rss      tw      fb
Keres

Szabó László: százmilliókat vihettek ki a Duna Televízióból

MTI 2010. június 28., hétfő 16:01

Két produkció esetében közvetítő cégeken keresztül több százmillió forint juthatott ki a Duna Televízióból - mondta Szabó László, a Duna Televíziót felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány Fidesz által delegált kurátora hétfőn Budapesten.

Két produkciót nem közvetlenül a gyártó cégektől rendelt meg a Duna Televízió, hanem közvetítői szerepet játszó cégeken keresztül adták tovább a televízió megrendeléseit - ismertette a fideszes kurátor. A sajtótájékoztatón Szabó László bemutatta azokat az iratokat, amelyek szerinte azt igazolják, hogy az Egy különleges ember című produkció esetében a 162 és fél millió forintos szerződést 48 millióért, a Suli Buli című produkció esetében a 205 milliós szerződést 64 millióért szállította le a gyártó cég. A szerződéseket Cselényi László írta alá - mondta el Szabó.

A Suli Buli produkcióra a referenciával, honlappal nem rendelkező See Walker Television Kft.-vel kötött szerződést a televízió. Az Egy különleges ember nevű tévés műsort pedig a Jade Dragon TV Kft. nevű cég készíti. Az ügy érdekessége - fűzte hozzá a kurátor -, hogy mindkét cégnek ugyanaz a székhelye, illetve ugyanazzal az ügyvezetővel szerepelnek a cégbírósági nyilvántartásban.

Szabó László szerint a mostani kuratóriumi elnökség nem érdekelt abban, hogy vizsgálatokat folytasson le a gyanús szerződések ügyében, pedig a kuratórium Fidesz és KDNP által delegált tagjai már többször közleményben szólították fel a televízió menedzsmentjét és a felügyelőbizottságot, hogy vizsgálják át a külsős szerződéseket. A kurátor elmondta, a hétfői kuratóriumi elnökségi ülésen újfent vizsgálatra kéri az elnökséget, a felügyelőbizottságot, illetve a menedzsmentet. Hangsúlyozta: a Hungária Televízió Közalapítványnak a két produkcióval kötött szerződés ügyében az igazságszolgáltatás megfelelő szerveihez kellene fordulnia.

Hozzátette: a Duna Televízió 2009 októberében és novemberében alapított cégekkel kötött további, szintén százmilliós nagyságrendű szerződéseket.

Cselényi László, a Duna Televízió elnöke az MTI megkeresésére későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.