rss      tw      fb
Keres

Bankadó - A piaci szereplők várják a részleteket

MTI 2010. június 30., szerda 20:25

A bankadóról folytatódnak a tárgyalások - erősítették meg piaci szereplők az MTI-nek. A pénzügyi cégek várják a részleteket.

Folytatódnak a tárgyalások a bankadóról - erősítette meg az MTI-nek Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója, hozzátéve: az egyeztetések lezárásáig a szervezet nem nyilatkozik.

Amíg a részleteket nem ismerjük, nem kívánjuk kommentálni a bejelentéseket - mondta Temmel András, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) főtitkára is.

Az MTI korábbi információi szerint az alapkezelők javaslata az volt, hogy a teljes kezelt vagyon alapján vessék ki rájuk a korábbi információk szerint 2,2 milliárd forintnyi különadót. A társaságok kérése az volt, hogy a 10 milliárd forint alatti vagyont kezelő cégek esetében legyen egységesen 500 ezer forint az adó, s a bankadó a következő évben költségként levonható legyen.

A takarékszövetkezetek a jövő héten tárgyalnak a nemzetgazdasági miniszterrel a bankadóról - mondta Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ügyvezető igazgatója az MTI-nek. A bankadó vetítési alapjáról a főtitkár azt mondta: a takarékokat a bankszektorral kell összehasonlítani, az egyéb pénzügyi cégek mérlegstruktúrája ugyanis annyira heterogén, hogy valószínűleg nem lehet egységes alapot találni.

A szövetkezeti hitelintézetekre az MTI korábbi információi szerint 6,1 milliárd forint befizetés jutna. Az MTI úgy tudja, hogy a takarékok ugyancsak megfogalmaztak kéréseket a kormánynak a bankadó kapcsán.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán, a kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette, a bankoktól 120 milliárdot, a biztosítóktól 36 milliárdot, a pénzügyi szféra többi vállalkozásától további 30 milliárd forintot várnak, ehhez jön az idei költségvetésben már szereplő 13,6 milliárd forint hitelintézeti járadék (ezt az OTP és az FHB fizeti), így jön ki a 200 milliárd.

A nemzetgazdasági miniszter megismételte, hogy a 200 milliárdos összeg "kőbevésett" szám, nem módosítható. Az elvonás mértéke brutális, a magyar GDP 0,7 százaléka, de ez szükséges a 3,8 százalékos hiánycél teljesítéséhez - mondta.

A bankszövetséghez tartozó hitelintézetek a mérlegfőösszeg, a biztosítók a nettó díjbevétel alapján fizetik majd az adót, és a pénzügyi szektor többi szereplőjénél is alapvetően nettó árbevétel típusú lesz a vetítési alap. A külön elvonást 2010-ben és 2011-ben kell fizetni.

A kormány szerdai ülésén három tagú tárgyalódelegációnak adott megbízást, hogy a bankadóról a következő napokban megállapodásra jusson a bankszövetséggel. A delegáció tagja Matolcsy György, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Varga Mihály államtitkár. Matolcsy reményei szerint a napokban megszülethet a megállapodás.

Matolcsy György úgy vélekedett: ha a kormány megoldja a bedőlő hitelek problémáját, a bankoknál céltartalék szabadulhat fel, amiből fizethetik a bankadó egy részét. A miniszter rámutatott: a svájci frank erősödése miatt nemcsak a hitelfelvevők, hanem a bankok is nehéz helyzetben vannak. A lakossági hitelek állománya május végén több mint 8 ezer milliárd forint volt, ebből 5.400 milliárd forint devizahitel. A teljes lakossági hitelállomány 54 százaléka CHF, 30 százaléka HUF, 16 százaléka EUR alapú.

A devizahitel állomány problémáját a miniszter szerint a szeptember 31. és december 31. között felálló nemzeti eszközkezelő társaság oldhatja meg, amelynek koncepcióját a bankszövetséggel közösen kívánja kidolgozni augusztus végéig a kormány. Az eszközkezelő társaság egyéni kérelemre beváltja majd a devizahitelt forintra, illetve a tulajdonjogot bérleti jogra, és megállapítja a bérleti díjat, amely fedezetet jelent a tőketörlesztésre és a kamatra.

Megállapodás esetén a kormány feltételei között szerepel, hogy a bankok nem csökkenthetik a kkv-k finanszírozását, és nem háríthatják át az ügyfelekre a többletköltséget. A miniszter bejelentette azt is, hogy a devizaalapú hitelek mögé a jövőben nem lehet jelzálogjogot bejegyezni, ez visszamenőleges hatállyal, július 1-jétől lesz érvényes.