rss      tw      fb
Keres

E-mailben várják a 2006. augusztus 20-i tűzijáték károsultjainak jelentkezését

MTI 2010. június 30., szerda 17:14

E-mailben várja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) azok jelentkezését, akik kártérítési igénnyel fordultak a bírósághoz a 2006. augusztus 20-i tűzijátékkal összefüggésben, de a bíróság még nem hozott döntést és ügyük ezért folyamatban van. A kormány augusztus 20-ig, a tragédia negyedik évfordulójáig szeretne megállapodni a károsultakkal.

A minisztérium honlapjára szerdán felkerült tájékoztatás szerint azt is kérik az elmúlt négy év során a nemzeti ünnepen történtek miatt bírósághoz fordultaktól, hogy bejelentésükhöz feltétlenül csatolják orvosi zárójelentésüket az elszenvedett sérülésekről, az egészségkárosodásról.

A tárca emellett azt is kéri az érintettektől, hogy külön összefoglalóban írják le fizikai sérülésük körülményeit, azt, hogy a sérülés miatt milyen társadalmilag káros hatások érték őket azóta, a mindennapi életvezetésük miben, hogyan változott meg, valamint jelöljék meg összegszerűen kártérítési igényüket.

Jelentkezést a következő e-mail címre várják: karterites2006aug@kim.gov.hu

A honlapon olvasható kommüniké szerint május 17-én országgyűlési határozat született arról, hogy a tűzijátékkal összefüggésben megsérült állampolgárokat (kizárólag személyi sérülés és egészségkárosodás) kárpótolja az állam.

A kormány ennek értelmében augusztus 20-ig, a tragédia negyedik évfordulójáig, az eddig perben álló károsultakkal igyekszik egyezségre jutni peren kívüli megállapodás keretében. Jogi szakértőkből álló csoport foglalkozik tovább a károsultak igényeivel, megvizsgálják, megalapozott-e kárigényük, valóban van-e jogalapjuk a kártérítésre - áll a közleményben.

A KIM szerint ezt követően Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter jóváhagyásával Répássy Róbert igazságügyért felelős államtitkár egyeztet a károsultak ügyvédeivel és a megállapított kárpótlási összeget kifizeti az állam.

A közleményben az áll: a 2006. augusztus 20-án rendezett budapesti tűzijátékkal összefüggésben öt emberéletet követelő és több személyi sérülést okozó tragédia történt. A katasztrófát egyértelműen a tűzijáték megszervezésének hibái, a kapcsolódó jogi szabályozás hiányosságai, a vonatkozó jogszabályok jogalkalmazók általi megsértése, valamint az állami vezetőktől fokozottan megkövetelhető, az adott helyzetben általában elvárható magatartási szabályok megsértése idézte elő - olvasható a közigazgatási minisztérium honlapján.

Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő korábban arról beszélt: a tűzijáték áldozatainak kártérítése 300 millió forint körül lehet.