rss      tw      fb
Keres

Több mint kétmilliárd forint hiányzik a magyar EU-elnökséghez

MTI 2010. június 30., szerda 17:21

Az előző kormány a magyar európai uniós elnökség feladatainak ellátásához 2,1 milliárd forintot külföldi ingatlanok értékesítéséből szándékozott fedezni, ezek értékesítése azonban még el sem kezdődött, így ez az összeg kiesett a költségvetésből - tájékoztatta a Külügyminisztérium szerdán az MTI-t.

Az idei költségvetési törvényben a 2011. évi EU-elnökségre való felkészülés céljaira (ideértve valamennyi érintett tárca elnökségi kiadásait) az Országgyűlés a Külügyminisztérium 2010-es költségvetésében összevontan 9 milliárd forint kiadást szavazott meg.

Az elnökség szervezésével kapcsolatos idei felhalmozási kiadásokra, a beruházásokra, nagy értékű vásárlásokra (például biztonsági eszközökre, szoftverbeszerzésekre) 2,1 milliárd forintot tervezett az előző kormány, és ezt a külföldön lévő, a magyar állam tulajdonában álló ingatlanok értékesítéséből származó bevételekből kívánták finanszírozni

A jelenleg üresen, használaton kívül álló külföldi ingatlanok értékesítési folyamata azonban ebben az évben még el sem kezdődött, így reálisan ezzel a forrással az elnökség céljaira ma már nem lehet számolni - olvasható a minisztériumnak az MTI kérdésére adott válaszában.

A valamennyi tárca elnökségi feladatait érintő belföldi és külföldi személyi juttatásaira, járulékaira és az elnökség előkészítésének idei dologi kiadásaira, az úgynevezett működési kiadásokra összesen 6,9 milliárd forint költségvetési támogatást biztosít az ez évi költségvetési törvény. Ez az az összeg, amely az elnökséghez kapcsolódó közbeszerzési eljárások elindítására rendelkezésre áll. Az elnökségi költségvetés felülvizsgálata jelenleg is folyik - tudatta a Külügyminisztérium.

Az elnökségi feladatokról nem rendelkezik külön törvény. A Külügyminisztérium jelenleg felülvizsgálja a meglévő elnökségi költségvetést, valamint a rendelkezésre álló tényleges anyagi és humán erőforrásokat. A szükséges és halaszthatatlan feladatokra belső pénzügyi átcsoportosításokkal, feladatok átütemezésével és a prioritások meghatározásával igyekeznek megteremteni a pénzügyi fedezetet - írja a tárca.

A jövő évi költségvetési törvényhez részletes számításokkal alátámasztott javaslatokat, pénzügyi igényeket kíván benyújtani a Külügyminisztérium.

Az elnökségi feladatok szervezéséhez kapcsolódó közbeszerzési eljárások az elmúlt félévben nem kezdődtek meg. A szabályszerű, átlátható közbeszerzési feladatok felgyorsításához, az elnökség szervezése előtt álló esetleges bürokratikus akadályok áthidalásához, a döntési folyamatok felgyorsításához a Külügyminisztérium még keresi a szabályszerű megoldást. Ennek érdekében törvénymódosítás és kormányrendelet készül.

A szervezés részfeladatait a jelenleg alakuló, az elnökség idejére létrejövő, rendezvényszervezéssel, kommunikációval foglalkozó osztályok látják majd el - közölte a tárca az MTI-vel.