rss      tw      fb
Keres

Árvíz - Július közepén hoz döntéseket a kormány a kárenyhítéssel kapcsolatban

MTI 2010. június 30., szerda 17:28

Július elején hozza meg a kormány az árvíz utáni helyreállításhoz szükséges döntéseket, július közepén pedig a károk enyhítésére vonatkozó döntéseket - ismertette Nagy Anna az árvízzel kapcsolatos feladatok, döntések ütemtervét. A kormányszóvivő a kabinet szerdai ülése után arról is beszámolt, hogy törvényjavaslat készült a kilakoltatási moratóriumról.

Nagy Anna tájékoztatása szerint az árvízi károk mértéke eléri a 160 milliárd forintot, így Magyarország jogosult lesz európai uniós támogatásra.

A védekezési költségekről szólva elmondta: az állami szervek védekezési költségeire még 14 milliárd forint kifizetése szükséges, amelyet 60 százalékban a központi költségvetésből pótol a kormány. A veszélyhelyzetben volt megyék védekezési költsége pedig 4,1 milliárd forint, amelynek 50 százalékát előlegként fizeti ki a kabinet.

Nagy Anna beszélt a kilakoltatási moratóriumról is, amellyel kapcsolatban felidézte, a kormány már korábban meghosszabbította december 31-ig a moratóriumot. E kormányrendeletet követően egy törvényjavaslat készült el annak érdekében, hogy senki ne kerülhessen utcára, ha nem tudja fizetni lakáshitelének törlesztőrészleteit.