rss      tw      fb
Keres

Lamperth Mónika: politikai döntés az OKF-főigazgató várható leváltása

MTI 2010. június 30., szerda 20:07

Lamperth Mónika szerint egyértelműen politikai döntés Tatár Attilának, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetőjének várható, hivatalosan még be nem jelentett leváltása.

A szocialista politikus volt belügyminiszterként nyilatkozott erről az MTI-nek, miután szerdán - név nélkül - több forrás is megerősítette a főigazgató leváltásáról szóló információt.

Emlékeztetett arra: 2003. február 13-án nevezte ki Tatár Attilát az OKF vezetőjévé. Az altábornagy éppen Bakondi Györgyöt váltotta, akit most - az MTI értesülése szerint - újra vezetői posztot tölthet be a szervezetnél.

Lamperth Mónika a leváltásról szóló információval kapcsolatban úgy fogalmazott: "a Belügyminisztériumban is elkezdett működni a fideszes kádergépezet". Mint hozzátette, az OKF vezetőjének és helyettesének leváltása egyértelműen politikai döntés, hiszen Tatár Attila kiváló munkát végzett a szervezetnél.

A volt belügyminiszter azt mondta: Bakondi Györgyöt azért kellett annak idején felmentenie, mert problémák voltak a szervezet gazdálkodásával, és az akkori főigazgató "vezetői magatartása olyan feszültségeket gerjesztett a katasztrófavédelemnél, ami a hatékonyság rovására ment".

Az MTI úgy értesült, hogy Tatár Attila tűzoltó altábornagy távozását, illetve a személycserét a csütörtöki állománygyűlésen jelenti be Pintér Sándor belügyminiszter. A gyűlésen részt vesznek a megyei katasztrófavédelmi igazgatók, az önkormányzati tűzoltóságok parancsnokai és a polgári védelem vezetői is.

Bakondi György 2000. január 1-jétől, az OKF létrehozásától 2002. december 9-ig vezette a katasztrófák elleni védekezés irányítására, a védelmi szervek működésének koordinálására alapított központi szervezetet.