rss      tw      fb
Keres

Matolcsy az adórendszeren kívüli keresetről, az örökösödési illeték eltörléséről

MTI 2010. június 30., szerda 19:43

A kormány megtárgyalta és elfogadta az adórendszeren kívüli kereset bevezetését Magyarországon - mondta Matolcsy György a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

A nemzetgazdasági miniszter kifejtette: a kabinet arról döntött, hogy olyan értelmű törvényjavaslatot terjeszt majd a parlament elé, amely a családoknál végzett házi munkáért, idősek segítéséért kapott jövedelmet kivonja az adózás alól.

"Ha valaki egy családnál házi munkát végez, gyermekgondozásban vesz részt, vagy idősek ellátását segíti, az ilyen jellegű munkát adórendszeren kívüli keresetnek nyilvánítja a kormány" - mondta a miniszter. Aláhúzta: ezeknél a munkáknál megszünteti a kormány a szjá-t, a tb-fizetési kötelezettséget, a munkaadó családnak csupán az lesz a dolga, hogy 1.000 forintos egyszeri, havi/fő regisztrációs díjat fizessen be.

A miniszter azt is bejelentette, hogy előkészítik a 16 százalékos egykulcsos szja bevezetését, amelyet 2011. január elsején vezetnének be.

A kormány a jövőben a jelentős összegű költségvetési pénzből gazdálkodó intézményekhez úgynevezett költségvetési felügyelőket is kiküldhet - közölte a nemzetgazdasági miniszter.

Ezeknek a felügyelőknek joguk lesz arra, hogy például a nagyobb kórházak, intézmények, vagy egyetemek számláit átnézzék, ellenőrizzék, és jogukban áll majd az is, hogy leállítsanak bizonyos beszerzéseket - emelte ki. Matolcsy György szerint a kormány így egyes esetekben akár 25 százalékos megtakarítást is elérhet.

A miniszter közölte: a kabinet döntött az egyenes ági, vér szerinti leszármazottak esetében az örökösödési, ajándékozási illeték eltörléséről is.

Ötven literig otthon mindenki készíthet gyümölcspárlatot, ez után jövedéki adót nem kell fizetni - mondta Matolcsy György. Hozzáfűzte: ha 50 liter fölött készítenek gyümölcspárlatot, azután már természetesen jövedéki adót kell befizetni.