogy Chiellinit sérülés miatt már a 21. percben le kellett cserélni.

A vezetés tudatában a spanyolok átadták a területet, de az olaszok egy-két távoli kísérletet leszámítva nem jelentettek veszélyt Casillas kapujára. A félidő hajrájában fáradni látszott az olasz együttes, ezt pedig ki is használták a spanyolok, Xavi tökéletes labdáját Jordi Alba értékesítette higgadtan.

A fordulást követően Di Natale révén két nagy helyzetet is hamar elpuskáztak az olaszok, igaz, mindeközben a játékvezető egy jogosnak tűnő büntetőtől fosztotta meg a spanyolokat, ugyanis Bonucci egyértelmű kezezésénél "továbbot" intett.

A 60. percben gyakorlatilag megpecsételődött az olaszok sorsa, ugyanis emberhátrányba kerültek, mivel Motta, pályára lépését követően néhány perccel meghúzódott, Cesare Prandelli szövetségi kapitány pedig ekkorra már elhasználta mindhárom cserelehetőségét.

A hajrára így teljesen "ellaposodott" a találkozó, igaz, néhány "slusszpoént" még tartogatott, ugyanis a csereként pályára lépő Torres a 84. percben eredményes volt, ezzel az első olyan futballista lett, aki két Eb-döntőben is eredményes. Négy évvel ezelőtt a bécsi fináléban ő szerezte az egyetlen találatot a németek ellen. Négy perccel később az Eb-n először pályára lépő Mata Torres önzetlen passzát értékesítette, ezzel alakult ki a 4-0-ás végeredmény, ami az Eb-döntők történetének legnagyobb arányú győzelme.