rss      tw      fb
Keres

Semjén: az állampolgárság megadása az asszimiláció elleni lépés

MTI 2012. szeptember 11., kedd 20:12

A külhoni magyarság gyorsuló asszimilációja elleni fontos eszköz az állampolgárság megadása - mondta Semjén Zsolt kedden Szabadkán.

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a szabadkai városháza átadásának centenáriumhoz kapcsolódó ünnepségsorozat részeként tartott előadásában kijelentette: az asszimiláció megállításához önmagában nem elegendőek a különféle támogatások, ehhez nagyon erős impulzusra van szükség, ami az állampolgárság megadása és a nemzet közjogi újraegyesítése.

A mai körülmények között ez lehet az az eszköz, amely képes begyógyítani a történelmi sebeket, és azt az erős impulzust adja, amely megállíthatja, sőt megfordíthatja az asszimilációt - hangsúlyozta a politikus.

A Magyar Nemzeti Tanács által szervezett rendezvényen a vajdasági magyar közélet, egyházak és kulturális élet képviselői előtt Semjén Zsolt kifejtette, az egyszerűsített honosítását kérők száma már régen elhagyta a 300 ezret, és az igények nem hogy csökkentek, de még nőnek is. Negyedmillióan már le is tették állampolgársági esküjüket, s ez a szám a kormányzati ciklus végére, 2014-re elérheti az 500 ezret.

Ahogy egy magyar nemzet van, úgy csak egy magyar állampolgárság létezhet, ehhez két dolog szükséges: magyar útlevél és szavazati jog - mondta a miniszterelnök-helyettes.

A 2014-ben megalakuló országgyűlés összetétele már az anyaországi és a külhoni magyarság szavazatai alapján alakul ki, így a következő választások után már valóban összmagyar parlament lesz Budapesten - tudatta Semjén Zsolt.

A magyar kormány elkötelezetten támogatja Szerbia európai integrációját, a legfontosabbnak azonban a délvidéki magyarság helyzetét tekinti. Ebből a szempontból alapvető fontosságú az autonómia kiteljesítése - fogalmazott a politikus.

A miniszterelnök-helyettes szerint a szerb-magyar kapcsolatokban gesztusokra lenne szükség, például főhajtásra a második világháború időszakának áldozatai előtt. A szimbolikus kérdések mellett azonban konkrét ügyekben - mint a Homokhátság vízellátása vagy a közlekedési kapcsolatok javítása - is össze kell fogni.