rss      tw      fb
Keres

Scharf Links: A németországi örmények tüntetési felhívása; kommentár




A Scharf Links című német portál tette közzé a Németországi Örmények Központi Tanácsának felhívását. Az Örmények Magyarország elleni tüntetéseket jelentettek be

A németországi örmény közösség rendkívüli felháborodással reagált arra, hogy Magyarország kiadott egy életfogytiglani börtönre ítélt gyilkost Azerbajdzsánnak.

A Németországi Örmények Központi Tanácsa (ZAD) felhívja a figyelmet arra, hogy a két ország eklatánsan megsértette a nemzetközi jogot. „Elviselhetetlen, hogy a bakui rezsim a gyilkos Ramil Safarovnak közvetlenül kiadatása után megkegyelmezett, és most hősként ünnepelteti őt. Legalább ennyire elviselhetetlen azonban az is, hogy Budapest megengedte a kiadatást, noha mindenkinek tudnia kellett volna, hogy Azerbajdzsán milyen szégyentelenül meg fog szegni minden ígéretet, amely szerint a tettesnek hazájában le kell ülnie további büntetését”.
„Safarov Magyarországon 2004-ben a NATO békepartnerségi programjában vett részt egy képzésen. Egy baltával lemészárolta az ugyanezen a programon résztvevő, alvó örmény Gurgen Margarjant. Etnikai indíttatású gyilkosság volt, a gyilkost Azerbajdzsánban nemzeti hősként ünnepelték. A ZAD üdvözli, hogy az Örmény Köztársaság befagyasztotta a diplomáciai kapcsolatot Magyarországgal.”
Azat Ordukhanyan, a ZAD elnöke: „Egy ilyen összeesküvés nem fogadható el, és nemzetközi következményeket kell maga után vonnia. Az olyan jogértelmezés, amilyet Magyarország ebben az ügyben demonstrált, nem egyeztethető össze az Európai Unió alapértékeivel.”

A ZAD szeptember 8-ára tüntetéseket hirdet Magyarország németországi diplomáciai képviseleteinél. Nemzetközi szinten jelentős nyugtalanságot váltott ki Magyarország döntése, hogy Szafarovot átadja Bakunak. Mély aggodalommal szólt a történtekről Barack Obama amerikai elnök is.

***

Új eszkaláció Hegyi-Karabahban – Egy örmény gyilkosát idő előtt szabadon bocsátották – Bernhard Clasen írása.
Örményország megszakította diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal. Az Örményország és Azerbajdzsán között a vitatott Hegyi-Karabah terület körül folyó viszály újabb eszkalációs lépcső előtt áll. Pénteken Magyarország kiadta Azerbajdzsánnak Ramil Safarov azerbajdzsáni tisztet.

Safarovnak Bakuba érkezése után nyomban megkegyelmezett Aliyev elnök, Szafar Abijev védelmi miniszter pedig őrnaggyá léptette elő.

Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium azt is közölte, hogy Safarov hamarosan  megkapja az elmúlt nyolc évre járó fizetését. Safarov szabadon bocsátásával Aliyev elnöknek olyan mutatványt sikerült végrehajtania, amely biztosítja számára az azerbajdzsáni ellenzék nagy részének támogatását.

Ám Safarov, akinek a sorsával az elmúlt években személyesen Aliyev elnök foglalkozott, nem ok nélkül ült nyolc évet magyar börtönben, mielőtt pénteken kiadták Azerbajdzsánnak. 2004-ben a NATO békepartnerségi programja keretében Magyarországon vett részt egy képzésen. 2004. február 19-én ott meggyilkolta egy baltával Gurgen Margarjan alvó örmény tisztet. A gyilkosságért a magyar bíróság 20016-ban életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte azzal, hogy kegyelmet legkorábban 30 év elteltével kaphat.

Az örmény tiszt gyilkosának idő előtti szabadlábra helyezése és az ünneplés, amellyel Safarovot Bakuban fogadták, mély sebet ejt az örmény lelken, és minden örmény számára iszonyatos megaláztatást jelent. Szerzs Szargszjan, Örményország államfője a gyilkosnak adott kegyelem ismertté válása után nyomban bejelentette a Magyarországgal való diplomáciai kapcsolatok megszakítását. Szargszjan úgy érzi, Magyarország elárulta.

„A magyar államfővel, a magyar parlament elnökével, és a magyar külügyminiszterrel tartott minden találkozón megbeszéltük ezt a kérdést, és mindig arról biztosítottak minket, hogy szó sincs a bűnöző Azerbajdzsánba való visszatéréséről, vagy kiadatásáról” – idézte a newsarmenia.ru örmény hírportál az elnököt.

Szombaton több száz örmény tüntető magyar zászlókat égetett a jereváni külügyminisztérium előtt. Egyúttal követelték a NATO-hoz fűződő kapcsolatok megszakítását. Utána a tüntetők a magyar képviselethez mentek. A rendőrség itt sem lépett közbe, amikor paradicsomokkal dobálták meg az épületet.   
Békéről már senki sem beszél
A gyilkos Safarov szabadon bocsátása és azerbajdzsáni ünneplése olyan provokáció, amely súlyosan megtorpedózza a Karabah körüli békefolyamatot. A kilencvenes évek elején a Hegyi-Karabahért folytatott véres háborúban 30 ezer ember vesztette életét. A tűzszüneti vonal mentén minden évben több mint egy tucat katona hal meg.

Formailag Örményország és Azerbajdzsán még hadban áll, egy újabb háború bármikor lehetséges. A fegyverszünet annyira törékeny, hogy már egyetlen provokáció is kiválthatna újabb háborút. Az elmúlt években az örmény fél sokkal inkább érdekelt volt az Azerbajdzsánnak való tárgyalásokban, mint az ellenfél. Ez a gyilkos Safarov szabadon bocsátásával alighanem alapvetően megváltozik.

Safarov szabadon bocsátását követően a vesti.az azerbajdzsáni hírügynökség amerikai forrásra hivatkozva nyomban jelentette, hogy újabb tűzpárbaj volt a fegyverszüneti vonal mentén.

A kormányzó Egységes Azerbajdzsán párt elnöke, Ali Ahmedov leplezetlenül Karabah mielőbbi felszabadításáról álmodik. Safarov szabadon engedése Karabah közelgő felszabadítására utal – jelentette ki azerbajdzsáni újságíróknak.

Az örmény parlament rendkívüli ülésen vitatja meg a Safarov-ügyet és a Magyarországgal való diplomáciai kapcsolatok megszakítását. Deeszkalációra utaló jelek a jelenlegi felfűtött hangulatban nem várhatók.



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!