rss      tw      fb
Keres

Regisztráció csádi módra



„Hazánk polgárai még mindig nem elég öntudatosak, ezért a kormány mindent megtesz, hogy a májusi elnökválasztás előkészítéseként összeírja a szavazókat a választási listára” – hallottam 2001 kora tavaszán a n’djamenai állami rádióban. (Az idézet pontos, annakidején jegyzeteltem.)

Azt, hogy mi zajlik az utcai, homokos talajon billegő összeíró-asztaloknál, ellenzéki média hiányában a járda-rádió (baobab-rádió, terefere-rádió, bozóttelefon) működése révén lehetett megtudni: gyorsan terjedtek szájról-szájra a hírek. Arról szóltak, hogy az összeíró-asztaloknál Déby pártjának emberei ülnek, méghozzá olyanok, akik mindenkit ismernek a környéken, és csak azokat veszik föl a választási listára, akik hozzájuk húznak. Másoknak meg azt mondják, saaaajnos, sajnos, elfogytak a választási jelentkezési lapok, nincs több nyomtatvány. Közben a saját bandájukból 13-14 éves gyerekeket is összeírnak, pedig csak nagykorú szavazhat.

Tiltakozás nincs, mindenki legyint: ez egy ilyen ország.

Idriss Déby Itno (ezt a harmadik nevet pár éve vette föl) azóta is az ország elnöke, 2006-ban és 2011-ben simán újraválasztották, miután elsöprő parlamenti többsége kézfeltartással megszavazott egy alkotmánymódosítást, eltörölve az alkotmánynak azt a passzusát, amely csak két választási ciklust engedélyezett az elnöknek. Szabad lett az út az életfogytiglani elnökséghez.

(Lángh Júlia)



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!