rss      tw      fb
Keres

Janics Natasa megzsarolásáról
Semjén Zsolt mininszterelnökhelyettes a londoni olimpia után feltette a költői kérdést: „Vannak-e nagyszerűbb nagykövetei Magyarországnak, mint az olimpikonjaink?” Megcsappant az olimpikonok iránti büszkeség mostanában, a Magyar Kajak-kenu Szövetség is 150 ezer eurót kér Janics Natasáért a szerb szövetségtől. Szerintük a háromszoros olimpiai bajnok kiemelt támogatást kapott, és mivel Janics családi okból nem kíván a jövőben magyar színekben versenyezni, jár a szövetségnek a pénz. Baráth Etele elnök szerint határt kell szabni az elvándorlásnak, a szövetség nem kíván hozzájárulni senkinek a távozásához.

Röghöz kötik a magyar élsportolókat; aki el akar menni Magyarországról, az fizessen váltságdíjat. Igazi maffiamódszer ez, és ha nem fizetnek a szerbek Janicsért, akkor a nemrég még hőn imádott élsportoló karrierjét szemrebbenés nélkül hajlandó kerékbetörni a Magyar Kajak-kenu Szövetség. Natasával keményen bánik a honi sportvezetés, de Benedek Dalma, Paksy Tímea vagy Sarudi Alíz esetében nincs szó váltságdíjról, pedig ők sem akarnak a jövőben magyar színekben versenyezni, de hát ők „magyarok”.

Ha Janicsért fizetnie kell a szerbeknek, akkor a Magyar Kajak-kenu Szövetség fizessen az Egyesült Államoknak is. Pontosabban Kaliforniának, annak az államnak, ahol én is fizetem az adómat. Hogy miért?

A lengyelek megóvták a magyar női kajaknégyes olimpiai aranyát, szerintük Fazekas Krisztina jogtalanul szerepelt magyarként Londonban. A helyzet az, hogy Fazekas-Zur Krisztina az Egyesült Államokban él, éppenséggel Kaliforniában. Néhány hónapja egy interjúban elmondta, hogy egykoron a magyar csapat tagja volt (pontosabban 1997–2009 között), de miután férjhez ment, és Amerikába költözött, ott azonnal csatlakozott az amerikai kajak-kenu csapathoz. Velük 2011-ben több érmet is nyert, otthonra talált az Egyesült Államokban, sőt a 2011-es szegedi világbajnokságon Amerikának nyert ezüstérmet! Azt nyilatkozta, hogy Amerikában fog felkészülni az olimpiára, és ha minden jól megy, 2012-ben Londonban a magyar olimpiai csapatban fog szerepelni. (!?)

Világos beszéd ez. Fazekas mindig ott szerepel, ahol nagyobb esélye van az éremre, és az vesse rá az első követ, aki nem ugyanezt tenné a helyében. Hogy legális-e a trükkös országcsere, azt nem tudom, de Fazekas olimpiai felkészüléséért mindenesetre nem a magyarok, hanem mi amerikaiak fizettünk. Ugyanis a Newport Aquatic Center (NAC), ahol Fazekas edzett, részben amerikai adófizetők pénzéből épült és működik.

Ha Janicsért pénzt követel a magyar sportvezetés, mert felkészítése pénzbe került a magyar adófizetőknek, akkor mi amerikai adófizetők is követelhetjük, hogy fizessen a magyar szövetség Fazekas felkészüléséért. Elvégre Fazekas-Zur Krisztina most éppen Magyarországnak nyert olimpiai aranyérmet!

(Lázár György)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!