rss      tw      fb
Keres

TGM – avagy relativizáljunk alapértékeket


Elolvastam Tamás Gáspár Miklós cikkét az interneten, amely Az antináci tüntetés utóélete címmel jelent meg a hvg.hu-n, és meghökkentem. Itt Amerikában hökkentem meg, ahol élek.

Tamás Gáspár Miklós érdekes cikket írt, mint mindig. Frappáns megjegyzést tett Tamási Áronnal kapcsolatban, akit ezen sorok szerzőjének egyik kedvenc írója. Éles szemmel rámutatott arra, hogy éppenséggel a magyar jobboldal „esküdött össze” a külfölddel, például hatalmas összegekkel támogatja a legkonzervatívabb és szinte senkit sem képviselő magyar emigráns csoportokat az Egyesült Államokban, de közben teli torokkal üvölti, hogy a „nemzetellenes” mérsékelt baloldal a külföld ügynöke. De TGM írásában nem ezen hökkentem meg.

Hanem azon, hogy TGM nem érti, hogy mit akarnak az un. „liberálisok és a baloldaliak”. Miért nem elégedettek a Népszava és a Galamus publicistái? Hiszen Rogán Antal, a Fidesz prominens vezetője egy antifasiszta gyűlésen néhány perces beszédet mondott, és abban határozottan elhatárolódott a Jobbiktól és a magyar szélsőjobbtól.

Hát kell ennél több? Nem elég az, hogy Rogán képviselő (és belvárosi-lipótvárosi polgármester) „szép, bátor és igaz beszédet mondott a Kossuth téren”?

Én nem voltam ott a Kossuth téren, nem hallottam a beszédet. Bevallom, nem érdekel, hogy szép beszédet mondott-e Rogán úr. Az amerikaiakat sem érdekli, sőt, még az Obama-adminisztrációt sem, ők sem hatódnak meg a szép szavaktól.

Ugyanis már régen nem szavakat, hanem tetteket várunk az Orbán-kormánytól!

Engedtessék meg néhány példa:

Az amerikai törvényhozók már korábban is konkrét tényekre hivatkozva állították azt, hogy a Fidesz kapcsolatokat ápol a magyar újfasisztákkal, és a párt vezetői egykori fasisztákat dicsőítenek. A gárdistákat avató Wittner Mária Fidesz parlamenti képviselőre utalva, Alcee Hastings amerikai honatya 2009 februárjában kijelentette: „Magyarországon a Fidesz tagjai együtt menetelnek a náci uniformisban masírozó szélsőséges szervezettel, a Magyar Gárdával.” Az afroamerikai Hastings nem „mezei” demokrata kongresszusi képviselőként mondta ezt, hanem a Helsinki-bizottság társelnökeként. Tessék csak belegondolni; itt, az Egyesült Államokban törvényjavaslat volt arra, hogy a Magyar Gárda tagjai és családtagjaik ne léphessenek be az Egyesült Államokba. Fasiszta söpredéknek tartják őket Amerikában, viszont Wittner Mária nemcsak felavatta őket, de megható beszédet is mondott előttük. És ugyanaz a Wittner Mária még mindig annak a Fidesznek az országgyűlési képviselője, amelyik „elhatárolódik” a szélsőjobbtól.

Ameddig Wittner Mária ott ül a Fidesz képviselői közt, addig Rogán úr a tüdejét is kibeszélheti. Ameddig fasiszta fideszes képviselők ülnek az Országgyűlésben, addig hiába panaszkodik Kumin Ferenc, hogy az Orbán-kormány számára a legnagyobb imázsproblémát a Jobbikkal való „összekapcsolás” jelenti Amerikában.

Más.

A Fidesz vezetői, beleértve Orbán Viktort, az Egyesült Államokat vádolják azzal, hogy nem állítja le a kurucinfót. Szerintük az uszító eszméket terjesztő kurucinfo működéséért Amerika felelős!

A kurucinfót egy Varga Béla nevű úriember jegyezte be az Egyesült Államokban, ő a kaliforniai Healdsburg városában lakik, és igencsak kiterjedt kapcsolatokkal rendelkezik Magyarországon. Nem a magyar hatóságok, hanem Bodoky Tamás újságíró (atlatszo.hu) találta meg őt, pedig állítólag az Orbán-kormány (és az előző kormányok) már évek óta keresik a portál bejegyzőjét. Bodoky úr néhány hét alatt Budapestről leplezte le Varga urat.

Az Orbán-kormány eddig a kisujját sem mozdította a kurucinfo ügyben. Egyetlen jogi lépést sem tettek az Egyesült Államokban a portál elhallgattatásáért, ahol az ügy csak most kezd ismertté válni. Úgy tűnik, hogy a mostani kormány trükkösen falaz a kurucinfónak: jól tudják, hogy kik szerkesztik Budapesten, de csendben támogatják őket, miközben Amerikát vádolják – persze szigorúan csak hazai használatra. (Írtam is erről, lásd: Kuruc.info – az ORFK léphetne, ha akarna.)

Ameddig ez a kormány csupán vádaskodik, nyilatkozik, beszédeket mond, és PR-cégekkel trükközik Amerikában, addig nem fog változni a megítélése.

Tamás Gáspár Miklós szerint a „Wass Albert-kultusz elleni tiltakozások meglehetősen opportunisztikusnak tetszenek”, majd hozzáteszi, hogy ezek „igen aggasztó kultúratörténeti, politikai összefüggéseket (no és történelmi tudatlanságot) sejtetnek.” Tényleg?

Példaként hozza még fel, hogy bezzeg „a nagyon is tudatos, nagyon is okos Kodolányi János, aki fanatikus sztálinistából lett fanatikus fasiszta, egyik ideológusa volt a Hitler-barát magyar szélsőjobboldalnak. Mégse tiltakozott tudtommal senki amiatt, hogy fontos főiskola viseli a nevét.”

TGM figyelmét elkerülhette az a nem mellékes tény, hogy Wass Albert jogerősen halálra ítélt háborús bűnös volt, akit gyilkosságban való részvételért ítéltek el. Azért egy gyilkos háborús bűnöst mégsem kellene relativizálni. Nem csupán a Galamus fontoskodik Wass ügyében, Elie Wiesel is, aki nem éppen baloldali liberális, sőt, még az Egyesült Államok Kongresszusa is. Wass nem a fasizmussal szimpatizáló pamfleteket írt, hanem gyilkolt! Vér tapadt a kezéhez.

Wass Albertet 1946. március 13-án a Román Népbíróság gyilkosságban való részvétel vádjával halálra ítélte, román parasztok és zsidók legyilkolásában való felbujtás és a gyilkosságokban való részvétel vádjával! Mihály Eszter, Mihály Rozália, Josif Moldavan és Ioan Catin voltak az áldozatok. A bíróság működését a Szövetséges Ellenőrző Bizottság elismerte, amelynek a tagjai az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és a Szovjetunió voltak. Wasst az Egyesült Államokban, ahol élete javarészét leélte, mindig is jogerősen elítélt háborús bűnösként tartották számon. Wass fia, aki az amerikai hadsereg dandártábornoka, egyetlen amerikai politikust sem tudott meggyőzni arról, gyakoroljanak nyomást Romániára, hogy ott újratárgyalják az édesapja ügyét. Az Egyesült Államokban Wass ítéletét megalapozottnak tartották.

Wass múltját Amerikában is vizsgálták, soha nem rehabilitálták, jogerősen elítélt háborús bűnös maradt. Ez nem feltételezés, ez tény. Elolvasható az Egyesült Államok Kongresszusának hivatalos jegyzőkönyvében! Ben Cardin szenátor külön kiemelte, hogy Wass Albert jogerősen elítélt háborús bűnös. Wasst és sok ezer más, Amerikában élő háborús bűnöst csupán azért nem deportálták, mert az amerikai adófizetők nem voltak hajlandók az ezzel járó jogi költségeket kifizetni.

A jelenlegi Fidesz-politikusok közül Áder János, Lázár János, Németh Zsolt, Kósa Lajos avattak Wass-szobrokat, és lelkesen méltatták a háborús bűnöst. Hasonló fasiszta parádé a második világháború óta nem fordult elő Európában. Egy-két náci érzelmű író másutt is kapott szobrot, de jogerősen elítélt gyilkost sehol sem méltattak olyan lelkesedéssel, mint Magyarországon.

Ha Rogán úr valóban „elhatárolódik” a fasizmustól, akkor miért nem kezdeményezi a Wass szobrok eltávolítását? Miért nem kéri fel Áder, Lázár, Németh és Kósa urakat, hogy mihamarabb kérjenek bocsánatot?

Már megbocsásson Tamás Gáspár Miklós, de a Wass Albert elleni fellépést „opportunisztikusnak” nevezni, számomra teljességgel elfogadhatatlan, még akkor is, ha azt az a filozófus hirdeti, akinek írásait gyakran és nagy élvezettel olvasom.Lázár György


Írásai a Galamusban:

Leminősítve
Leolvadás előtt
Schmitt elértéktelenítheti az egyetem orvosi diplomáját

További írásait lásd Napi apró című rovatunkbanHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!