rss      tw      fb
Keres

Az európai újságírók elutasítják az új magyar médiatörvényt és új tárgyalásokra szólítanak fel - DOKUMENTUM

MTI 2010. június 23., szerda 21:45

Az európai újságírók elutasítják az új magyar médiatörvényt és új tárgyalásokra szólítanak fel - DOKUMENTUM
Brüsszel, 2010. június 23., szerda (MTI) - Az Európai Újságíró Szövetség (EFJ) az alábbi információt tette közzé szerdán:
Az Európai Újságíró Szövetség, a Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ) regionális szervezete szerdán tiltakozott a magyar kormány múlt héten bejelentett új médiatörvénye ellen, amely szerinte "visszafordítaná az időt" a sajtószabadság tekintetében Magyarországon.
"A magyar parlament előtt lévő törvény korlátozó intézkedés, amely akadályozza a véleménynyilvánítás szabadságát és így a szólásszabadságot is" - mondta Aidan White, az EFJ főtitkára. "Nem felel meg a sokféleség és a pluralizmus európai normáinak, s visszaállítja az órát egy olyan időbe, amikor Magyarország kommunista uralom alatt és a média állami ellenőrzésének árnyékában élt."
Az EFJ szerint a törvény állami szabályozás alá vonja a nyomtatott és audiovizuális média nagy részének tartalmát, sőt az Internet egy részét is. Mivel nem tartalmaz világosan meghatározott normákat, és felszínes, félő, hogy az új szabályokat önkényesen alkalmazzák, s utat nyit a felülről jövő beavatkozásnak.
Az EFJ és az IFJ felszólítja a magyar kormányt, hogy vonja vissza a törvényt és kezdjen intenzív nyilvános vitát, s párbeszédet a média-közösséggel és az újságírókkal. Ennek a párbeszédnek arra kell irányulnia, hogy olyan médiaszabályozás szülessen, amely eleget tesz az európai normáknak, s tiszteletben tartja a véleménynyilvánítás szabadságát és a szólásszabadságot. Bármilyen új törvénynek tartalmaznia kell az újságírói és szerkesztői szabadság jogi biztosítékait, és segítenie kell az etikus gyakorlatot.
Az EFJ támogatja a hozzá tartozó szakmai szervezeteket, a Magyar Újságírók Országos Szövetségét és a Sajtószakszervezetet, valamint azokat a polgárokat és polgári szabadságjogokért fellépő szervezeteket, amelyek felemelték szavukat a törvény ellen.