rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. november 7.

Milyen hazugságot bosszultak meg az autógyárak az amerikai választásokon
Zentai Péter újságíró

Bolgár György: - Gondolom, Clevelandben vagy.

Zentai Péter: - Igen. Egyébként voltam Washingtonban is, a hírmúzeumban, a nagy média…

– Vagy újságmúzeumban.

– Ott. Igen, Ha most odamennénk, akkor az elnökválasztás eredményei már ott lennének kitéve államokra lebontva, sőt kerületekre is. Ez az egyik leglátogatottabb hely és ott a leglátogatottabb tárgy a múzeumban az a világtérkép, amelyen rajta vannak az országok, színek alapján rangsorolva, hogy hol van teljes sajtószabadság, hol van fél szabadság és hol nincs szabadsága a sajtónak. Na most én többször voltam ebben a múzeumban az elmúlt években, és Magyarország a teljes szabadság birodalmában volt Finnországgal, Hollandiával stb. együtt, itt nem kell sorolnom, tudja a hallgató, miről van szó. Na most akár hiszitek, akár nem, tavaly levették erről a színösszeállításból Magyarországot, egyedül, és áttették a nem teljes sajtószabadság birodalmába, színek szerint. Úgyhogy Csehország, Lengyelország, Szlovákia ott van, mi nem vagyunk ott.

– Annyira hiszek neked, Péter, hogy ez azután történt, hogy a Freedom House nevű emberi jogi és például a sajtószabadságot vizsgáló testület minősítette szabadból részlegesen szabaddá Magyarországot. Ennek következtében helyezték át Magyarországot ebbe az alacsonyabb kategóriába. Így legalább az amerikaiak is tudnak róla.

– Nem, ezt nemcsak amerikaiak látogatják, mert ezt a leglátogatottabb washingtoni helynek számít most a listán. Tehát ezt keresik fel a legtöbben a külföldiek is.

– Na de ezzel nem akarod azt mondani, hogy Obama újraválasztott elnök is foglalkozott Magyarországgal? Mert lehet, hogy volt ő.

– Semmi köze nincs hozzá. De azt hiszem, hogy a ti számotokra is Amerika a lényeg, ahol én vagyok. És hirtelen ráeszméltem, hogy úristen, hát mit akarok én itt?

– Jót mondasz, mert arra szeretnék valamiféle választ kapni tőled, hogy mennyire fontos nekünk Amerika. Ebben a mai világban mégiscsak még mindig a legerősebb ország, a legerősebb szövetségesünk és barátunk, de mintha lassan-lassan húzódna vissza és fordulna vissza magába, a saját problémáival foglalkozna vagy legalábbis nem az európai kérdésekkel. Vagyis egy ilyen amerikai elnökválasztásnak milyen hatása lehet a magyar politikai és gazdasági viszonyokra?

– Hát nem sok. Ez biztos. De ez világjelenség. Bármennyire paradox, ugye van egy globalizáció, internet, az emberiség egymással soha nem állt olyan könnyű összeköttetésben, mint most. Ugyanakkor van ezzel párhuzamosan egy befelé fordulás mindenütt. Még Németországban is. Természetesen mindenkit elsősorban az érdekel, hogy mi van a saját háza táján. És ma Amerikában annyi gond van, annyi probléma vár megoldásra, olyasmi, ami korábban nem volt. Mert most itt a jövő és a pénzügyi helyzet kapcsán, különösen a költségvetési hiány és az ország eladósodottsága kapcsán gigantikus feladatok várnak az országra. És ezeknek a feladatnak a megoldása hat Magyarországra is, de a világ többi részére is. Mert ha nem képes az újraválasztott elnök dűlőre jutni az újjáválasztott kongresszussal, amely egy az egyben ugyanolyan, mint ahogy eddig…

– Magyarán a képviselőházban republikánus ellenzéki többség van.

– Így van. És a szenátusban pedig megtartották a pozícióikat a demokraták.

– De azért nincs akkora többségük, amivel gyakorlatilag az elnök a törvényeit keresztülvihetné gond nélkül.

– Hát igen, szükség van kétpárti együttműködésre. És a tegnapi nap, pontosabban az elmúlt tizenhat óra nyilatkozatai biztatást adnak azért, mert mind a két oldalon erősödnek azok a hangok, hogy meg kell állapodni egymással.

– Tehát nem az ellenségeskedés és nem a szembenállás hangja erősödött meg, nem a keserűség szól a republikánusokból?

– Nem. Nem. Vannak olyanok republikánusok, akikből a keserűség szól, de a fő vonalat meghatározta ez az úriember, akit én most nem őszintén úriembernek nevezek, Romney, aki az országot arra kérte, hogy most sorakozzék fel a demokratikusan megválasztott új elnök mögé.

– Elegánsan vesztett.

– Ahogy ő elismerte. Nemcsak elegánsan, nemcsak sportszerűen, hanem tényleg kijött belőle az, aki ő. Ő személy szerint, ez nyilvánvaló, rendkívül magas intelligenciával bíró ember és az az érzésem, hogy ő személy szerint jót akar. Most leegyszerűsítem, jót akar. Az egy másik probléma volt itt, hogy nem lehetett tudni, kiknek a befolyása alá kerül. Mert nem egy profi politikus. És azért győzött Obama, mert Obama profi politikus. És a demokraták sokkal professzionálisabbak voltak. A republikánusok kiöntöttek egy csomó pénzt fölöslegesen olyasmire, amivel tulajdonképpen megtévesztették a polgárokat, és a hazugságuk lelepleződött. Mindenekelőtt ezen a környéken, az autógyárak környékén, ahol kétszeresen csinált nagy hibát a vesztes, egyszer azáltal, hogy azt akarta annak idején mindenáron, hogy hagyják tönkre menni az autógyárakat, most pedig, hogy azt a hazugságot nyomta tovább. Lehet, hogy őt megtévesztették, hogy ha Obama nyer, akkor a Cryslerek olasz irányítói kiviszik a termelést majd Kínába, és milliónyi munkahely el fog tűnni Amerikából. Pont az ellenkezője az igaz. A Crysler olasz vezetői az ellenkezőjéről döntöttek. És ez lelepleződött. Úgyhogy az autógyárak megcsinálták azt, hogy szabadnapot adtak tegnap a dolgozóknak, tudván, hogy ezek a dolgozók elmennek Obamára szavazni. Tehát az autógyárak irányítói gyakorlatilag megbosszulták ezt a hazugságot.

– Ez tehát az egyik következmény, de a másik a fontosabb, amiről beszéltél. Hogy ha a republikánusokban nem az elkeseredettség fokozódik, hanem megpróbálják újraértékelni eddigi politikájukat, és ugye egyes jelek szerint a republikánus párt jobboldali szélsőségesei, az úgynevezett Tea párti mozgalom által favorizált politikusok több helyen is vereséget szenvedtek, ha tehát ez a szélsőséges, bigott jobboldal háttérbe szorul, akkor talán több lesz a megegyezési készség is a republikánusokban. Márpedig ez kell ahhoz, hogy az elnök törvényeit a republikánus képviselők átengedjék.

– Igen. Viszont hallatlan pénzek vannak a republikánusok mögött, és azok, akik most rengeteget veszítettek, például Donald Trump vagy az a kaszinótulajdonos, a világ egyik leggazdagabb embere, akinek az volt a mániája, hogy majd beviszi Amerikát Izrael érdekében egy háborúba Irán ellen, amivel az egész zsidóságot megosztották, szóval borzasztó… De most a Donald Trumpnál maradva. Donald Trump, ez a New York-i befektető, szintén a világ egyik leggazdagabb embere, most nyilatkozta, hogy egyesülniük kell azoknak a gondolkodóknak, amilyen ő, és forradalmat kell csinálni Amerikában, mert nem tűrhető, hogy csak úgy akárki az utcáról bemehessen ebben az országban szavazni. Tehát az egyszerű emberek, a hajléktalanoktól kezdve mindenki, aki az országban hallatni fogja a hangját, mert milyen országgá válik ez az Egyesült Államok, ha csak úgy bárki szavazhat. Tehát elkezdődik egy olyan reakció is egyúttal, ami nagyon veszélyesnek látszik, mert nemcsak a vereséget nem tudják elfogadni, hanem őszintén úgy gondolják szerintem, hogy az amerikai demokrácia csődöt mondott azáltal, hogy az emberek többsége képes volt Obamára szavazni. Tehát ilyen fejleményeket is érdemes most talán központba helyezni, valószínűleg még nem meghatározó jelentőségű fejlemények, de a potenciál bennük van. Ez az ország ugyanolyan szemléletek mentén megosztott, mint Magyarország. Nagyon sok a hasonlóság a magyar és az amerikai megosztottság között. Csakhogy éppenséggel az élvonalbeli jobboldal és az élvonalbeli liberális politikusokban van a jelek szerint tartás, és ez tegnap bebizonyosodott. Egy úriemberi tartás, egy amerikai értékekhez való ragaszkodás, és az amerikai főérték az, hogy sportszerűen kell elfogadni a vereséget, és megpróbálni együttműködni, mert ez az ország nem egy nemzetállam, nem vallási alapon, nem bőrszín alapján, nem etnikai alapon létezik, hanem értékek alapján. És ha ezeket az értékeket valaki veszni hagyja, akkor az egész ország fog elveszni. És mivel a világ elsőszámú országáról van szó, ez komoly veszélyt jelenthet a világra.

– Na de bízzunk benne, hogy ezután az Obama győzelem után egy kicsikét könnyebb lesz a helyzet vagy könnyebb út vezet a megegyezésekhez.



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái