rss      tw      fb
Keres

A Fidesz médiacsomagja – 2010. június 19–23

Cser-Palkovics szakpolitikai vitát ígér a médiacsomagról

MTI 2010. június 19., szombat 2:55

Cser-Palkovics András a Magyar Hírlapnak nyilatkozott, az interjú címe: "Médiacsomag teljes ellenzéki össztűz alatt". A fideszes képviselő elmondta, a parlamenthez benyújtott médiacsomag általános vitája előtt szakmai és civil szervezetekkel, valamint az ellenzékkel szeretnének szakpolitikai vitát folytatni. "...várjuk a konkrét elképzeléseket. ....a társadalmi vitát követően kiderül, mikor kerül (a csomag) a parlament elé".

A "balliberális médiumokban" a csomag támadását firtató újságírói kérdésre válaszolva közölte: "...a Fidesz arra kapott felhatalmazást, hogy működőképessé tegyen olyan rendszereket, amelyek működésképtelenekké váltak az előző kormány idején".

***

A Societas a tévémaci megbilincselésével illusztrálta, milyen lesz az új médiaszabályozás

MTI 2010. június 21., hétfő 13:39

Az MSZP ifjúsági szervezete a tévémaci "letartóztatásával" próbálta illusztrálni hétfőn az Országházban, milyen hatásai lesznek az új médiaszabályozásnak.

Egy tévémaci-jelmezbe öltözött societasos a Parlamentben az új médiaszabályozással kapcsolatban tett fel kérdéseket. Vajon mikor kapom az első nemzeti médiahatósági határozatot, hogy az igazságos Orbán királyt szerepeltessük a Magyar Népmesékben, amint a nép között nemzeti konzultál? - kérdezte, és ennél a mondatnál jelképesen letartóztatta és megbilincselte két "sajtórendőrség" feliratú pólót viselő ember.

Oroszvári Péter, a baloldali ifjúsági szervezet elnökhelyettese a sajtótájékoztatón azt mondta, amit a Fidesz művelni akar, az teljesen felborítja a média működését. Meglesz a lehetősége annak, hogy mindenkit megbírságoljanak és elvezessenek, a fenyegetés, a félelem határozhatja meg a médiumok munkáját. Az internet korában nem fogunk megijedni ezektől a mindent korlátozni akaró dilettánsoktól - jelentette ki, és ezt kérte az újságíróktól is.

***

Elfogadták a támogatott módosító indítványokat

MTI 2010. június 21., hétfő 19:49

Elfogadta az Országgyűlés a fideszes médiacsomag három eleméhez benyújtott, az előterjesztő által támogatott módosító indítványokat. Az ellenzék több javaslatot is támogatott. A csomag zárószavazása jövő héten lesz.

– Nagy többséggel, 343 igen, egy nem szavazattal és 12 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés azt a kulturális bizottsági módosító indítványt, amely szerint az alkotmány kimondja: a Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás és a szólás szabadságához, továbbá a közérdekű adatok megismeréséhez, valamint terjesztéséhez. A Fidesz, a KDNP, az MSZP, a Jobbik igennel voksolt, az LMP tartózkodott, az egy nem voksot a szocialista Tukacs István adta le.

Nem fogadta el a Ház - mert alapvetően csak a Jobbik és az LMP támogatta - a fideszes Révész Máriusz és Kővári János azon módosító javaslatát, hogy határozza meg az alkotmány a közszolgálati médiumok megkülönböztetett feladatait kereskedelmi médiához képest, és kerüljön be az alaptörvénybe, hogy "a médiaszolgáltatásnak megkülönböztetett feladata a közügyekről való kiegyensúlyozott és hiteles tájékoztatás".

Az Országgyűlés elfogadta a médiát és hírközlést szabályozó törvényjavaslathoz benyújtott, kétharmados és feles többséget igénylő, az előterjesztő által támogatott módosító indítványokat is. Előbbinél 256 igen, 45 nem szavazat és 55 tartózkodás volt, utóbbi ezzel megegyezett, csak eggyel több tartózkodással.

A módosító indítványok között szerepel, hogy az eredeti előterjesztéshez képest 12-ről 14-re emelkedik azon civil szervezetek száma, amelyek tagokat delegálhatnak a közmédiumokat felügyelő közalapítványok civil kuratóriumainak megfelelő Közszolgálati Testületbe. Egy másik módosító indítvány szerint az eredeti javaslathoz képest csökkentik a médiaszabályozó testületekben dolgozó tisztségviselők illetményét és végkielégítését - ezeket az ellenzék is megszavazta. A módosítás értelmében a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi tagjainak száma az előzetesen tervezett öt helyett nyolc lenne, közülük hármat a kormánypártok, hármat az ellenzék, kettőt pedig a Médiatanács delegálna.

Az előterjesztők egyébként szinte kizárólag a kulturális bizottság által benyújtott módosító indítványokat támogatták. Ez alól két kivétel, hogy a médiát és hírközlést szabályozó törvényjavaslatnál "befogadták" a fideszes Koszorús László, valamint a jobbikos Novák Előd és frakciótársa Pörzse Sándor indítványát.

Az előterjesztők itt sem támogatták párttársuk, Révész Máriusz és Kővári János egy javaslatát sem. A politikusok többek között azt indítványozták, hogy a hatóság elnökét ne a miniszterelnök nevezze ki - ahogy az eredeti előterjesztésben van -, hanem a miniszterelnök javaslatára az Országgyűlés válassza meg, a jelenlévő képviselők kétharmadának szavazatával. Indoklásuk szerint célszerűbb, ha egy 9 éves kinevezésről a parlament, és nem a kormányfő határoz. Ezt egyébként csak a két benyújtó és az LMP frakciója szavazta meg.

Az Országgyűlés szinte egyhangúlag fogadta el a Közszolgálati Közalapítvány felállításáról szóló határozati javaslathoz benyújtott, kétharmadot igénylő támogatott indítványokat, a feles többséget igénylőknél egyhangú volt a döntés: 363 igen szavazat.

Az öt javaslatból álló, fideszes kezdeményezésű médiacsomag három eleméhez benyújtott módosító indítványokról szavazott hétfőn az Országgyűlés: az alkotmány módosításáról, illetve a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság felállításáról szóló határozati javaslatról, valamint a Közszolgálati Közalapítvány felállításáról szóló határozati javaslatról.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tagjait jelölő eseti bizottság felállításáról szóló határozati javaslathoz a határidőig nem érkezett módosító indítvány, míg a csomag ötödik, a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslatnak, azaz a "médiaalkotmánynak" nevezett részének parlamenti tárgyalását az őszi ülésszakra halasztja a Fidesz. A csomagot a Fidesz eredetileg keretszabálynak szánta, új médiatörvényt ősszel alkotna és jövőre léptetne életbe.

A Cser-Palkovics András és Rogán Antal által jegyzett, június 11-én benyújtott médiacsomag négy javaslata a közszolgálati médiumok szerkezeti és szervezeti átalakítást célozza, míg az ötödik, "médiaalkotmánynak" nevezett rész a tartalomszabályozás keretjavaslatát fogalmazza meg annak érdekében, hogy abból később egy új médiatörvény-tervezet kerülhessen a Ház elé. Vagyis utóbbi nem azonos egy új médiatörvénnyel, amely a Fidesz eredeti tervei szerint az őszre készül el és 2011 januárjától lépne hatályba.

A Cser-Palkovics András és Rogán Antal által benyújtott médiacsomag értelmében a Magyar Televízió (MTV), a Magyar Rádió, a Duna Televízió és a Magyar Távirati Iroda (MTI) szervezetileg külön maradnának, de nonprofit zártkörű részvénytársaságokként működnének tovább. Közös felügyeleti szervük a Közszolgálati Közalapítvány lenne. A civil kontrollt egy tizennégy tagból álló Közszolgálati Testület biztosítaná.

***

Félszáz kormánypárti törvényjavaslat érkezett eddig az Országgyűlés elé

MTI 2010. június 22., kedd 13:26

Félszáz törvényjavaslatot terjesztett az Országgyűlés elé az új parlament alig másfél hónappal ezelőtti, május 14-i alakuló ülése óta a kormánytöbbség, ezek közel kétharmadát már el is fogadta a Ház. Az ötvenből csak egyet jegyez a több mint három hete megalakult kormány, az összes többi előterjesztés képviselői önálló indítványként került a plénum elé. A Fidesz-KDNP eddig négy esetben kezdeményezte az alkotmány módosítását, az államfő két törvényt küldött vissza megfontolásra a parlamentnek.

A május 29-én felállt Orbán-kormány egy törvényjavaslatot terjesztett be: a közigazgatási és igazságügyi miniszter azt indítványozta, hogy az új polgári törvénykönyv (Ptk.) ne lépjen hatályba.

A félszáz törvényjavaslatból huszonhatot már el is fogadott a parlament, tizenegyszer volt szükség a jelenlévő képviselők kétharmados többségének támogatására.

[…]

A kormányoldal az elmúlt hetekben tucatnyi határozati javaslatot is az Országgyűlés elé terjesztett. Ezek között volt a médiacsomag részét képező két javaslat […] Az ellenzék az elmúlt időszakban többször kifogásolta a kormányoldal törvényalkotási gyakorlatát. Részben úgy érzik, nincs idő az érdemi véleményalkotásra és vitára a "rohamtempó" miatt, részben bírálják, hogy mivel nem kormány-előterjesztésekről van szó, elmaradnak az egyeztetetések is a kezdeményezésekről.

***

Megszólal a sajtószakma a parlament kulturális és sajtóbizottságának szerdai ülésén

MTI 2010. június 22., kedd 17:31

Sajtószakmai szervezetek, országos és megyei sajtóorgánumok, rádiók és televíziók képviselőit hívta meg szerdai ülésére a parlament kulturális és sajtóbizottsága, hogy a szakma a készülő új médiaszabályozással kapcsolatos álláspontjáról tájékozódjon. A bizottság titkársága által a meghívottaknak küldött e-mailben a címzettek között több újságírói szakszervezet, napi- és hetilap, hírportál, valamint a Magyar Rádió Közalapítvány és a Hungária Televízió Közalapítvány is szerepel.

Eötvös Pál, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott: az is kérdés, hogy egyáltalán téma lesz-e a közmédiumok helyzete az ülésen. "A közmédia működtetését érintő szabályozással kapcsolatban az a kérdés, hogy lesz-e önmérséklet a parlament többségének részéről, és elismernek-e - a saját befolyásukon kívül - másokat is a kérdésben."

Eötvös szerint a tervezetben a nem közszolgálati médiumokkal szemben támasztott tartalmi előírások (a kiegyensúlyozottság és a tájékoztatási kötelezettség) is aggályosak.

A Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők által benyújtott, öt indítványon alapuló médiacsomaggal kapcsolatban korábban több sajtószakmai szervezet is - többek között a Magyar Lapkiadók Egyesülete, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Sajtószakszervezet is - aggodalmának adott hangot. Hasonló tartalmú közleményt fogalmazott meg a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és a Nemzeti Média Kerekasztal is. A Nyilvánosság Klub szerint a Fidesz képviselői által az Országgyűlés elé terjesztett médiacsomagban az egypárti kézi vezérlés visszatérése várható.

***

Szakmai szervezetek a tervezett szabályozásról

MTI 2010. június 23., szerda 11:43

Több sajtószakmai szervezet mondta el véleményét a Fidesz által beterjesztett médiacsomagról a parlament kulturális és sajtóbizottságának szerda délelőtti ülésén; többségük a kifogásait sorolta.

Czeglédi László, a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnöke azonban azt mondta: egyetért a közmédiumok kuratóriumaira vonatkozó módosítással, mivel azok most nehezen működnek. Kifogásolta ugyanakkor, hogy a bizottság csak ezen az ülésen adott módot arra, hogy a szakmai szervezetek a médiacsomag sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvényjavaslati részéről vitázzanak.

"Nem lehet biztosan tudni, hogy a törvényjavaslatban jelzett médiatartalmak alatt pontosan mit lehet érteni" - mondta Eötvös Pál, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke felszólalásában. Szerinte a sajtó-helyreigazítási szabályokon nem sokat változtat az új tervezet, csupán annyi a kérdés, hogy mekkora terjedelmet kell erre biztosítani. Az szerinte nem derül ki a javaslatból, hogy a majdani törvény hatálya a közmédiumokon kívül kiterjed-e a magán-médiavállalkozásokra is.

Simon Éva, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szervezet képviselője elmondta: mindenképpen teret kell biztosítani a társadalmi és szakmai vitának. A javaslat platformsemleges, tehát minden médiatípusra kiterjedő tervezet, ám ma már minden platformra másféle szabályozás szükséges, ezért szerinte - egyebek mellett - ezért sem felel meg a médiaszabályozási alapelveknek. A tájékoztatási kötelezettség a TASZ szerint idejétmúlt megoldás, mert ha ez az online médiumokra is vonatkozna, az "teljesíthetetlen és végrehajthatatlan" lenne, akárcsak a médiumok, blogok, online szolgáltatások regisztrációs kötelezettsége.

Szikora József, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének elnöke szerint a tervezetben a Magyar Távirati Iroda nemzeti karakterét kellene erősíteni. Bár a hírügynökségi törvényben szerepel ez a kitétel, az új törvényjavaslat ezt a megfogalmazást nem tartalmazza - mondta.

A napirend megkezdése előtt Mandur László, a bizottság MSZP-s tagja közölte: nem elegáns, hogy csak a tervezet lényegi részének végszavazása előtt hívta össze a bizottság a médiaszakma képviselőit. Karácsony Gergely LMP-s bizottsági alelnök ehhez hozzáfűzte: a tervezet beterjesztése előtt lett volna jó lefolytatni ezt a vitát.

Az ülésen részt vesz Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kommunikációs államtitkára és Rogán Antal, a médiacsomag egyik beterjesztője is.

Az AFP francia hírügynökség a médiacsomag magyarországi vitájáról beszámolva azt írta: az ellenzék azzal vádolja Orbánt, hogy szájkosarat akar tenni a közszolgálati tömegtájékoztatási eszközökre. A Fidesz egyszerűen növelni akarja a befolyását a közmédiára - ismertette az AFP Mesterházy Attilának, a szocialisták parlamenti frakcióvezetőjének a véleményét. A kormány a változtatásokkal "átláthatóbbá és hatékonyabbá" óhajtja tenni a közmédiát - idézte a francia hírügynökség Nagy Anna kormányszóvivőt, aki hangsúlyozta, hogy a jelenleg érvényben lévő szabályozás "elavulttá vált".

***

Tiltakozik az új magyar médiatörvény-tervezet ellen az Európai Újságíró Szövetség

MTI 2010. június 23., szerda 13:31

Visszafordítaná az órát a magyarországi sajtószabadság tekintetében az új médiatörvény-tervezetre épülő jogszabály - vélekedett szerdán Brüsszelben kiadott közleményében az Európai Újságíró Szövetség (EFJ).

Aidan White, a szervezet főtitkára szerint a magyar Országgyűlés elé került javaslat "korlátozó jellegű", amely "keretek közé szorítja a véleménynyilvánítás jogát és így a szólásszabadságot is". A tervezet "nem felel meg a pluralizmus és a sokféleség európai normáinak", és az órát azokba az időkbe állítaná vissza, amikor Magyarország kommunista uralom alatt és a média állami ellenőrzésének árnyékában élt.

Az EFJ megítélése szerint a javaslat állami szabályozás alá vonná a nyomtatott és audiovizuális média nagy részét, de részlegesen még az internetet is. Mivel a tervezet felszínes és nem tartalmaz világosan meghatározott normákat, félő, hogy az új szabályok önkényes alkalmazásra és beavatkozásra adnak lehetőséget.

A szövetség - "anyaszervezetével", a világ újságíró-szervezeteit képviselő Nemzetközi Újságíró Szövetséggel (IFJ) közösen - a magyar kormányt a javaslat visszavonására szólította fel, továbbá arra, hogy indítson átfogó nyilvános vitát a témáról, a média képviselőivel pedig folytasson párbeszédet.

Bármilyen új jogszabálynak törvényes garanciákat kell nyújtania az újságírói és szerkesztői szabadságra, és segítenie kell a szabályok etikus gyakorlatba ültetését - írja az EFJ, amely Európa 30 országában több mint 250 ezer újságírót képvisel.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségét és a Sajtószakszervezet tagjai közé soroló európai szövetség támogatja a tervezet ellen hangjukat felemelő magyar tagszervezeteit, illetve más tiltakozó civil szervezeteket és polgárokat is.

***

Rogán: módosítások a médiacsomag sajtószabadságot és médiatartalmakat szabályozó törvényjavaslatához

MTI 2010. június 23., szerda 13:58

A válaszadás jogát, vagyis a helyreigazítást érintő szabályozással kapcsolatban módosító indítványt nyújtanak be az előterjesztők a médiacsomag sajtószabadságot és médiatartalmakat szabályozó, úgynevezett kerettörvényéhez, amelyről ősszel dönthet a parlament. A tájékoztatási kötelezettségről szóló részen is változtatnak- mondta Rogán Antal fideszes országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján, a parlament kulturális és sajtóbizottságának ülése után az úgynevezett "médiaalkotmányról".

A helyreigazítás azt illette meg eddig, akiről ténybeli hazugságot állítottak. Ezt a Fidesz a becsületsértéssel és a személyiségi jogokkal összefüggésben terjesztette volna ki, a szabályozás érvényes lett volna az internetes médiumoknál is. Ehhez képest a mostani előterjesztői módosító javaslat csak a ténybeli hazugsággal kapcsolatos helyreigazítási kötelezettségről fog szólni.

A törvény tárgyi hatályát tekintve kiterjed a nyomtatott, az elektronikus sajtóra és az interneten belül a hírszolgáltatókra. Ehhez továbbra is várják a szakmai szervezetek javaslatait.

A médiumok tájékoztatási kötelezettségét tekintve annyiban módosul a törvényjavaslat, hogy nem írják elő a minden konkrét eseményről való tájékoztatás kötelezettségét, hanem csupán "felhívnák a figyelmét" minden médiumnak, hogy az általános tájékoztatási kötelezettségnek érdemes eleget tenni.

Az új törvény az oknyomozó újságírókat is jobban fogja védeni.

Az MTI kérdésére a képviselő elmondta: a kiegyensúlyozottság követelménye az interneten csak a hírtartalmakra vonatkozna, a blogokra nem.

A törvényjavaslat általános vitáját nyáron folytatja le a parlament, ahhoz módosító javaslatokat augusztus 31-ig vár a Fidesz. A részletes vita szeptember első felében, határozathozatal pedig októberben lesz.

***

Mandur László: vissza kellene vonni a törvényjavaslatot

MTI 2010. június 23., szerda 14:09

A Fidesz médiatartalmakra vonatkozó törvényjavaslata szakmailag rossz, vissza kellene vonni - mondta Mandur László, az MSZP országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának ülése után.

Nem beszélhetünk társadalmi vitáról, ha a kulturális és sajtóbizottság akkor hallgatja meg az érintetteket, amikor jövő héten az öt indítványból négyről szavaz az Országgyűlés.  Ehelyett a teljes médiacsomagról kellett volna beszélni.

Mandur László a sajtószabadságot és médiatartalmakat szabályozó kerettörvényről, azaz a médiaalkotmányról szólva azt javasolta, hogy módosító indítványokat ne csak augusztus 31-ig (ahogy a Fidesz javasolja), hanem szeptember végéig be lehessen nyújtani, legjobb lenne azonban visszavonni a törvényjavaslatot.

Mandur László a közmédiumok rendszerének átalakításáról elmondta: itt valóban rendet kellett tenni, ám arról nem volt szó, hogy a médiahatóság létrehozásával kilenc évre bebetonozza magát a Fidesz. (Az új szabályok szerint a különböző vezetők és döntéshozók mandátuma kilenc évre szól.) Szerinte az utóbbi években épp a Fidesz tette működésképtelenné a közmédiumok kuratóriumait. A szocialista képviselő szerint így közszolgálatból pártszolgálat lesz, hiszen a médiahatóság és médiatanács vezetője ugyanaz lenne, és a közmédiumok kuratóriumában is az ő delegáltja foglalna helyet.