rss      tw      fb
Keres

EP-választás - Megszüntette a nyomozást a BRFK az automatizált telefonhívások ügyében

MTI 2010. június 28., hétfő 14:57

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) megszüntette a nyomozást az EP-választás idején tapasztalt automatizált telefonhívások ügyében indult nyomozásban - hangzott el az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülésén.

Az OVB-ülésen az Országos Választási Iroda arról tájékoztatta a bizottságot, hogy a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya levélben közölte az OVB-vel, mint feljelentővel: a nyomozást megszüntette, mivel a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény.

Az OVB 2009. június 10-én tett feljelentést az automatizált telefonhívások miatt, amelyekkel "a szavazókat befolyásolni kívánták választói akaratukban". A hívások egy része egyes pártok mellett kampányolt, más része pedig az európai parlamenti választáson való részvételre buzdított. Az OVB a szavazás napján, és azt követően is több tucat panasz és kifogás nyomán törvénytelennek, kampánycsendsértőnek találta a telefonos akciókat, s akkor döntötte el, hogy feljelentést tesz a rendőrségen.

A BRFK a választás, a népszavazás és a népi kezdeményezés rendje elleni bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást, ismeretlen tettes ellen. A Büntető törvénykönyv (Btk.) szerint többek között az követi el a választás rendje elleni bűncselekményt, aki a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó választás során "arra jogosultat a választásban (...) akadályoz, vagy erőszakkal, fenyegetéssel, megtévesztéssel, illetőleg anyagi juttatással befolyásolni törekszik", és a Btk. ezt a magatartást három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

Jóri András adatvédelmi biztos a tavaszi országgyűlési választás kitűzése előtt tette közzé a kampánnyal kapcsolatos adatkezelésre vonatkozó ajánlását. A biztos ebben kiemelten foglalkozott az automatizált telefonhívások ügyével, és úgy foglalt állást, hogy a nyilvános telefonkönyvben szereplők közül azon előfizetőket lehet felhívni, akik hozzájárultak számuk közzétételéhez és nem zárták ki, hogy tájékoztató célú üzenetekkel keressék meg őket. Ugyanakkor a telefonkönyvből "generált" lakcím-adatbázist tilos felhasználni kampánycélú postai levelezésre.

A számgeneráláson alapuló automatizált hívórendszer alkalmazása tilos, mivel így olyan számokat is felhív a rendszer, amelyek titkosak, vagy amelyek előfizetői kifejezetten elzárkóztak a tájékoztató hívásoktól. A nyilvános adatokból dolgozó, az előfizetők rendelkezéseit figyelembe vevő, vagy a szimpatizánsok által önként rendelkezésre bocsátott telefonszámokat azonban fel lehet hívni kampánycélból.