rss      tw      fb
Keres

Kilenc parancsolat


Woody Allen Férfit látok álmaidban című filmjében a válófélben lévő író csalódottan teszi le a kagylót: kiadója visszautasította a második regényét. Pedig milyen nagy reményeket fűzött hozzá.

Néhány nap múlva a barátja hívja fel egy szörnyű hírrel: egyik közös ismerősük halálos balesetet szenvedett, egy másik pedig kómában fekszik a kórházban. Az írónak felrémlik, hogy a balesetben meghalt ismerős szívesen írogatott az asztalfióknak, és mintha egy készülő regényről is említést tett volna… Nem vesztegeti az időt, betör az ismerős megüresedett lakásába, magához veszi a kéziratot és elviszi a kiadójához mint az új regényét. Alig egy hét múlva a szerkesztő széles mosollyal veregeti meg a vállát: mindenki imádja az új művet, biztosan nagy siker lesz. Már nem marad egykönyves író.

S ekkor becsap a villám. Valamit félreérthetett múltkor a telefonban: nem az asztalfióknak írogató barát halt meg a balesetben, hanem egy másik, s ő fekszik kómában a kórházban. Amikor meglátogatják, az író sápadtan, remegő kézzel kér egy pohár vizet, látva, hogy a halottnak hitt barát életjeleket mutat, sőt, mintha már a szavakat is értené. Kiderülhet a lopás, s akkor vége mindennek.

Nos, Harrach és Rubovszky urak Magyarországán nem lenne miért aggódnia. Ha csak egy lépéssel is előbb ért be a kiadóba, mint a barátja, övé a könyv, a siker és a Mennyek országa.

A Tízparancsolatból kilenc maradt. Sebaj, azért is rendkívül hálásak vagyunk.

(Endrődi Gábor)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!