rss      tw      fb
Keres

Politikai kalandorok a Duna partján – Die Welt

Galamus-NOL, 2010. június 30. 20:54

Politikai kalandorok a Duna partján címmel közölt tegnap elemzést Magyarországról a német Die Welt. Az írásról a Népszabadság online számol be. A szerző, Krisztina Koenen többek között arra figyelmeztet, hogy a felelőtlen és nacionalista elitek a jogállamiságot és a parlamentarizmus jövőjét teszi kockára.

A magyarok  - az első és  második világháborús történelmi példák ide vagy oda - nem nacionalistábbak vagy rasszistábbak, mint a környező országok lakói - írja a német konzervatív napilap. Ám a politikai elitek kudarca, hogy ezekből a „hajlamokból” politikai mozgalmak jöttek létre.

A Fidesz a rendszerváltás nagy ígérete volt. Orbán Viktor azonban úgy vélte, hogy a szocialistákat a liberális oldalról nem, csak konzervatívok részéről lehet legyőzni. Miközben arra törekedett, hogy az összes konzervatív és jobboldali szavazatot összegyűjtse, a Fidesz eltűrte és támogatta a második világháború előtti időket idéző jobboldali ideológiákat: a revansizmust, a nacionalizmust, a rasszizmust és az antiszemitizmust. Ahelyett, hogy határozottan fellépett volna ellenük, terepet adott ezeknek az ideológiáknak, és szalonképessé tette őket a parlamentben és a politikai közbeszédben.

A sors iróniája, hogy a mostani többségével jóval közelebb jár az egykori MSZMP egypárti rendszeréhez, mint a szocialisták valaha is voltak. De ehhez a többséghez a szocialisták is kellettek, aki nem mentek át az öntisztuláson, és megmaradt hálózataiknak köszönhetően mesésen meggazdagodtak a privatizációból: az utóbbi években undorító mértéket öltött korrupció miatt még a demokratikus pártrendszerbe vetett hit is megingott, az emberek erős „kézre vágytak”.

Magyarországon az állam válságban van. Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt a Fidesz mindent elkövetett, hogy megingassa a bizalmat a jogállam intézményeiben és a parlamentben. Kérdés, hogy a Fidesz ezt a bizalmat vissza tudja, egyáltalán vissza akarja-e állítani. Mindenesetre máris megkezdte pártembereik beültetését a korábban legalább papíron független intézmények élére.

A környező országok egyelőre visszafogottan reagáltak. De Magyarországnak, mint a térség egyetlen nemzetállamának megvan a potenciálja arra, hogy nemcsak magát, hanem az egész környezetét is destabilizálja. Szerencse, hogy csak kis ország... - írja a konzervatív német lap.