rss      tw      fb
Keres

Áder János izraeli sikere?Megjelent egy írásom a Galamuson Áder János izraeli kudarca címmel. A cikkbe megadtam azoknak az újságcikkeknek és kormánynyilatkozatnak a linkjét, amelyek arra utalnak hogy Áder államelnök izraeli látogatása kudarcba fulladt.

Mert ha egy államfőnek azt kell bizonygatnia sem ő, sem kormánya nem antiszemita, az bizony kudarc; amikor a helyi sajtóban olyan cikkek jelennek meg, hogy nehéz olyan magyar politikust találni, aki ne méltatna antiszemitákat, az kudarc; amikor megszellőztetik, hogy Áder János egy háborús bűnös (Wass Albert) szobrát avatta nem is olyan régen, az is kudarc. És amikor maga Izrael miniszterelnöke figyelmezteti Ádert, hogy végre tegyen valamit a magyar antiszemitizmus ügyében, akkor nem túlzás azt állítani, hogy a látogatás kudarcba fulladt.

Budapesten viszont az MTI azt jelentette, hogy Áder útja sikeres volt, sőt ezt a napokban a budapesti izraeli nagykövet, Ilan Mor is megerősítette. Hogyan lehetséges ez? Netanjahu miniszterelnök Izraelben azt mennydörgi, hogy az erősödő magyar antiszemitizmust „ki kell irtani, mielőtt továbbterjed”, az újságokban azt lehet olvasni, hogy Budapesten nehéz olyan politikust találni, aki ne az antiszemitákkal parolázna, és most Mor nagykövet Budapesten sikeres és baráti látogatásról beszél?

Az izraeli jobboldali kormánykoalició szoros baráti kapcsolatokat ápol a Fidesszel. Izrael fenegyerek külügyminisztere, Lieberman úr, jó barátja Martonyi külügyminiszternek, sőt, ugyanazt a cinikus kettősbeszéd-taktikát alkalmazza, mint a Fidesz. Izraelben azt hirdeti, hogy erősödik a magyar antiszemitizmus, de Budapesten az izraeli nagykövet nem tiltakozik, amikor a Wass Albert-szobrot avató Áder útját sikerként konferálja be az MTI. Cserébe a Fidesz Izraelben barátságról nyilatkozik, és támogatást ígér. Lieberman szerint Izraelnek barátokra van szüksége, a Fidesz „botlásaiból” nem kell nagy ügyet csinálni, kettősbeszéddel kell lerendezni. (Lieberman kényelmetlen figura az Egyesült Államok számára. Jelenleg pénzmosás vádjával eljárás folyik ellene Izraelben, és a kisinyovi születésü, oroszul jól beszélő politikus nemcsak Martonyival, de Putyin orosz elnökkel is remek kapcsolatokat ápol.)

Lieberman és a Fidesz ráadásul ugyanazt a hírhedt politikai tanácsadót fogadta fel az amerikai Arthur J. Finkelstein személyében! Ő dolgozta ki a trükkös kettősbeszéd-stratégiáját tisztes honoráriumért, és ezért kommunikálják sikerként Budapesten Áder izraeli látogatását.

A tények viszont makacs dolgok. Áder János, Fidesz politikusként, 2008-ban Debrecenben annak a Wass Albertnek a szobrát avatta fel, akit néhány hete Benjamin Cardin amerikai szenátor jogerősen elítélt háborús bűnösnek nevezett. (Lásd Egyesült Államok hivatalos kongresszusi közlönye, illetve a Galamus kiemelt hírei.) Wass Albert majd fél évszázadig az Egyesült Államokban élt, és ott pontosan tudják jogi helyzetét. Áder izraeli útja kudarcba fulladt, akárhogyan szépítgeti is a Fidesz és az izraeli jobboldal alkalmi szövetsége Budapesten.

(Lázár György)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!