rss      tw      fb
Keres

Szávai Ferenc a Kaposvári Egyetem új rektora

MTI 2010. június 30., szerda 17:12

Szávai Ferencet választotta meg rektornak a Kaposvári Egyetem szenátusa szerdán; az új rektor augusztus elsején veszi át a felsőoktatási intézmény vezetését, megbízatása négy évre szól.

A Kaposvári Egyetem eddigi tanszékvezetőjének, a Corvinus Egyetemen doktori iskolát is vezető professzornak a pályázatát 17 igen és 8 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadták el. A 29 tagú testületből ketten nem voltak jelen az ülésen.

A rektor elődje, Babinszky László márciusban - egyetlen pályázóként - nem kapott bizalmat a szenátustól a folytatáshoz, 15-14 arányban utasították el a pályázatát. Megbízatása június 30-ig szólt.

A sikertelen rektorválasztás után ismételten kiírt pályázatra ugyancsak egy pályázat érkezett a szaktárcához. Szávai Ferenc korábban újságíróknak elmondta, hogy aspirál a rektori posztra, majd a minisztérium tájékoztatását követően közölte: beadta pályázatát.

A szerdai szenátusi ülés szünetében tartott, rögtönzött sajtótájékoztatón a programjáról szólva közölte: a jelenlegi háromezres hallgatói létszámot szeretné ötezerre-hatezerre növelni. Egyetemi szövetségeket kötne, de úgy, hogy a kaposvári intézmény független maradjon, továbbá átalakítaná a szervezeti struktúrát és nagyobb figyelmet fordítanának a határon túli diákokra.

Az MTI értesülése szerint a sajtó számára zárt szenátusi ülésen többen aggályosnak tartották, hogy Szávai Ferenc a Kaposvári Egyetemen csak óraadó, nem kaposvári, nincs vezetői tapasztalata és hiányosságként említették azt is, hogy nincs angol nyelvvizsgája.